Kia Sorenton nykyinen sukupolvi esiteltiin alkuvuonna 2020, ja myyntiin se tuli mallivuodeksi 2021. Pituudeltaan 4,81-metrinen, akseliväliltään 2,81-metrinen auto on siitä erikoinen että se sekä näyttää ulospäin mittojaan massiivisemmalta, mutta tarjoaa sen lisäksi vielä metrejään suuremmat sisätilat.
Päiväajovalot on toteutettu kapeilla LED-nauhoilla ajovaloumpioiden alalaidassa.
Suomessa auto on tarjolla vain 1,6-litraisella bensiinimoottorilla tai 2,2-litraisena turbodieselinä. Bensiinimoottorin kyljessä on tätä nykyä aina hybriditekniikkaa, joko tavanomaisena tai ladattavana versiona. Perushybridi on tarjolla joko etu- tai nelivetona, lataushybridit ja dieselit ovat aina nelivetoisia.
Tyypillinen hybridivoimalinja
Konehuoneessa hurisee siis 1,6-litrainen, nelisylinterinen bensaturbo. Se on teholtaan 180-hevosvoimaa ja 265 newtonmetriä tarjoava paketti. Sen seuraksi on hybridisoinnin nimissä pultattu kestomagnetoitu synkronimoottori, josta otetaan 60 hevosvoimaa ja 264 newtonmetriä. Hybridin ajoakku on 1,49-kilowattituntinen pieni paketti.
Koko voimalinjan suurin teho on 230 hevosvoimaa, ja suurin vääntömomentti 350 newtonmetriä. Pelkällä sähköllä Kia liikkuu hyvissä olosuhteissa kilometrin verran, mutta tämän tyyppisen hybriditeknologian tarkoituksena on tasoittaa polttoaineenkulutusta pitkin matkaa.
Kian vaihdelaatikko on sinänsä normaali, perinteinen automaattivaihteisto kuudella vaihteella, mutta momentinmuunnin on siinä korvattu siis hybridin sähkömoottorilla. Sama perinteis-nykyaikainen aski löytyy myös Sorenton lataushybridiversioista, mutta dieselmalli välittää voimansa 8-lovisella kaksoiskytkinlaatikolla.
Mekaniikan tuntu
Kia on pysytellyt ihastuttavalla tavalla perinteisessä, erityisesti silloin kun auton kojelautaa on suunniteltu.
Hallintalaitteista löytyy vain pari toimintoa, joita ohjataan tyypillisesti hieman tunnottomilla hipaisukytkimillä, ja nekin liittyvät ilmastointilaitteessa esimerkiksi sisäilman kierrätystoimintoon.
Lämpötilan säätö on tehty mekaanisilla keinukytkimillä, samoin lasien lämmitykset kytketään ihan oikeilla painonapeilla.
Pari erikoisuuttakin Sorenton hallintalaitteista löytyy: esimerkiksi ohjauspyörän lämmityksen käyttökytkin pitää keskikonsolissa seuraa ajotapavalitsimelle.
Toki kojelaudasta löytyy varustetasosta riippuen joko 8- tai 10,25-tuumainen kosketusnäyttö, mutta sen näpelöinti on pyritty pitämään minimissä: osoitetta navigaattoriin syötettäessä esimerkiksi.
Asiallinen alusta, ketterä ohjaus
Tämän kokoiseksi etuvetoautoksi Kia Sorento on ohjaukseltaan todella ketterä, ja kääntyy hämmästyttävän pienessä tilassa esimerkiksi parkkipaikkapyörityksessä. Vastaavasti näkyvyys takakulmiin on melko heikko, joten peruutuskamerajärjestelmälle on käyttöä.
Alustaltaan Sorento on yllättävän miellyttävä. Jousitus ja iskunvaimennus ovat toki enemmän kantavan kuin superpehmeän puolella, mutta iskunvaimennuksessa on asiallinen progressio ja alusta tuntuu tarkalta. Urat eivät Sorentoa heittele, eikä asvalttilaadun vaihtuminen mainittavasti muuta melutasoa.
Ohjaustuntuman osalta Sorento sijoittuu hyvään puoliväliin luokkaansa. Se ei ole aivan tolkuttoman tunnokas, mutta silti loogisen ja ymmärrettävän oloinen.
