Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mazda 2 – Ulkonäkö parani, mutta pienin moottori sopii vain kaupunkiin

Mazdan pieni kaupunkiautomalli 2 sai elinkaaren puolivälin freesauksen. Paluun mallistoon teki myös todellinen tehot-alkaen -malli. Kävimme pitkällä koeajolla.
Koeajo: Mazda 2 – Ulkonäkö parani, mutta pienin moottori sopii vain kaupunkiin

Mazdan pienin automalli, B-segmentin kaupunkiauto 2 on siitä erikoinen tuote, että sitä on tällä hetkellä myynnissä kahtena täysin eri autona. Tavanomainen polttomoottori-Kakkonen, siis juuri faceliftin saanut on Mazdan omaa tekoa.

Samalla nimellä myydään myös Mazda 2 Hybridiä, jolla on tekemistä Mazdan kanssa vain nimen verran. Se on tosiasiassa uudelleen brändätty Toyota Yaris Hybrid, joka on vain saanut M-logot keulaan ja perään.

Nyt suihkunraikkaana on uudelleensyntynyt siis se ei-hybridisoitu versio, tavallinen Mazda 2.

Malli on saanut pieniä kosmeettisia uudistuksia kauttaaltaan. Mielenkiintoinen on myös päätös tuoda uudelleen mallistoon 75-hevosvoimainen, nelisylinterinen bensiinimoottori manuaalivaihteistolla.

Kaunista katseltavaa

Auton ulkonäkö on yleensä subjektiivisesti koettava asia. Jokaiselle automallille löytyy oma fanikuntansa, joka on täysin haltioitunut siitä millaisia tuloksia muotoiluosaston millimetripaperille tai savimalliin on aikanaan piirtynyt.

Mazdan Kakkosta on kuitenkin erityisesti faceliftin jälkeen helppo kutsua varsin kauniiksi pikkuautoksi. Linjoissa on paljon puhtautta, eikä tarpeettomia muotoja ole prässätty peltiin missään.

Samaan aikaan muoto ei kuitenkaan ole naiivistisen pyöreä, vaan esimerkiksi etupyöränaukon etupuolelta lähtevä linja kaartuu jäntevästi katon kautta takapuskurin alalaitaan.

Vastavirtaan

Mazda on autonvalmistaja, joka voimanlähteiden puolesta on uinut nykyisiä virtauksia vastaan kunnon krooliotteella. Joitain vuosia sitten sen julkaisi sarjatuotantoon asti Skyactiv-X -moottorin, joka on bensiiniä käyttävä ottomoottori, mutta tilanteesta riippuen myös puristussytytyksellä toimiva. Se voi siis toimia sekä bensiini- että dieselmoottorin tavoin.

Mazda ei ole myöskään juurikaan luottanut turboahtamiseen bensiinimoottorien päästöjen hillinnässä, vaan kauppaa suurimman osan autoistaa ahtamattomana, muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Sen sijaan se lähti paikkaamaan niin ikään kuvankauniin, mutta sähköautona onnettoman MX-30:n lyhyttä toimintamatkaa asentamalla autoon Wankel-moottorin! Kiertomäntäperiaatteella toimiva pieni bensiinipata jauhaa siis tarvittaessa sähköä järjestelmälle.

Sitten se julkaisi 3,3-litraisen rivikuutosdieselin, joka lapioitiin ison CX60-katumaasturin nokalle niin ihastuttamaan kuin vihastuttamaankin autoilevia kansalaisia. Viimeistään tässä vaiheessa voi todeta, ettei Mazdan moottori-insinöörejä tai suunnitelmat hyväksyviä johtokuntalaisia voi ainakaan rohkeuden puutteesta syyttää.

Tässä valossa ei liene ihme, että Mazda 2:n keulalta löytyvä nelisylinterinen, ahtamaton bensiinimoottori on tähän kokoluokkaan ”ylikokoinen”, ja siis 1,5-litrainen.

