Kun autonvalmistaja esittelee keskikokoiseen katumaasturiin uuden voimanlähteen näinä aikoina, olisi ihan liian helppo olettaa vastassa olevan jotain näennäisen modernia tai modernisoitua. Kenties tämän kokoluokan katumaasturissa se tarkoittaisi 1,5- tai kaksilitraista, nelisylinteristä bensiinimoottoria yhdistettynä 150-hevosvoimaiseen sähkömoottoriin.
Ja sitten on sellaisia valmistajia kuin Mazda. Toki sen isohkoa CX-60 -katumaasturia saa erilaisilla hybridivoimalinjoilla, mutta mallistosta löytyy myös uusi 3,3-litrainen rivikuutosdiesel. Tällaisia voimalinjoja ei löydy tänä päivänä enää monestakaan autosta, saati että joku merkki julkaisisi uuden tällaisen moottorin.
Sukulaisuussuhteita
Mazda on avannut sen SkyActiv -moottoriperheen suhteen dieselpelin jo reilut 10 vuotta sitten, mutta tähän asti merkin suurin dieselmoottori oli 2,2-litrainen neloskone. Mazdojen tapauksessa kyse oli siinä mielessä erikoisesta voimanlähteestä, että se käytti alunperinkin dieseliksi varsin alhaista 14:1 puristussuhdetta, kun dieselien normaalit puristussuhteet pyörivät 16:1:ssa ja reilusti ylikin.
Viime vuonna julkaistu ja tänä vuonna tuotantoon tullut 3,3-litrainen kuusisylinterinen moottori on sukua tuolle 2,2-litraiselle painokselle, vaikka sen tapauksessa puristussuhde on nostettu 15,2:1:een.
Miltä se tuntuu?
Mazda on parantanut hurjasti laatuvaikutelmaansa muutamia vuosia sitten. Homma tehtiin oikeastaan yhdessä hujauksessa nykyisen 6:sen faceliftin yhteydessä. Sisältä suurin osa materiaaleista laitettiin uusiksi, ja nahat ovat nykyään hienompaa ja kankaat kauniimmin kudottuja kuin ennen.
Sama tahti on jatkunut myös CX-60:n kanssa, sillä tunnelma ja tuntuma on kaukana stereotyyppisesta halvasta aasialaisautosta. Kovaa muovia ei löydy oikein mistään ja lähes kaikki on hienosti päällystettyä ja pehmustettua.
Ohjaamossa vallitsee laadukkaan ja seesteisen oloinen tunnelma. Tämä siis siitä huolimatta, että Mazda on jättänyt kosketusnäytöt näennäisesti kokonaan pois: toimintoja ohjataan kauttaaltaan fyysisillä, mekaanisilla näppämillä ja vaikka tietoviihdejärjestelmässä on myös kosketuskäyttömahdollisuus, on sen käyttäminen kaikesta päätellen tarkoitettu tehtäväksi keskikonsolin rullalla.
Iso raksutin
Mazdan ison turbodieselin voisi kuvitella olevan voimalinja, jolle on melko vaikea ennustaa tulevaisuutta Euroopassa. Dieselien iskutilavuudet ovat pienentyneet jo vuosien ajan, ja todella monet valmistajat ovat luopuneet niiden valmistamisesta kokonaan, myös isojen katumaasturien kohdalla.
Silti sellaiselle autoilijalle, joka kaipaa pitkän ja vaivattoman toimintamatkan ja ison vetomassan yhdistelmää autoonsa, se voi vielä tänä päivänä olla jonkinlainen vaihtoehto. Tämä siis siitä huolimatta, että dieselautoilun kilometrikustannus on noussut viime vuosina rajusti, ja vajosi hetkellisesti oikeastaan lyhyen tähtäimen kannattavuusrajojen alapuolelle dieselin hintahyppäyksen ansiosta.
Mazda on pyrkinyt dieselmoottorinsa tekniikan nykyaikaistamisella tietysti sekä pudottamaan kulutusta ja päästöjä, mutta myös laskemaan sen melutasoa. Kovaääninen moottori ei ole vieläkään, mutta sen tunnistaa kyllä ongelmitta dieseliksi niin kylmäkäynnistyksessä kuin liikenteessäkin.
Liikenteessä
Kaikkia aasialaisia autoja ei voi moittia erityisen erinomaisiksi ajettavuudeltaan, mutta Mazdan tapauksessa kehut osuvat kyllä melko hyvin kohdalleen. Ohjaus tosin on myös kotimaisella asvaltilla samanlainen kuin aikanaan Espanjassa: se palauttaa melko väkevästi, mutta viimeiset asteet rattia saa suoristaa itse.
Alusta ei ole vieläkään äärettömän pehmeä vaan pikemminkin tarkka ja vähän jämäkkä. Se kuitenkin imuroi kaiken kokoiset iskut hyvin, ja sekä isot että pienet tärskyt se suodattaa loogisesti, joskin niin että ne kyllä huomataan ohjaamossa. Tämä on kuitenkin lopulta johtaa vain hieman enemmän urheilu- kuin mukavuushenkiseen ajettavuuteen.
