Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Jeep Grand Cherokee – Luksusautolla on maastoauton sydän

Jeep Grand Cherokeella on maastoauton sydän, mutta luksusauton ulkokuori.
Koeajo: Jeep Grand Cherokee – Luksusautolla on maastoauton sydän

Uusi Grand Cherokee on amerikkalaiseen tyyliin iso auto, mutta ei kuitenkaan liioiteltu maantielaiva, vaikka mittasuhteet lähentelevätkin pakettiautosegmenttiä.

Cherokeet olivat Amerikan suurin intiaanikansa. En tiedä miten paljon tätä on ajateltu Cherokeeta nimetessä, mutta auton sisällä tuntuu siltä, että on osa jotain isompaa.

Ratissa tulee melkeinpä suuruudenhulluksi. Nippeleitä ja nappuloita löytyy tästä suurinkkarista joka lähtöön, joista en kolmen päivän koeajon aikana pääse näpertämään kuin noin puolta.

Täytyy myöntää, että jätin viemättä Jeeppiä maastoon, joka on merkin historiaa ajatellen melkeinpä häpeällinen veto. Pahoitteluni niille lukijoille, jotka odottivat koeajolta hieman enemmän.

Tälle on kuitenkin syynsä. Auto nimittäin maksaa lähes 100 000 euroa, enkä halua työnantajani joutuvan paperisotaan vakuutusasioissa ja kuulemaan työnantajaltani noottia siitä, että olen ajanut tämän hintaisen auton keskellä korpea jumalattoman isoon kiveen.

Ajatus toki kiehtoo, ja auto suorastaan huutaa pääsemistä luontaiseen ympäristöönsä. Huudon kuulee Grand Cherokeen turboahdetun moottorin äänestä, joka murahtaa maantiellä, kuin intiaanipäällikkö ikään: ”Hau-hurrr, hau-hurrrr!” (huom. cherokeen kielessä ärrä ei pärise, kuten suomen kielessä.)

Pidän pintani ja ajan koeajon suosiolla tiekäytössä. Toimii tämä toki tähänkin tarkoitukseen.

Maavara

Kuten todettua, niin säätönappuloita autosta löytyy paljon. Näistä suuri osa on auton maasto-ominaisuuksien säätöä varten, joista konkreettisin on ajotilan sekä maavaran säätö. Maavara on korkeimmillaan 275 millimetriä.

Maavaraa voi säätää viiteen eri asentoon: poistumiskorkeuteen, aerodynaamiseen korkeuteen, normaaliin korkeuteen ja kahteen eri off-road-korkeuteen. Säätäessä keula nousee ensin, jonka jälkeen nousee perä. Kahluusyvyytenä Grand Cherokeella on 610 millimetriä.

Maantiekäytössä aerodynaamisen korkeuden edut tulevat ilmi, ja kyyti on selvästi vakaampaa, joka on tämän kokoiselle maastomörölle yllättävää. Muissa korkeuksissa huomaa alustan joko jäykistyvän tai pehmentyvän liikaa, jolloin auto ottaa myös herkästi tuulta.

Aerodynamiikalle on tosin ihan tarvettakin, sillä Grand Cherokee ampaisee tiellä suureksi maasturiksi todella nopeasti eteenpäin.

Moottori

Tapa millä Grand Cherokee kiihtyy maantiellä, on ehkä jopa pelottava, sillä vauhtia tai kiihtyvyyttä ei huomaa mitenkään muuten kuin mittaristosta sekä moottorista kajahtavista ”Hau-hurrr”-äänistä.

Suomessa myytävässä 4xe-mallissa on ladattava hybriditekniikka. Äänien perusteena polttomoottorina kuvittelisi olevan suuri V6 tai vastaava, mutta pellin alla murahtelee varsin vihainen 2-litrainen turbomoottori, josta irtoaa kiitettävät 272 hevosvoimaa. Tämän lisäksi autosta löytyy 145 hevosvoimainen sähkömoottori. Yhteensä nämä tuottavat 380 hevosvoimaa ja 637 Nm vääntöä.

Amerikassa Grand Cherokeen on saatavilla 3,6-litrainen Chryslerin V6 Pentastar -moottori. ”Onneksi” joku fiksu on päättänyt, ettei tällaisia haluta täälläpäin maailmaa käyttää.

Tässä autossa tuntee olevansa turvassa. Kyydissä ollut tuttavani luonnehti kyytiä ”kuin taisteluvaunussa olisi”, joka pitää aika paljon kutinsa turvallisuusaspektinsa puolesta. Massaahan tällä on reilut kaksi ja puoli tuhatta kiloa, joten tällä ”tankilla” kyllä jyrää pikkuauton, jos toisenkin.

Ajoakku jää valitettavasti kilpailijoiden jalkoihin. Kapasiteettia tässä on 17,3 kW, jolla on 46 kilometriä kantamaa. Painotetuksi kulutukseksi Jeep kertoo akustolle olevan 23,2 kilowattituntia 100 kilometriä kohden, joka pitää kutakuinkin kutinsa.

Viihtyvyys

Auton viihdepuoleen on panostettu. Musiikin toistoa hoitaa McIntoshin kaiuttimet, jotka soivat positiivisen neutraalisti.

Miellyttävä ja ylellinen lisä autossa on ilmastoidut penkit, ja autossa tuntuu siltä, että tällä on kiva matkustaa pidempääkin matkaa. Panoraamakatto lisää myös viihtyvyyttä matkustajille. Summit Reserve -varustetasolla ilmastoidut penkit olisivat myös takapenkkiläisten käytössä. Koeajoauto oli Overland-varustelulla, joka on tuotu Saksasta lehdistön koeajoja varten.