Muutamien vuosien ajan se oli Suomessa tarjolla vain 90-hevosvoimaisena, mutta nyt maahantuoja otti mukaan ohjelmaan myös 75-hevosvoimaisen version. Seurakseen se saa aina kuusilovisen manuaalivaihteiston.

Kaupungissa toimiva

Kakkonen on edelleen kätevä ja pätevä kaupunkiauto. Se on kääntöympyrältään melko tyypillinen luokkansa edustaja, ei mitenkään poikkeuksellisen pienessä tilassa ympäri kiepsahtava mutta ei mitenkään kankeakaan.

C-pilarit, eli auton katon takaosaa kannattelevat osat ovat aavistuksen paksut ja blokkaavat siis hieman näkyvyyttä takaviistoon, mutta ongelma on oikeastaan yhtäläinen kaikkien pienten kaupunkiautojen kanssa.

Manuaalivaihteisto on toiminnaltaan miellyttävän skarppi: paljon huonompiakin suorituksia on tässä kokoluokassa nähty vuosien mittaan, ja ne valitettavasti ovat tulleet kaikki Euroopasta. Kytkimen liike on kevyehkö ja aasialaistyylisen lyhyt, mutta silti helposti käytettävän oloinen.

Vikavalon loisteessa

Start-Stop -järjestelmä, Mazdan tapauksessa nimeltään i-Stop, stumppailee moottoria ihan ahnaasti liikennevaloissa ja herää ajoissa ja fiksusti kun on aika lähteä liikkeelle. Sen sijaan koeajon viimeisenä päivänä se herkesi toimimasta ja sytytti viastaan kertovat valot kojelautaan – toisen palamaan jatkuvasti, toisen vilkkumaan varoituksen omaisesti.

Ajotilanteessa ei ollut edes mitään erikoista eikä vika poistunut auton sammuttamisella ja uudelleen lukitsemisellakaan joten tyydyimme informoimaan maahantuojaa ongelmasta. Pikaisella googlauksela i-Stopin toimintahäiriöt eivät ole kauhean harvinaisia Mazdoissa.

Mazdan 75 hevosvoimaa riittävät tavalliseen taajaman sisäiseen ajoon tietysti täysin ongelmitta. Mutta kun on aika siirtyä isommille väylille, saattaa eteen tulla haasteita.

Puutuu, kun tehoa puuttuu

Mazdan alusta ja ohjaus ovat moottori- ja maantiellä varsin mukavat, erityisesti auton kokoluokka huomioiden. Se kulkee vaivatta suoraan, ei vaeltele edes moottoritienopeuksissa ja alusta toimii edelleen auton koko- ja painoluokka huomioiden miellyttävästi.

Sen sijaan 75-hevosvoimainen voimanpesä ei oikein ole voimanpesä. Tavallisessa moottoritieajossa, kuutosvaihteella ja vakionopeudensäädin kytkettynä Mazda ei jaksa vetää 120 km/h rajoitusalueella esimerkiksi kolmostien mäkiä ylös.

Vauhdista katoaa ylämäkeä punnertaessa 9-10 km/h tunnissa pois kahden hengen kuormalla. Samaan aikaan ylämäessä Mazdan varsin virkaintoinen vaihdenäyttö neuvoo vaihtamaan kuutoselta viitoselle.

Vaihdan auton ohjeiden mukaan. Vaihdevinkkari ilmoittaa samalla sekunnilla vaihteen olevan liian pieni ja neuvoo vaihtamaan takaisin kuutoselle. En vaihda, vaan jatkan viitosella mäen päälle.

Jos mäet nousisi kuutosvaihteella, on Mazdan kiihtyvyys niin verkkaista, että 110 km/h vauhdista takaisin 120 km/h nopeuteen kiihdyttäminen kestää tolkuttoman kauan, liki 10 sekuntia. Tämä siitä huolimatta, että kyseessä on lievä alamäki!

Helsinki-Tampere -tie ei ole edes erityisen mäkinen. Emme käyneet ajamassa 75-hevosvoimaista Kakkosta esimerkiksi Ykköstiellä, jossa mäkien mittakaava on aivan jotain muuta, mutta on syytä epäillä ettei edes viitosvaihde riittäisi rajoituksen tuntumassa tapahtuvaan kiipeämiseen siellä.

