Toyotan siirtyminen sähköautomaailmaan ei ole luvalla sanoen sujunut täysin siloisesti. Sen ensimmäistä, kokonaan omaa sähköautomallia odoteltiin kauan, ja kun sellainen saapui, ei sekään ollut ihan kokonaan oma.
Subaru-sukulaisuus tosin ei ollut mikään haaste tai ongelma, vaan sellaiseksi on nyt muodostunut Toyotan tapa suojella akkupakettia rajoittamalla lataustehoja ja jopa -kertoja. Myös tiedot bZ4x:n ominaisuuksista ovat tulleet tehtaalta maahantuojalle hyvin tipoittain, mikä tietenkin on vaikuttanut myös siihen mihin tahtiin asiaa on saatu infottua kuluttajille.
Periaatteessa sama, mutta...
Pääsimme ajamaan Lexuksen RZ 450e:tä maaliskuun alussa, aikana jolloin autoa on voinut tilata jo useamman kuukauden ajan mutta jolloin ensimmäisiä yksilöitä odotellaan vielä saapuvaksi maahan.
Teknisesti se on hyvin lähellä siis bZ4x:ää. Akkupaketti on bruttokapasiteetiltaan sama 71,4 kWh, ja nettona siitä saadaan ulos 64 kWh. Kuten sisarmallin paremmissa versioissa, myös Lexus on varustettu kahdella moottorilla ja siis nelivetoinen, mutta Toyotan 218 hevosvoiman sijaan Lexus tarjoaa 313 hevosvoiman maksimitehon.
Energiankulutukseksi tehdas ilmoittaa sille versiosta riippuen 16,9-18,3 kWh/100 km, mikä WLTP-mitatusti tarkoittaisi 404-438 kilometrin toimintamatkaa. Ensikoeajot tehtiin lopputalvisessa Etelä-Ranskassa, mitä toki tarkoittaa ettei Lexuksen kulutusta härmäläisessä talvessa tietenkään päästy toteamaan.
Toisaalta Toyota ilmoittaa bZ4x:n WLTP-kulutukseksi 16-17,9 kWh, eli samalla akulla sillä pitäisi päästä pidemmälle kuin Lexuksella, mutta raskaassa talvikelissä Toyotan akku on käytännössä riittänyt noin 250 kilometrin toimintamatkaan, semminkin jos kyytiläiset haluavat käyttää lämmitystä.
Päivittelyä
Toyota on päivittämässä sähköautonsa ohjelmistoa ja tuomassa sen ominaisuuksia lähemmäs tämän päivän tasoa. Aiemmin ilmoitettiin että pikalatauskertojen määrä on rajoitettu kahteen, mikä toukokuusta alkavalla päivityskierroksella nostetaan neljään.
Tosin, tuoreimpana tietona on, että rajoitus koskee yleisesti kaikkia latauksia välillä 10-80 prosenttia, eli huonolla tuurilla varsinaisia pikalatauksia saa 24 tunnin aikaikkunassa saa suorittaa vain kolme kappaletta.
Lexukset tulevat kuitenkin jo valmiiksi tällä päivitetyllä ohjelmistolla, joten autonsa ensimmäisten joukossa saavien ei tarvitse huolehtia välittömistä päivityskierroksista.
Sähköistä vilttiä jaloille
Lexuksen talvilatausominaisuuksista ei siis päästä vielä ottamaan selvää pitkään aikaan, joten sillä välin lienee syytä tutustua muuten auton kiinnostaviin uutuuksiin. RZ on melko lailla läpivarusteltu jo perustasolta lähtien.
Parissa kalleimmassa hintatasossa verhoilu vaihtuu luokkaa paremmaksi, vanteiden koko kasvaa ja esimerkiksi äänentoistojärjestelmää parannetaan parilla pykälällä.Sen sijaan kekseliäs on Executive ja Luxury-varustetasoista löytyvä etumatkustajien infrapunalämmitysjärjestelmä.
Lexuksella on laskettu, että ilman lämmittäminen on vähemmän taloudellista kuin suoraan pinnan, kuten tässä jalkojen lämmittäminen. Tehtaan edustaja kuvailivat infrapunalämmittimen toimintaa kuin ”viltiksi jalkojen päällä”.
No siis OMG!
Toinen todella kiinnostava uutuus on One Motion Grip -ohjaus, joka Lexuksella on tietysti lyhentynyt OMG:ksi. Kyseessä on täysin sähköinen ohjaus, missä ohjauspyörän lyhyellä rattiakselin pätkällä olevat anturit yhdistävät tietonsa muun muassa dataan auton nopeudesta ja siirtävät tiedon pelkkää sähköjohtoa pitkin etuakselilta löytyvään sähkömoottoriin. Tuo moottori sitten kääntää etupyöriä.
Paketti saattaa kuulostaa ensi hätään pelottavalta: entä jos yhteys katkeaa tai data ei yksinkertaisesti kulje? Lexuksen insinöörit rauhoittelivat asiasta kysyttäessä: järjestelmä on varmistettu kahteen kertaan, ja jos ohjauksesta vastaavat anturit havaitsevat keskinäisiä ristiriitoja, ne varoittavat välittömästi kuljettajaa.
Mutta toisin kuin japanilaisvalmistaja Infinitin jo aiemmin lanseeraamassa sähköisessä ohjauksessa, ei Lexuksen OMG-järjestelmässä ole mekaanista varmistusta. Toisaalta, ei ole mekaanista varmistusta lentokoneidenkaan Fly-By-Wire -ohjauksissa, joiden varassa suomalaisetkin lentävät Kanarialle nauttimaan kansainvälisestä tunnelmasta.