Sisältä auto on muutenkin hyvin tilava ja tavaratila vetää istuimet ylhäällä 520 litraa ja alas taitettuna peräti 2 004 litraa.

Ihan moitteettomana en Grand Cherokeen tietojärjestelmiä voi pitää, ottaen huomioon 100 000 hintalapun.

Luulisi, että vuonna 2024 jolloin kaikenmaailman tekoälyt valtaavat maailmaa olisi Jeep osannut tehdä toimivan ääniohjausjärjestelmän. Tämän kanssa ei nimittäin onnistu kuin menettämään hermonsa. Esimerkiksi pyydettäessä navigoimaan seuraavalle latausasemalle tämä antaa läjän vaihtoehtoja ja pahimmillaan sammuttaa itsensä. Totesin, että tämä navigointitehtävä hoituu parhaiten vain omilla silmillä liikennettä havainnoimalla.

Yksinkertaisiakin tehtäviä antaessa ääniohjausjärjestelmä saattaa vain sulkea itsensä. Tulee vaikutelma, että auto alkaisi mököttämään tarkoituksenmukaisesti. Tällaisen ”mädän omenan” löytyminen syö luottamusta myös muiden järjestelmien laadusta, vaikkakaan niistä ei mitään vikaa tässä kolmen päivän aikana löytynyt. ”Hei Jeep! Miksi sinut on edes laitettu tähän autoon?”

Toinen kritiikkiä ansaitseva kohde on auton sisätilojen viimeistely. Tämän hintaiselle autolle en millään jaksaisi uskoa, että löydän nitisevää ja kolkkoa muovisisustusta kovinkaan paljoa, mutta sitä löytyy ja paljon. Ihan jo tämän perusteella en antaisi Jeepille vielä luksuskatumaasturin titteliä.

Hyvä katumaasturi Jeep Grand Cherokee kuitenkin on, ja uskoisin olevan vielä parempi maasturi – mikäli lähes 100 000 euron autoa kehtaa mutakuoppaan ajaa.

Koeajoautona oli lehdistötestejä varten oleva Overland-varustetason auto, jolle ei ole Suomen hintoja.

Turvallisuus

Ei yllätä, että Euro NCAP:lta löytyy viisi tähteä.

Ahosolan kommentti

Jeepistä löytyy paljon kaikkea, mutta mielestäni Grand Cherokee kärsii pahasta identiteettikriisistä. Autosta on koitettu tehdä luksusauto, jolla voi mennä myös maastoon. Lopputuloksena on auto, jossa luksusvaikutelma jää puolitiehen, ja auto on liian hieno maastoon vietäväksi.

Jeep Grand Cherokee PHEV 4ex

Hinta: alkaen 89 389 euroa

Takuu: 2 vuotta ilman kilometrirajaa

Akuston takuu: 8 vuotta / 160 000 km (min. 70 % kapasiteetista)

Tekniikka

Moottori: 2.0-litrainen 4-sylinterinen rivimoottori

Teho, kW (hv)/ k/min: 200 (272) / 5 250

Vääntö, Nm / k/min: 400 / 3 000

Sähkömoottori: Kestomagnetoitu synkronimoottori

Sähkömoottoreiden määrä ja sijainti: 1 moottoritilassa (P1), 1 vaihteistossa (P2)

P1 Teho, kW: 46

P1 Vääntö, nM: 53

P2 Teho, kW: 107

P2 Vääntö, Nm: 245

Hybridijärjestelmän kokonaisteho ja vääntö

Teho, kW (hv) / k/min: 280 (380) / 5 250

Vääntö, Nm / k/min: 637 / 3 000

Akku

Tyyppi: Litium-Ioni (Li-MNC)

Kapasiteetti, kWh: 17,3

Sisäinen latauslaite (AC), kW: 7,2 1-vaihe

Latauspistoke: Type 2

Vaihteisto: 8-pykäläinen automaatti 4WD

Suorituskyky

Huippunopeus, km/h: 210

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 6,3 sekuntia

Polttoaineen kulutus ja päästöt, WLTP

Toimintasäde sähköllä km (Limited/Summit Reserve) 46 /: 48

Polttoaineen kulutus, painotettu l/100 km (Limited/Summit Reserve): 2,8 / 2,6

Sähkön kulutus, painotettu kWh/100 km (Limited/Summit Reserve): 24,3 / 23,2

CO2-päästöt, painotettu g/km (Limited/Summit Reserve): 66 / 61

Mitat ja massat

Omamassa, kg (Limited/Summit Reserve): 2 509 / 2 578

Kokonaismassa, kg (Limited/Summit Reserve): 3 075 / 3 110

Perävaunumassa, jarruton/jarrullinen, kg: 750 / 2 215

Pituus, mm (Limited/Summit Reserve): 4 900 / 4 912

Leveys (peilien kanssa): 2 149 mm

Korkeus (jousitus normaaliasennossa): 1 812 mm

Akseliväli: 2 964 mm

Tavaratila, takaistuimet ylhäällä/-alhaalla, l: 520 / 2 004

Polttoainesäiliön tilavuus: 72 litraa

Maasto-ominaisuudet

Lähestymiskulma* (Limited/Summit Reserve): 20,5 / 28,2

Ylityskulma* (Limited/Summit Reserve): 19,1 / 24,4

Jättökulma* (Limited/Summit Reserve): 26,6 / 30,2

Maavara, mm (Limited/Summit Reserve): 214 / 214–275

Kahluusyvyys: 610 mm

*Valmistajan alustavat tiedot

Jeep Grand Cherokee vaihtoautot
Jeep Grand Cherokee uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin