Mazda on autonvalmistaja, joka tunnetaan monella tapaa oman tiensä kulkijana. Se ei oikein usko turboahtamiseen eikä ole koskaan kunnolla uskonutkaan, eikä se oikein tuppaa rakentamaan normaaleja täyshybridiautojakaan.
Täyssähköautopuolella sillä on toistaiseksi ollut yksi yritys markkinoille, kuvankaunis mutta teknisesti flopannut MX-30. Palautteesta suivaantuneena Mazda ei kuitenkaan tehnyt siitä parempaa sähköautoa, vaan hillittömän eksoottisen sarjahybridin jossa sähköä jauhetaan akulle wankelmoottorilla.
Kyllä, me emme elä rinnakkaistodellisuudessa, vaan näin tosiaan tapahtui. Tuon lisäksi Mazda julkaisi hiljattain niin ikään kuvankauniin konseptivedoksen pienehkostä urheiluautosta.
Ja kun muut pienensivät jokunen vuosi sitten autojensa moottoreita ja löivät ahtimen kylkeen, päätti Mazda jatkaa vapaasti hengittävällä linjalla ja kasvattivat moottorien kokoa. Kyllähän nyt 2,5-litrainen ahtamaton neloskone keskikokoisessa katumaasturissa on ihan tätä päivää, eikö?
Kevythybriditekniikka
Mazdan mielestä näin on, vaikka se on lisännyt nyt tuoreeltaan uudestaan uudistettuun CX-5:seen kevythybriditekniikan, vieläpä molempiin moottorivaihtoehtoihin. Näistä pienempi, kaksilitrainen versio on tarjolla edullisimmalla varustetasolla jopa manuaalivaihteistolla, mutta muuten CX-5:set kulkevat automaattilaatikolla. Dieselversiota ei Suomeen tuoda lainkaan. Hinnat CX-5:sella alkavat 37 990 eurosta.
Nyt testiin päätyi kuitenkin se isompi, ja tämän päivän tavallisen henkilöauton moottoriksi jopa poikkeuksellisen suurikokoinen 2,5-litrainen rivinelonen.
Varustetasoltaan auto edusti keskimmäistä Exclusive-line -varustetasoa, ja tämän auton tapauksessa listahinnaksi ilmoitetaan 47 579 euroa, lisävarusteena olevan metallivärin kanssa 48 392 euroa.
Käytännössä kaikkien muiden kevythybridien tapaan paketti on toteutettu integroidulla starttimoottori-generaattori -yhdistelmällä, jonka seurana on tässä tapauksessa 24 voltin akku. Ja kuten kaikki kevythybridit, ei Mazdakaan kulje pelkällä sähköllä lainkaan, vaan akkuapu on pelkästään keventämässä polttomoottorin taakkaa ja sitä kautta polttoaineenkulutusta.
Pienemmälle moottorille ilmoitetaan suurimmaksi tehoksi 165 hevosvoimaa ja kulutukseksi 6,5 litraa sadalla manuaalivaihteella, 6,9 litraa automaattilaatikolla. Isompi, 2,5-litrainen versio kulkee satasen 7,2 litralla.
Huomattavaa on, että CX-5 on tarjolla nelivetoversiona jolloin kulutus kasvaa versiosta riippuen neljästä viiteen desilitralla satasella. Varsinainen harvinaisuus on myös mallistosta löytyvä nelivetomanuaalimalli, joka tietysti on tarjolla vain 165-hevosvoimaisena ja vain perusvarustelulla.
Huomaamaton apu
Ajettaessa kevythybridi on juuri niin kevyt kuin voisi ajatella. Mazda on vielä syksyn viileillä keleillä varsin laiska sammuttelemaan itseään automaattisesti liikennevaloissa, risteyksissä ja ruuhkissa, joten koko ajatus siitä että sähkö olisi mukana avustamassa kulkua, häipyy aika tehokkaasti taka-alalle.
Meno Mazdalla on muutenkin enemmän leppoisaa etenemistä, eikä erityistä sporttisuutta saa oikein kaivamallakaan esiin, jos sellaista nyt joku tällaiselta autolta joskus hakee.
Alustan ja ohjauksen puolesta CX-5 on aika tyypillinen japanilainen, tosin sillä pienellä lisämausteella että ohjausta ei ole ainakaan ylettömän kevyeksi tehostettu vaan siinä on jopa jonkin verran jämäkkää vastetta. Tuntuma tosin häilyy jossain alitehostetun tietämillä, sillä ylettömän tunnokas ohjaus ei ole.
Alusta on perusliikennöinnissä aivan mukiinmenevä. Tosin terävistä routavaurioista yli ajaessa jousituksesta kuuluu pientä kumahtelua, mutta ei mitään sellaista mitä tässä hinta- ja kokoluokassa ei olisi totuttu pitämään normaalina.
No entä se kulutus?
Kevythybridivoimalinjan etu on siinä, että vaikka sähköapua on tarjolla melko vähän, sitä on kuitenkin tarjolla käytännössä koko ajan. Mazdan ilmoituksen mukaan 2,5-litraisen sekalaisajon kulutus pitäisi osua 7,2 litran tuntumaan, eikä tämä ole matemaattisesti laskettuna edes mitenkään pielessä.
Rauhallisessa, hieman kehäteitä ja loput taajama-ajoa sisältävässä ajossa ajotietokoneen näyttöön piirtyy 6,4 litran kulutuslukemat, ja taajaman sisällä Mazda kertoo kuluttaneensa vain hieman reilut 5 litraa sadalla.
Moottoritiellä korkea auto vaatii tietysti veronsa, ja viimeisillä kesärajoituksilla se hörppää hieman reilut 8 litraa sadalla. Mutta näiden lukujen valossa tehtaan ilmoittama kulutus on siis enemmän kuin realistinen saavutus.
Mitä mieltä tästä kaikesta pitäisi olla?
Kevythybriditekniikkainen CX-5 on ihan asiallinen peruskatumaasturi. Etuvetoisena sillä tosin on syytä pysytellä kadun puolella, mutta tarjolla oleva nelivetoversio mahdollistaa jo heikommissakin olosuhteissa kohtalaiset etenemisominaisuudet.
Liki 50 000 euron hinta tosin etuvetoisesta, pelkällä bensiinillä kulkevasta eikä luokkaansa mitenkään poikkeuksellisen tilavasta autosta alkaa tänä päivänä olla ehkä aavistuksen haasteellinen paketti myydä, oli auto miten hyvä tahansa.
Mazda CX-5 2,5 M Hybrid e-Skyactiv G Exclusive-line
Hinta: 47 579 € (testiauton hinta 48 392 €)
Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km
Tekniikka:
Moottori: Rivi-4, bensiini
Iskutilavuus: 2 488 cm3
Teho: 143 kW / 194 HV
Vääntömomentti: 263 Nm @ 4000 r/min
Kulutus (WLTP): 7,2 l / 100 km
Co2-päästöt (WLTP): 163 g / km
Voimansiirto: Etuveto, 6-vaihteinen automaattivaihteisto
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,2 s
Huippunopeus: 195 km/h
Mitat:
Pituus: 4575 mm
Leveys: 1845 mm
Korkeus: 1685 mm
Akseliväli: 2700 mm
Tavaratila: 522 litraa
Testiauton rengaskoko: 225/55 R19 (ed.) 225/55 R19 (ta)
Polttoainesäiliön tilavuus: 56 l
Omamassa: 1590 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 2000 kg
Mazda CX-5 vaihtoautot
Mazda CX-5 uudet autot