No miltä se tuntuu?
Lexuksen OMG-ohjaus on vielä testivaiheessa, mutta järjestelmä on kuitenkin jo niin valmis, että sitä uskallettiin ajattaa talon ulkopuolisilla ihmisillä. Insinöörit kertoivat alustuksessaan, että ohjaukseen on rakennettu sisään eräänlainen palautejärjestelmä.
Se ei välitä kaikkia tienpinnan värinöitä ja tärinöitä rattiin jos niitä ei katsota tarpeelliseksi, mutta vaikuttaa kyllä ohjaukseen esimerkiksi vinolla tienpinnalla niin, että kuljettaja pysyy ajantasalla siitä mihin autolla olisi sillä hetkellä taipumus mennä.
Kuten sanottu, systeemi ei ole vielä tässä vaiheessa täysin valmis. Yhden kerran koeajolenkkien aikana tuntui että RZ 450e heittäytyi hieman turhan informatiiviseksi ja väänsi ohjausta tien kallistuksen mukaan ehkä enemmän kuin mitä siltä olisi odottanut, mutta asiasta mainittuani asia kirjattiin ylös.
Sen sijaan OMG tuntuu käänneltäessä yllättävän tavanomaiselta. Lexus ei emoyhtiönsä tavoin ole tunnettu siitä kaikkein tunnokkaimmasta ohjauksesta, mikä tietysti tarkoittaa että sähköohjauksen parametrejä säätäminen on ollut helpohkoa.
Yhdellä otteella
Se missä Lexuksen suorakaideratti eroaa esimerkiksi Teslan vastaavasta, on että ohjaus on todella nopea. Jenkkivalmistaja on pitänyt ohjauksen välityssuhteen normaalina, kun taas Lexus on nopeuttanut ohjausta.
Laidasta laitaan ei tule kokonaista kierrostakaan, mikä on aivan poikkeuksellista tavallisissa, kadulle rekisteröidyissä henkilöautoissa. Ensimmäisten kilometrien aikana ohjaamiseen tulee keskityttyä todella huolella, sillä kun ohjaus on näin nopea, on esimerkiksi parkkirivistä poistuminen ensimmäisellä kerralla aavistuksen jännittävää. Huolimaton kuski saattaa viistää naapuriruudussa olevan auton keulasta kulman pois.
Maantiellä OMG-ohjaus on helpommin omaksuttava. Maaseututeillä olevat liki 180-asteiset kaarteet pystyy ajamaan otetta ratista irrottamatta, mikä tietysti on koko ohjauksen tarkoituskin. Moottoritiellä ohjaus on stabiili ja kaiken kaikkiaan siitä välittyy fiilis, ettei koko koeajolenkin aikana välttämättä olisi muistanut ettei ohjauspyörän ja etupyörien välillä ole mekaanista yhteyttä.
Mielipiteitä sen sijaan tulee varmasti jakamaan vilkkuviiksen sijoittelu. Toisin kuin tavallisissa autoissa, viiksi seuraa nyt ratin mukana. Tähänkin kuitenkin tottuu todella nopeasti, ja kun viiksi on suurimman osan ajasta ”normaalilla” paikallaan, ei sen käytössä ole mitään erikoista.
Ei ole pakko, jos ei halua
OMG-ohjaus ei kuitenkaan ole pakollinen - ensimmäiset autot tulevat vielä tavanomaisella mekaanisella ohjauksella, ja näillä näkyminen OMG-ohjaus tulee valinnaiseksi lisävarusteeksi vuosimalliin 2025. RZ:n ostoa pohtivan ei siis tarvitse asiaa pähkäillä vielä hetkeen.
Muu osa RZ:sta on melko takuuvarmaa Lexusta. Kaikessa välittyy hyvin rakennetun auton tuntu: materiaalit ovat miellyttäviä, arvokkaan oloisia ja maukkaasti valittuja. Se mikä tämän konsernin autoissa häiritsi jo hieman uudistetun Corollan koeajoissa ja häiritsee edelleen, on navigaattorin tahmaisuus.
Järjestelmä nimittäin laahaa satunnaisia metrimääriä todellisen sijainnin perässä, ja niinpä Lexuksenkin tapauksessa saa välillä veikkailla haluaako auto meidän kääntyvän tästä - vai tuosta 50 metrin päästä. Lisäksi viiveessä on vaihtelua, joten paikoissa joissa on useampi eri kokoinen risteys, saa välillä oikeaa reittiä tihrustaa todella tarkkaan.
Mitä ja kenelle?
Lexuksen keskikokoluokan sähkömaasturi maksaa lähtökohtaisesti noin 20 000 enemmän kuin Toyotan vastaava. Toki hintaeroa voi perustella valmiiksi paremmalla varustelulla ja jollain sellaisella vaikeasti mitattavalla määreellä kuin laadun tuntu. Lexus-omistajat lienevät yksiä tyytyväisimpiä autoihinsa ainakin mitä tulee asiasta usein tehtyihin tutkimuksiin.
Toisaalta RZ 450e:n rajoitteet sähköautona saattavat olla jollekin iso ja ylittämätön kynnyskysymys. Tähän kohtaan maahantuoja, paljon bZ4x:n tapauksesta oppineena, viestittääkin että ostajan kannattaa hyvin huolellisesti miettiä sopiiko Lexuksen sähköauto juuri hänen käyttöönsä. Kaikille ja kaikkeen käyttöön sähköauto ei sovellu vieläkään, vaikka valtaosalle sellainen sopisikin ongelmitta.
Lexus RZ uudet autot