Janoinen sankari
Sen sijaan Sorenton ongelma on sen polttoaineenkulutus, erityisesti silloin kun aletaan taittamaan matkaa. Lähinurkissa ja taajaman sisällä pyöriessä polttoaineenkulutus pyörii 5,5 litran tuntumassa, mutta esimerkiksi kesärajoituksilla moottoritiellä soppaa kuluu 9,5 litran verran sadalla kilometrillä.
Kulutukseksi tehdas ilmoittaa itse 6,4-6,8 litraa sadalla kilometrillä varustelusta riippuen.
Samaa haastetta on ollut tarjolla muissakin Kian katumaastureissa, pienemmässä Sportagessa ja vieläpä riippumatta siitä onko kyseessä pieniakkuinen perushybridi vai suurempiakkuinen lataushybridi. Iso koko ja iso otsapinta-ala yksinkertaisesti synnyttävät yksinkertaisesti suuren energiatarpeen, ja kun akku on ajettu tyhjäksi, haetaan energia sitten tankista.
Sorenton tapauksessa suorituskyky on kohtalaisella tasolla. Satasen spurttiin menee 8,6 sekuntia, ohituskiihtyvyys 60 - 100 km/h ottaa 4,7 sekuntia.
Loputtomasti tilaa
Kuten mainittu aiemmin, Sorento on sisätiloiltaan todella runsas. Akseliväliä riittää 281,5 senttimetrin verran, mutta erityisesti takajalkatilojen kohdalla väljää on enemmän kuin mitä lukema antaisi olettaa. Kun liki 190-senttinen kuljettaja säätää etupenkin kohdalleen, jää tuon paikan taakse istuessa vielä reilut viisi senttiä väljää polvien ja selkänojan väliin.
Etupenkillä tilanne on luonnollisesti sama: säädöt riittävät hyvin monen mittaisille kuljettajille ja etupenkkiläisille, eikä ergonomiassa ole juuri moitittavaa.
Vastaavasti kassikoukkujen sijoittelu tavaratilan takanurkkiin ja niiden onnettoman pieni koko ei synnytä juuri kehuja. Viisipaikkaisessa kaksivetoversiossa puolestaan tavaratilan välipohjan alla on hillittömästi tilaa mukana kulkevan tarpeiston kuljettamiseen.
Tila-auton korvike
Etuvetoisena painoksena Sorenton maastoajo-ominaisuudet ovat tietysti äärimmäisen rajoitetut, mutta onneksi mallistossa riittää myös jokapyörävetoisia versioita niille jotka lisää vetovoimaa kaipaavat.
Ehkäpä se tällaisena etuvetona toimii eräänlaisena tila-auton korvikkeena markkinassa, josta tila-autot ovat kadonneet lähes tyystin. Kia nimittäin tarjoaa kaikkia Sorento-malleja myös kolmella penkkirivillä eli seitsenpaikkaisina versioina. Lisähinta kahdesta lisäpaikasta riippuu tietysti auton versiosta, mutta hintalisä liikkuu 1500-2300 euron välillä.
Hinta: 53 903 € (testiauton hinta 59 810 €)
Tehdastakuu: 7 vuotta / 150 000 km
Tekniikka:
Moottori: Rivi-4, bensiini, turbo, täyshybridi
Iskutilavuus: 1598 cm3
Teho: 132 kW / 180 HV @ 5500 r/min
Vääntömomentti: 265 Nm @ 1500-4500 r/min
Kulutus (WLTP): 6,4 l / 100 km
Co2-päästöt (WLTP): 145 g / km
Voimansiirto: Etuveto, 8-vaihteinen automaattivaihteisto
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,6 s
Huippunopeus: 193 km/h
Mitat:
Pituus: 4810 mm
Leveys: 1900 mm
Korkeus: 1695 mm
Akseliväli: 2815 mm
Tavaratila: 697-902 litraa
Polttoainesäiliön tilavuus: 67 l
Omamassa: 1741 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1650 kg
Kia Sorento vaihtoautot
Kia Sorento uudet autot
Teksti: Arttu Toivonen