Avolavamarkkinaa Suomessa hallitsevien Fordin ja Volkswagenin ensimmäisten täyssähköisten pick-upien rantautuminen näille main on vielä vuosien päässä. Volkswagen ei vielä edes väläytellyt malliston laajentamista tähän suuntaan, eikä Fordin keskikokoluokan Raptorin sähköistymisestä ole vielä merkkejä ilmassa.
Jenkkimarkkinoilla asiat ovat toki olleet toisin jo jonkin aikaa. Ford ennätti siellä kauppaan F-150 Lightningilla, Chevroletin Silverado EV alkaa olla tuotantovalmis eikä Stellantiksen Ram sekään lienee kaukana valmiista tuotteesta.
Nämä kaikki ovat kuitenkin hurjasti isompia tuotteita kuin ne avolavat mitkä Euroopassa tai vaikkapa Aasiassa tekevät kauppansa.
Kiinalainen juttu
Sitten on tarjolla myös kiinalainen vaihtoehto. RSA Finlandin Suomen tuontiohjelmaan kuuluvan Maxuksen valikoimasta löytyy aimo litania täyssähköisiä pakettiautoja, ja niiden mukana on myös T90 EV, valmistajan tulkinta akkukäyttöisestä avolavasta.
Se perustuu polttomoottoriseen Maxus T90:iin, joka on puolestaan Volkswagen Amarokin ja Ford Rangerin kokoinen sekä jonkin verran Toyota Hiluxin näköinen pick-up. T90 EV on tarjolla Maxuksen muiden automallien tapaan ota-tai-jätä -pakettina.
Ostaja pääsee nimittäin valitsemaan autoa ostaessaan sen värin (eli maksaako metalliväristä vai ottaako auton valkoisena) ja että tarvitseeko mukaan 32A -latauskaapelin vai ei.
Elämäntapa-avolava
Maxus T90 EV:n paikkaa automaailmassa pohtiessa törmää lukuisiin erikoisuuksiin auton suunnittelussa. Toki se on täyssähköinen, mutta avolava on saatavana vain takavetoisena, eikä nelivetoista versiota ole, eikä tule. Tämä on tietysti ensimmäinen T90 EV:n monikäyttöisyyttä karsiva juttu.
Ja vaikka ajateltu käyttäjä pärjäisi pelkästään takavedolla, mutta haluaisi silti ajoneuvoltaan jonkinlaisen maavaran vaikkapa mökkitien kivien selvittämiseen, puskisi Maxus tässä kohtaa vastaan sillä, että sen maavara on vain 16 cm.
Tilaa auton alla on muuten hyvin, mutta taka-akselille asennettu sähkömoottori roikkuu sen keskellä ja pudottaa maavaran hurjan pieneksi. Mainittakoon, että esimerkiksi pick-upien jonkinlaisena mittapuuna pidettävän Toyota Hiluxin maavara on 31 senttimetriä.
”Me emme kilpaile edes näiden Hilux-miesten markkinoilla”, Maxukselta viestitettiin asiasta kysyttäessä. Kenen kanssa sitten?
Millainen se on sähköautona?
Maxuksen iso avolava liikkuu 177-hevosvoimaisen sähkömoottorin voimin. Vääntöä paketti puristaa ulos 310 newtonmetrin verran. Jos tätä vertaa esimerkiksi mainittuun Hiluxin 2,8-litraiseen dieselversioon, antaa Toyota tässä kohdassa 204 hevosvoimaa ja 500 newtonmetriä vääntöä.
Akkupaketti T90 EV:ssä on 88,5-kilowattituntinen, ja sen pikalataus onnistuu ihanneolosuhteissa 80 kilowatin teholla. Lukema on tämän päivän sähköautoksi matala, ja Maxus ilmoittaa sille latausajaksi 20-80 prosentin välille 45 minuuttia.
Maxuksen tapauksessa sen latauskäyrä on kuitenkin ilahduttavan tasainen. Sadan kilometrin taival moottoritiellä esimerkiksi lämmittää akkua sen verran reippaasti, että 58 prosentin varauksessa 150 kilowatin pikalaturille saavuttaessa latausteho nousee käytännössä heti 75 kilowattiin, eli melko lähelle maksimia.