Ylimääräiset pykälät

Manuaalivaihteisen Kakkosen kaksi suurinta vaihdetta ovat käytännössä hyödyttömiä. Ne, tai ainakin kuutonen, on välitetty niin pitkäksi, ettei puhditon moottori jaksa operoida vaihteella oikein missään olosuhteissa.

Kantatiellä, 80 km/h ja 100 km/h alueilla kuutosta ei kannata edes harkita, ellei jostain syystä halua sitten vaihtaa isoimmalle pykälälle vaikkapa alamäessä, vaihtaakseen takaisin viitoselle jo mäen tasoituttua.

Moottoritievauhdeissa Mazdan moottori kiertää reilut pari tuhatta kierrosta kuutosella, eikä vääntö riitä siis kahden hengen kuormalla kuin tasamaan ajoon. Vastatuulessa ei ihan siihenkään.

Mutta on se taloudellinen

Ahtamaton, taloudelliseksi rakennettu voimalinja on vastaavasti kiistattoman taloudellinen. WLTP-standardin mukaiseksi kulutukseksi sille ilmoitetaan 4,8 litraa satasella, eikä alle viiden litran ole todellakaan vaikea päästä sekalaisessa, maltillisessa ajossa.

Moottoritiellä 75-hevosvoimainen, 143 newtonmetriä käyntinopeudella 3500 r/min vääntävä bensamoottori intoutuu hörimään bensiiniä vähän enemmän, mutta sielläkin kulutus nousee lopulta vain 5,7 litraan.

Lukema on ihan siedettävä siihen nähden, ettei perusmallissa ole minkäänlaista hybriditekniikkaa leikkaamassa kulutusta, ja siihen että ahtamaton moottori tekee tosissaan töitä puskiessaan pientä Mazdaa eteenpäin. Ja kovaa, ainakin auton ilmoitettuun 171 km/h huippunopeuteen nähden.

Mutta kenelle se sitten sopii?

Mazdan pieni kaupunkiauto on kätevä juuri siihen käyttöön, mihin sen kuvittelisikin sopivan: taajaman sisäiseen liikkumiseen. Lyhyet moottoritien rampit ovat sille myrkkyä, samoin taajamien ulkopuolisella tieverkon osalla joskus eteen tulevat ylämäet. Ja ehkä kunnon vastatuuli.

Kauppakassiksi se on kohtalaisen hyvä. Tavaratilan tilavuudeksi ilmoitetaan tosin vain 250 litraa, mutta kontti tuntuu litrojaan suuremmalta.

Sen sijaan tavaratilan lastausaukko on hieman ahdas varsinaiseen kontin kokoon nähden, eikä tavaratilassa ole minkäänlaisia koukkuja tai kiinnitysmahdollisuuksia esimerkiksi niille ostoskasseille.

Malliston pienitehoisin malli riittää kuitenkin kaupunki- ja lähiliikennöintiin. Maantieajoa harjoittaville on pakko suositella 90-hevosvoimaisia versioita, joko automaattivaihteistolla tai manuaalihybridinä.

Näistä automaattiaskinen ratkaisisi ylämäkiongelmat vaihtamalla itsekseen pienemmälle, hybridimallit taas suuremmalla tehollaan.

Hinta: 21 991 €

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini

Iskutilavuus: 1496 cm3

Teho: 55 kW / 75 HV @ 6000 r/min

Vääntömomentti: 143 Nm @ 3500 r/min

Kulutus (WLTP): 4,8 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 109 g / km

Voimansiirto: Etuveto, 6-vaihteinen manuaalivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11,3 s

Huippunopeus: 171 km/h

Mitat:

Pituus: 4080 mm

Leveys: 1695 mm

Korkeus: 1495 mm

Akseliväli: 2570 mm

Tavaratila: 250 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 44 l

Omamassa: 1024 kg

Mazda 2 uudet autot
Mazda 2 vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin