Suurempien premium-luokan katumaastureiden kuninkuudesta kamppailevat Audi Q7, BMW X5, Mercedes-Benz GLE ja Volvo XC90, mutta niistä yksikään ei ole enää aivan hiljattain esitelty.
Onneksi Lexus RX 450h+ tuo tuoreen lataushybridin haastajaksi, vaikka se on näitä kaikkia hieman lyhyempi.
Lexus RX on aina ollut erityisen suosittu Yhdysvalloissa, joka toki onkin tärkeä markkina koko merkille. Suomessa sen hybridivoimalinjat ovat kiinnostaneet aina pientä ostajakuntaa.
Seuraava kappale
Lexuksen aiempi, esimerkiksi edelleen NX-mallissa nähtävä, Predator-elokuvateemainen keulamaski on muuttunut selvästi hillitymmäksi tuoreimman Next Chapter -muotokielen mukana. Maskin muoto on integroitu vahvemmin koriin ja on siten huomaamattomampi.
Kyljen pokkaukset nousevat kohti perää ja ikkunalinja jatkuu mielenkiintoisesti ikään kuin c-pilarin läpi. Perässä nyky-Lexus luottaa valoraitaan.
Pidän muotoilua selvästi Lexuksen aiempaa aikakautta onnistuneempana, mutta kyseessähän on puhtaasti makuasia.
Akseliväliä on tullut 60 millimetriä lisää edeltäjään verrattuna, ja kokonaismittaa on nyt 4,9 metriä. Konsernin uusi TNGA-K-perusrakenne on mahdollistanut vajaan 100 kilogramman painonsäästön edelliseen sukupolveen verrattaessa.
Lataushybridi
Koeajossamme on malliston lataushybridi RX 450h+, jonka WLTP-toimintamatka sähköllä on 68 kilometriä. Se ei ole aivan tuoreinta huutoa, vaikka suurin osa yli 100 kilometrin toimintamatkan lataushybrideistä sijaitseekin yhtä autoluokkaa alempana.
Toisaalta toimintamatkaa saisi olla lataushybridissä oikeastaan vain juuri sen verran kuin arjessa tarvitsee – kaikki muuhan on turhien akkujen mukana kuljettamista. Pääsimme sähköllä suotuisissa olosuhteissa noin 60 kilometriä latauksella.
Polttomoottorina toimii nelisylinterinen 2,5-litrainen, jonka voima välitetään etupyörille. Sähkömoottoreita on molemmilla akseleilla, joten sähköllä voidaan edetä nelivetoisesti.
Huipputehoa on reilut 300 hevosvoimaa, joten vajaan 2,2 tonnin lataushybridi liikkuu kyllä tehokkaasti. Mitään räjähtävää suorituskykyä ei näillä massoilla toki saavuteta.
Sähköisen ajon ikävänä puolena on lataus, tietyin varauksin. Sinällään 2,5 tunnin latausaika ei kuulosta pahaltakaan, mutta matkassa on mutka.
Toyotan konsernissa on nimittäin päädytty yksivaiheiseen (1x32A) 6,6kW lataukseen, johon harvalla riittää Suomessa sulake. Siten latausteho on yleensä korkeintaan puolet ja latausaika ainakin kaksinkertaistuu.
Työpäivän aikana työpaikalla tai yön aikana kotona tämä ei tietenkään ole mikään ongelma. Sen sijaan asiointilataamisen motivaatio laskee kyllä lehmän hännän tavoin.
Tyhjällä akulla polttoaineen kulutus nousi korkeimmillaan 7,5 litraan 100 kilometriä kohden ja yleisemmin se liikkui reilun kuuden litran tuntumassa.
Vastaavasti sähköllä ajaessa sähkönkulutus näytti noin 28 kWh/100 km lukemia. Nämä ovat molemmat vielä kohtuullisia lukemia näin suurelle autolle.
Ajettavuuden osalta Lexus ei ihastuta tai vihastuta. RX on selvästi katumaasturi, jossa huomaa myös niitä yleisesti vaivaavan lievän jämäkkyyden ja kallistelun yhdistelmän.
Rengasmelun määrä ei tunnu suurelta, mutta se on taajuudeltaan tavallista korkeampi. Lienee osin makuasia häiritseekö tämä matalampaa rengasjurinaa enemmän vai vähemmän.
