Tiesitkö, että Toyota-konsernin ensimmäinen modernin ajan täyssähköauto oli Lexus UX 300e, joka esiteltiin liki neljä vuotta sitten ja tuli Suomessakin myyntiin vuonna 2021?
Ei tiennyt kovin moni muukaan. Suomeen oli vuodenvaihteeseen mennessä rekisteröity kokonaista 23 kappaletta UX 300e:tä. Tälle vuodelle malli uudistui ja sai hurjan akkupäivityksen myötä noin puolet lisää toimintamatkaa ja yli 70 kilowattitunnin patterin.
Aiemmin kyse oli siis puhtaasta kaupunkiautosta, mihin myös nimi Urban Explorer viittaa. Tämän kaltaiset pienehköt kaupunkisähköautot eivät ole Suomessa juuri menestyneet.
Nyt lähemmäs 450 kilometriin kasvaneella WLTP-arvolla kelpaisi ainakin numeroarvojen perusteella ajella muuallakin. Lienee syytäkin, sillä suuremman energiasisällön myötä malliston hintaan on paiskattu kategorisesti liki kymppitonni lisää.
Hauskaa ajelua
Koeajoon saatu Luxury-varusteltu auto on lastattu täyteen Lexus-tason herkkuja. Sen kyllä huomaa. Materiaalit ovat silkkaa priimaa, takaliston mukavuuden eli tuuletuksen ja lämmityksen voi automatisoida, äänentoisto on kirkas ja muutenkin kaikki autossa toimii moitteettomasti.
Esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin ja aktiivinen kaistavahti ovat niin mahtavia, että jopa vilkkaasti liikennöidyllä kehätiellä voi kääntää aivot off-asentoon ja keskittyä omiin ajatuksiinsa. Tosin ihan vastaava järjestelmä on uudessa Toyota Corollassa.
Tämän auton kohdalla onkin varsin perusteltua kysyä, mikä ihme tässä maksaa?
Kyseessä on polttomoottoriauton, UX 250h:n pohjalle rakennettu sähköauto eli mitään tilahyötyjä sähkötekniikasta ei vähän suurentunutta takakonttia lukuun ottamatta ole. Takapenkin lattian keskellä on melkoinen möykky ja keskikonsolissa ei ole tilaa juuri lainkaan, tosin kyynärnojan luukun saa aukeamaan sivulle molemmilta puolilta, mikä on ihan kiva juttu.
Hansikaslokerokin löytyy, toisin kuin isommassa Lexus-täyssähkössä RX 450e:ssä, joka on omaa sukua Toyota bZ4X.
Toki tässä varustetasossa on ihan kaikki, kuten sähkötoiminen takaluukku, lämmitettävät takapenkit, tuulilasinäyttö, käännöksiin mukautuvat LED-ajovalot ja adaptiiviset pitkät valot.
Ajossa auto on valtaosin aika herkullinen tapaus. Ohjauksessa on tunnokkuutta ja voimalinjassa pirteyttä. Ikävästi vain autolla on paha tapa lähteä lipsumaan rajummin poljinta käytellessä ja etenkin paikaltaan kiihdyttäessä meno on hermostunutta. Jännittävää sinänsä, että luistoneston poiskytkentään tarkoitettu rulla on kutsuvasti aivan näkökentässä, mutta sellaiset leikit on syytä jättää muualle kuin liikenteeseen.
Ajaminen on silti aika hauskaa, sillä alusta on hyvin viritetty kurvailuun. Mitenkään erityisen mukavaksi sitä ei tohdi sanoa, vaikka aika vähän mihinkään alustaan liittyvään tulee huomiotaan kiinnittäneeksi.
Pyyhkeitä pitää antaa rengasmelusta, sillä tässä hintakategoriassa odottaa jo ihan toisen tasoista äänettömyyttä ja UX:n kanssa melu on huomattavaa jo kahdeksassakympissä. Läpi tuleva ääni tosin vaikuttaa aika matalataajuuksiselta eli se ei välttämättä vaivaa ja muuten auto on hyvin äänieristetty.
Rentoa matkustamista
Ohjaamon mukavuus on mainio. Penkit syleilevät, säätövaraa löytyy aika runsaasti. Ainoastaan etukulmaa soisi saavan vähän korkeammaksi ja penkkiä kuppimaisemmaksi.
Kuten todettua, kaikki materiaalit tuntuvat aivan upeilta. Esimerkiksi matoista huomaa laadun: siinä missä joissain autoissa saa hinkata minuuttitolkulla, näille riittää kun vähän vilauttaa imuria ja roskat ovat tiessään. Toki ovissa on hieman mustaakin muovia, muttei häiritsevästi.