Nelivetoversiossa 3,3-litraisesta dieselistä otetaan 254 hevosvoimaa ja 550 newtonmetriä. Voimaa on tarjolla koko ajan hyvin kuminauhamaisesti, ja suurimman osan ajasta ja kerroista Mazdan voimalinja vastaa kuljettajan pyyntöihin hyvin. Kiihtyvyys paikaltaan tai vauhdista on kohtalaisen mukavaa, vaikkakaan ei niskojen päälle käyvän rajua.
Voimalinja nukahtelee ja säpsähtelee
Iso dieselmoottori on Mazdan tapauksessa yhdistetty siis kevythybriditekniikkaan. Se tarkoittaa, että 0,33-kilowattituntinen akkupaketti syöttää pientä 17-hevosvoimaista sähkömoottoria, jonka tehtävänä on vain keventää dieselin työntekoa, mutta ei koskaan kuljettaa Mazdaa pelkällä sähköllä.
Tuossa perässä olevan 8-lovisen automaattivaihteiston kohdalla tosin Mazdalla tuntuisi olevan edelleen hieman petrattavaa. Voimalinjan lievä nykiminen on autossa ominaisuus.
Mazda sammuttelee nimittäin dieselmoottoriaan esimerkiksi alamäessä rullatessa maantievauhdilla ja lataa tulloin pientä hybridiakkuaan. Kun tässä kohdassa lähdetään uudelleen kiihdyttämään, saattaa vaihteisto tempaista vedon päälle niin että se tuntuu ohjaamossa pituussuuntaisena heilahduksena.
Toisinaan myös liikennevaloista tai risteyksestä liikkeelle lähtiessä auto tuntuu miettivän hetken ennen vedon kytkemistä. Ja tämä siis siitä huolimatta, että Mazdan monilevykytkimellisen laatikon kohdalla perinteinen turbiini on korvattu sähkömoottorilla.
Ominaisuudessa ei kuitenkaan ole todennäköisesti kyse siitä, etteikö Mazdan voimansiirron mekaniikka suoriutuisi tehtävästään, vaan koko homma tuntuu enemmän ohjelmistoasialta.
Kenelle se sitten sopii?
Reilu 4,7-metrinen katumaasturi istuu hieman puolivälin yläpuolelle nykyisessä katumaasturigenressä. Mazdan kohdalla tosin sen pitkä keula ja sitä kautta hieman taakse sijoittuva ohjaamo leikkaa hieman takajalkatiloja, sillä senttimääräisesti tilaa on selvästi vähemmän kuin vaikkapa Renault Espacessa tai Kia Sorentossa.
Toisaalta tuo takapainoinen muotoilu tekee Mazdasta monen mielestä ehkä sporttisemman ja aggressiivisemman näköisen kuin noista kahdesta kilpailijasta.
Edessä asiat ovat mainiosti ja ajoergonomia on oikein mallillaan. Tavanomaiseen perhekäyttöön CX-60:n tilat kuitenkin riittävät oikein hyvin, mukaan luettuna selkeämuotoinen, 477-litrainen tavaratila.
Mazdan etu markkinoilla on, että se on oikeastaan ainoana koko- ja hintaluokassaan tällä hetkellä. Toki useampikin valmistaja tarjoaa katumaastureistaan dieselnelivetomallia, mutta niiden kohdalla kyse on usein suorituskykynsä äärirajoille viritetyistä pienenpienistä nelisylinterisistä.
Mazdan kohdalla sen isokokoinen dieselmoottori nimittäin tarjoaa jotain mitä kilpailijat eivät pysty tarjoamaan: rouhean, voimaa uhkuvan mutta silti miellyttävän hiljaisena pidetyn moottori tuoman suorituskyvyn. Ja vaikka tämän kokoluokan isot dieselit, vaikka miten vähäkulutuksisina, olisivat tässä maailmantilanteessa kuolemaantuomittuja, niin moottoritien rampissa väkivahvan, ison moottorin työskentelyä kuunnellessa suupieliin hiipii väkisinkin pieni hymynkare.
Ja sille ei voi oikein laittaa hintaa eikä verotusarvoa.
Mazda MX-60 e-Skyactiv D Takumi
Hinta: 67 685,57 € (diesel alkaen: 54 989€)
Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km
Tekniikka:
Moottori: Rivi-6, diesel, turbo, kevythybridi
Iskutilavuus: 3283 cm3
Teho: 187 kW / 254 HV @ 3750 r/min
Vääntömomentti: 550 Nm @ 1500-2400 r/min
Kulutus (WLTP): 5,2 l / 100 km
Co2-päästöt (WLTP): 137 g / km
Voimansiirto: Neliveto, 8-vaihteinen automaattivaihteisto
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,4 s
Huippunopeus: 219 km/h
Mitat:
Pituus: 4745 mm
Leveys: 1890 mm
Korkeus: 1687 mm
Akseliväli: 2870 mm
Tavaratila: 477 litraa
Polttoainesäiliön tilavuus: 58 l
Omamassa: 2025 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 2500 kg
Mazda CX-60 uudet autot
Mazda CX-60 vaihtoautot