Lataushybridi
Ohjaamon Tazuna-suunnittelukonsepti, ja toteutus, on kovin tuttu merkin sähköautosta (RZ 450e). Japaninkielinen sana kuvaa ratsastajan ja hevosen välistä yhteyttä.
Esimerkiksi lämpötilanhallintaan varatut rullat yhdistävät tyylikkään muotoilun onnistuneeseen käytettävyyteen ja ilmastoinnin käyttöpaneeli on muutenkin fiksu. Muuten keskikonsolissa on aiempaa vähemmän perinteisiä painikkeita ja näyttöä on kosketeltava useammin.
Siksi harmittaa, että esimerkiksi pakollisesti joka käynnistyksessä päällä oleva niin sanottu älykäs nopeusavustin (ISA) on haudattu kauhean valikkonäppäilyn taakse. Järjestelmä piippaa, mikäli mittarinopeus ylittää auton sillä hetkellä kuvitteleman nopeusrajoituksen yhdenkin yksikön verran.
Vastaava järjestelmä on jatkossa oltava kaikilla, mutta sen kytkeminen pois päältä voidaan toteuttaa eri tavalla.
Toisaalta Lexus rakastaa piipata, soida ja varoitella muutenkin melkoisen tiheään tahtiin. Siihen on hyvä varautua jo ennen autoon kiipeämistä.
Navigointijärjestelmän lisäksi vakiovarusteena on langattomasti toimiva Apple CarPlay ja Android Autollekin löytyy tuki.
Tilaa perheelle
Suuri katumaasturi tarjoaa tilaa harrastuksille tai perheelle ja tilankäyttöä kerrotaan kohennetun edeltäjästä. Etuistuimellakin on väljä tunnelma.
Takapenkillä on polttomoottoriautoksi todella hyvät jalkatilat, jonka ansiosta edes reidet eivät väsy matkalla. Takamatkustajilla on käytössään myös selkänojan kallistuksensäätö, jolla voidaan toisaalta hallita tavaratilan puolelle jäävää vetoisuutta.
Sen alle 500 litran lukema ei kuulosta aivan niin suurelta kuin tässä kokoluokassa kuvittelisi. Tila on kuitenkin selkeän mallinen ja välipohjan alta löytyy vain pieni paikka latauskaapeleille, eli suurin osa tilasta on käytettävissä kontissa.
Tuore tarjokas
Oudosti täysin uusi RX450h+ ei tunnukaan merkittävästi kilpailijoitaan uudemmalta ulkokuorta lukuun ottamatta. Paitsi ehkä älykkään nopeusvalvonnan piippausten osalta.
Toisaalta ei tällä tarvitse päätä pusikkoon työntää, vaan Lexus pystyy haastamaan kilpailijat tarjoamalla täysin toisenlaisen tunnelman. Japanissa laadun määritelmä on hyvin erilainen Eurooppaan verrattaessa.
Lexus RX 450h+ AWD A Executive
Hinta: 90 632 € (koeajoauto 95 924 €)
Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km
Tekniikka:
Moottori: nelisylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini, lataushybridi
Iskutilavuus: 2 487 cm3
Teho: 136 kW / 185 hv @ 6000 r/min
Vääntömomentti: 227 Nm @ 3200–3700 r/min
Kulutus (WLTP): 1,1 l / 100 km
Co2-päästöt (WLTP): 25 g / km
Voimansiirto: Neliveto (sähkömoottori taka-akselilla), portaaton automaattivaihteisto
Sähkötekniikka:
Sähkömoottorin teho edessä: 134 kW
Sähkömoottorin teho takana: 40 kW
Sähkömoottorin vääntö edessä: 270 Nm
Sähkömoottorin vääntö takana: 121 Nm
Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisteho: 227 kW / 309 hv
Akku:
Akkutyyppi: litiumioni
Kapasiteetti (brutto): 18,1 kWh
Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 68 km
Latauspistoke: Type 2
Latausnopeus 0-100% AC, 6,6 kW [1x32A] (max): 2 h 30 min
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,5 s
Huippunopeus: 200 km/h
Mitat:
Pituus: 4890 mm
Leveys: 1920 mm
Korkeus: 1695 mm
Akseliväli: 2850 mm
Tavaratila: 461 - 1678 litraa
Testiauton rengaskoko: 235/50 R21
Polttoainesäiliön tilavuus: 55 l
Omamassa: 2185 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 2000 kg
Lexus RX uudet autot
Lexus RX vaihtoautot