Käytettävyyden osalta, kunhan unohdetaan sähköauto-ominaisuudet, kaikki on hienosti. Nappeja piisaa ja tarvittavat toiminnot löytää helposti. Valitettavaa on vain, että erilaisten ajoavustinten ja ajoon liittyvien järjestelmien muokkaaminen pitää tehdä ratilla ja mittaristonäytöllä, sillä kosketusnäytöltä niitä ei löydä.
Takapenkillä taas on aika vähänlaisesti tilaa. Kuljettajan takaa loppuu todella herkästi jalkatila ja lattiamöykky vie osansa. Ehkä tähän juuri ja juuri kolme ihmistä saa mukavasti, kunhan ei laita liian pitkää ihmistä taakse. Takakontti on tasoa ihan okei.
Se kuuluisa akku
Auton ainoa varsinainen muutos on tosiaan lattian alla. Isompi akku, isompi toimintamatka, parempi sähköauto? No, ei aivan niinkään. Autolla toki pitäisi paperiarvojen perusteella päästä paljonkin pidemmälle ja se pitää tietenkin paikkansa, mutta ei tällä kovin pitkälle edelleenkään kovissa nopeuksissa pötki.
Kulutus nimittäin karkaa herkästi todella koviin lukemiin. Järjestelmän monimutkaisuuden takia varmoja mittauksia ei ilman pitkää yhtäjaksoista ajosuoritetta pystynyt tekemään, mutta jo maantienopeuksilla huideltiin yli 20 kWh:n tasolla.
Kaiken hyvän lisäksi on parempi pitää huolta, että akullisella pääsee perille tai puoliväliin budjetoi kolmen ruokalajin päivällisen. Pikalatauksen maksimiteho on vaivaiset 50 kW eikä sillä tasolla mennä edes koko 10-80 prosentin väliä. Nollista kahdeksaankymppiin valmistaja lupaa latausajaksi tunti ja 20 minuuttia. Se on melko posketonta, kun tämän auton hinnalla voi ostaa vaikkapa Hyundain tai Kian tuotteen, joka hoitaa optimioloissa saman homman alle 20 minuutissa. Lexuksen kanssa täytyy ajamisen lisäksi nauttia myös lataamisesta.
Lisäksi ateriapaikan valinnanvaraa hieman kaventaa se, että pikalatausliitin on mallia CHAdeMO. On niitäkin vielä ihan kohtalaisesti toki tarjolla.
Kaiken kaikkiaan sähköajo ja sen tuki on sillä tasolla, että tämäkin Toyota-konsernin tuote pitää tuntea hyvin, että sen kanssa voi elää stressittä.
Mutta noin yleistasolla voi sanoa, että kokemus Lexuksen ratin takana on äärimmäisen rentouttava. On ihan omasta viitsimisestä ja käyttötavasta sitten kiinni, jaksaako tai haluaako pelailla esimerkiksi rekuperaation voimakkuuden säätöön tarkoitetuilla vaihdelavoilla, tarvitseeko stressailla latauspisteiden etsinnällä, vai ajeleeko vain, nautiskellen olostaan.
Lexus UX 300e (Luxury)
Hinta alk.: 59 950 € (Koeajoauton hinta: 71 290 €)
Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km
EV-järjestelmän takuu: 5 vuotta / 100 000 km
Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km
Akkuturva: 10 vuotta / 1 000 000 km
Tekniikka
Moottori: Kestomagneettimoottori etuakselilla
Teho: 150 kW / 204 hv
Vääntömomentti: 300 Nm
Kulutus (WLTP): 16,7 kWh / 100 km
Toimintamatka (WLTP): 440 km
Voimansiirto: Etuveto
Akku
Akkutyyppi: NMC-katodi
Kapasiteetti: 72,8 kWh brutto
Latauspistoke: CHAdeMO ja Type2
Latausnopeus 10-100 % AC: 9h 30 min
Latausteho AC max.: 6,6 kW
Latausnopeus 10-80 % DC: 1h 20 min
Latausteho DC max.: 50 kW
Suorituskyky
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,5 s
Huippunopeus: 160 km/h
Mitat
Pituus: 4 495 mm
Leveys: 1 840 mm
Korkeus: 1 545 mm
Akseliväli: 2 640 mm
Maavara: ei tiedossa
Tavaratila takana: 365 l (kattoon asti lastattuna 486 l)
Tavaratila edessä: -
Testiauton rengaskoko: 225/50R18
Omamassa: 1 800 kg
Lexus UX uudet autot
Lexus UX vaihtoautot