Maxus kuitenkin säilyttää tehonsa hyvin, sillä tauon aikana akun varaus nousee reiluun 71 prosenttiin, mutta latausteho säilyy silti noissakin lukemissa vielä 75 kilowatin lukemissa ja 85 prosentin varauksellakin se on vielä 58 kW. Kokonaan toinen kysymys on, miten näin hurjat lataustehot akun ollessa lähes täynnä vaikuttavat akun kestoon pitkällä aikavälillä.
Tehdas ilmoittaa T90 EV:lle WLTP-toimintamatkaksi 336 kilometriä, mikä on ilahduttavan lähellä toteutuvaa.
Millainen se on autona?
Mitään pick-upia ei voi hyvällä tahdollakaan pitää erityisen dynaamisena tai hyvänä ajettavana, paitsi tietysti omassa viiteryhmässään. ”Henkilöautomainen” ei ole se termi mikä tulee mieleen niiden minkään ratissa, ei myöskään Maxuksen tapauksessa.
Alusta on kuitenkin toiminnaltaan erityisen erikoinen, sillä taajamanopeuksissa Maxus väristelee ja täristelee sekä twistaa itseään niin että muutamankin kerran herää ajatus tarkistaa pyöränpulttien kireys. Kireällä kuitenkin olivat.
Väristelyyn vaikuttavat tietysti BF Goodridgen hyvin karkeakuvioiset All-Terrain T/A -maastorenkaat, mutta niiden kuvittelisi toimivan erityisen huonosti moottoritiellä.
Toisin kuitenkin on, sillä kaikki värinä ja ravistelu rauhoittuu huomattavasti jo maantievauhdeissa, ja moottoritiellä meno on jo melko rauhallista auton tyyppi huomioiden.
Liki tonnin kantavuus tarkoittaa väkisinkin, että tyhjänä Maxus on jousituksen ja iskunvaimennuksen osalta melkoisen pompottava. Ohjaus on verkkaisen hidas, mutta sopii korkean, karkean avolavan luonteeseen ihan hyvin.
Erikoisia jäänteitä polttomoottoriversiosta
Maxus T90 EV:n tapauksesta tulee väkisinkin mieleen, että on aivan kuin auto olisi muutettu sähkökäyttöiseksi jonkinlaisena projektityönä tai harjoituksena.
Se nimittäin käynnistetään virta-avaimella, eikä operaatioon riitä perinteisen, mekaanisen virta-avaimen nopea kääntö starttiasentoon kuten viime vuosina virta-avaimellisissa autoissa on ollut tapana. Ensin käännetään virrat päälle, jonka jälkeen avain ihan oikeasti vaatii kääntämisen ja hetken pitämisen starttiasennossa että auto suostuu käynnistymään ja liikkumaan.
Sähkövoimalinjassa ei ole myöskään lainkaan P-asentoa, joten T90 EV pysäköidään aina vaihteenvalitsin vapaalla, jonka jälkeen kytketään käsijarru. Ja oikein arvasitte, se on mekaaninen, perinteinen malli.
Peruutusvaihteen kytkeminen aiheuttaa todella kovaäänisen piippauksen ja sulkee viihdejärjestelmän kokonaan. Peruutuskameran kuva on hieman karkea, mutta siinä onneksi auton kulkureittiä kuvaavat viivat.
Ilmastointilaite on Maxuksessa manuaalinen, vaikka näennäisesti sen käyttöliittymä vaikuttaisi automaatti-ilmastoinnin järjestelmältä. Noin 10 asteen lämpötilassa moottoritiellä ilmastoinnin asetus piti säätää +27C asteen lukemiin, ja silti kojelaudan suuttimista tuli niin viileää ilmaa, että matkustajakin huomautti asiasta pariin kertaan.
Sama erikoisuus toistui myös alkukesän kuumimpana päivänä: ilmastointilaitteen asetus +21C tarkoitti että T-paidassa palelee enemmän, +27C että palelee hieman vähemmän.
Laiskaa ohjelmointia
Vieläkin erikoisempiakin ominaisuuksia Maxuksesta löytyy. Sen ajotietokoneeseen on nimittäin ohjelmoitu katsottavaksi tietoja, joita ei ole tähän mennessä löytynyt yhdenkään ajamani sähköauton mistään mittarista, ei edes salavalikoista.
Ajotietokoneessa on nimittäin täysin kasuaalien tietojen kuten keskikulutuksen, keskinopeuden ja sen hetkisen ajonopeuden ohella mahdollisuus tarkastella akkupaketin antamaa jännitettä ja virtaa. Se, mitä kumpikin kertoo tavalliselle autonkäyttäjälle, onkin sitten jo vähän kimurantimpi kysymys.
Myös sähkömoottorin kulloinenkin käyntinopeus on nähtävissä oikeanpuoleisen viiksen päästä naksuttelemalla. Maxuksen sähkömoottori muuten kiertää huippunopeudella ajettaessa 10 700 kierrosta minuutissa. Nytpä tiedätte.
Sen sijaan vielä suurempi kummastuksen aihe on keskikulutusmittari. Sen suurin näyttämä on 29,9 kWh / 100km, minkä lukeman alle autolla on todella vaikea päästä, paitsi aivan sukkasillaan taajaman sisällä ilman pysäytyksiä rullaillessa.
Väkisin tulee mieleen, että tuo mittariston 29,9 on maksimi mitä dieselmoottorisen T90:n on ajateltu olevan tarpeen näyttää litrakulutukseksi, ja kun täyssähköversioon on ohjelmoitu sama tieto, ei ole katsottu tarpeelliseksi muuttaa näytön maksimilukemaa. Se on suunnilleen sama kuin dieselavolavan keskikulutusmittari ei suostuisi näyttämään yli 6 litran lukemia.
Maahantuojan edustajat kertoivat, että sähköautojen taloudellisuusajossa T90:llä oli päästy hieman päälle 20 kWh:n kulutuslukemiin, mutta tämä vaatii kyllä ajotyyliä, jossa muun liikenteen haittaaminen menee jo etenemisen edelle.
WLTP-mitattu kulutus on 26,4 kWh, mutta Maxuksen tapauksessa mitatun ja todellisen kulutuksen välinen ero on yllättävän pieni.
Mitä ja kenelle?
Maxus T90 EV on erikoinen tuote. Sillä on kokoa, kantavuutta ja hintaa aivan kuten muidenkin valmistajien pickupeilla, mutta vetäviä pyöriä kaksi vähemmän, maavarasta nyt puhumattakaan.
Sen hinnalla saisi Toyota Hiluxin automaattivaihteistolla ja kohtalaisella varustelulla viisipaikkaisena, tai jos tinkisi takapenkeistä ja ottaisi auton puhtaasti pakettiautona, minkä tahansa Hiluxin, millä tahansa varustelulla.
Toki täyssähköauton kilometrikulut ovat kotona tai työpaikan pihassa ladattuna selvästi pienemmät kuin minkään dieselkoneisen pickupin, mutta toisaalta jos avolavan käyttöominaisuuksista iso osa puuttuu kokonaan, ei alhaisilla käyttökuluilla ole kovin suurta merkitystä.
Hinta: 70 566 € (testiauton hinta 71 796 €)
Tehdastakuu: 5 vuotta / 100 000 km, akkutakuu 8 vuotta / 160 000 km
Tekniikka:
Moottori: Sähkö
Teho: 130 kW / 177 hv
Vääntömomentti: 310 Nm
Kulutus (WLTP): 26,4 kWh / 100 km
Voimansiirto: Takaveto
Akku:
Akkutyyppi: Litium-ioni
Kapasiteetti: 88,55 kWh
Latauspistoke: CCS
Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 8 h
Latausnopeus 20-80% DC: 45 min
Latausteho DC (max): 80 kW
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: ei ilmoitettu
Huippunopeus: 120 km/h
Mitat:
Pituus: 5365 mm
Leveys: 1900 mm
Korkeus: 1809 mm
Akseliväli: 3155 mm
Tavaratila: - litraa
Omamassa: 2375 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1000 kg
Maxus eT90 uudet autot
Maxus eT90 vaihtoautot