Pienehköjen autojen B-segmenttiin kuuluva Hyundai i20 haastaa esimerkiksi Škoda Fabian kaltaisia nimiä.
Hyundain hinnasto alkaa 20 000 euron alapuolelta, mutta meillä on koeajossa hinnaston toista päätä edustava 48 voltin kevythybridijärjestelmällä varustettu automaattivaihteinen i20.
Paljon pokattu
Parkkipaikalla on ihan hyvännäköinen B-segmentin auto, jossa on jopa hieman särmää. Keulalla on Hyundain verkkomaski ja voimakkaasti kallistetut ajovaloumpiot.
Kylkilinjassa korostuu kolme pokkausta, joista ylin ei tosin ala oikein mistään tai johda minnekään.
Takapään tunnistettava piirre, terävästi muotoiltujen takavalojen lisäksi, on suuri määrä mustaa aluetta – jos takalasinkin sellaiseksi laskee.
Ilahduttavasti tämän auton tyylikäs vihreä Mangrove Green Pearl -helmiäisväri ei maksa lisähintaa.
Vahvasti varusteltu
Koko i20-malliston vakiovarusteluun kuuluu muun muassa ilmastointi, istuinten ja ohjauspyörän lämmitys, lämmitettävät ulkopeilit, langaton Android Auto ja Apple CarPlay, Bluetooth, kaukovaloavustin, peruutuskamera, tietoviihdejärjestelmä 8-tuumaisella kosketusnäytöllä ja vakionopeudensäädin. Nämä kaikki saa alle 20 000 eurolla.
Sen sijaan konepellin äänieriste ei ole vakiovaruste, vaan tulee vasta Comfortin mukana.
Tuo pykälää kalliimpi Comfort-varustetaso lisää pakettiin puhelimen langattoman latausalustan sekä 10,25-tuumaisen digimittariston.
Koeajettu kevythybridi on aina huippuvarusteltu Style, jonka isoin anti on automaatti-ilmastointi, vaikka samalla saa myös muun muassa älyavaimen ja usb-c-latauspistokkeet takapenkkiläisille.
Koeajoyksilöön oli lätkitty tämän päälle vielä sekä Safety Pack (1 084 euroa) että Navi & Bluelink Pack (1 521 euroa).
Näistä ensimmäinen lisää mukautuvan vakionopeudensäätimen osittaisen autonomisen ajamisen toiminnoilla ja muutamia turvavarusteita. Jälkimmäiseen kuuluu itse asiassa navigaattorin lisäksi muun muassa Bosen äänentoistojärjestelmä, tuulilasin akustiikkakalvo sekä auton osittain itse kulma- ja taskuparkkiin pysäköivä pysäköintiavustin.
Tässä autoluokassa on otettu viime vuosina merkittävä harppaus varusteiden kyvykkyydessä ja määrässä.
ISA pois ja navigointi päälle
Hyundain auton käytettävyys on kokonaisuutena monella tapaa hyvä.
Joku saattaisi mieltää ensivilkaisulla perinteisillä painikkeilla varustetun ohjaamon vanhahtavaksi, mutta mielestäni painikkeiden tarjoama käytettävyys on vain hyvä asia.
Ilmastoinnille varatusta omasta paneelista naksuttelee sormituntumalla lämpöä lisää ja lihasmuisti oppii nopeasti kytkemään sekä ohjauspyörän että istuinten lämmitykset päälle sen suuremmin sinne vilkuilematta – nuo kaksi painiketta tosin voisivat sijaita lähempänä toisiaan.
Tietoviihdejärjestelmän peruslogiikka noudattaa samaa asiallista tasoa. Sen sijaan laskentatehoa olisi saatava lisää.
Tietoviihdejärjestelmä reagoi painalluksiin pitkällä viiveellä ja erityisen rasittavaa tämä on ohjelmoitavan pikanapin osalta, joka ei näin olleen olekaan kovin pikainen nappi.
Sen kautta Euroopan unionin autoihin pakottama ”älykäs” nopeusavustin (ISA) olisi kohtuullisen helppo saada pois kolmella painalluksella, mutta toimenpide on viiveen takia yllättävän hidas.
Tämän jälkeen voikin syöttää kohteen navigaattoriin ja toistaa langattomasti puhelimen kautta musiikkia.
Ristiselän ristiriita
Kuljettaja löytää turvavyön lähdön korkeudensäädön ja ohjauspyörän nelisäädön, joten näistä ei ole tingitty.
Sen sijaan istuinosalle ei ole erikseen kallistuksensäätöä eikä ristiseläntuelle säätöä lainkaan.
Tämän istuimen muoto ei soveltunut selälleni, sillä se väsyi jo lyhyehkölläkin matkalla. Hyundain tähän versioon vakiovarusteena kuuluvassa niin sanotussa Sport-istuimessa on hieman tavallista enemmän sivuttaistukea.
Näissä pienehköissä autoissa kompromissi istuimessa on yleinen eikä se välttämättä muodostu lyhyitä matkoja ajavalla ongelmaksi, mutta kannattaa itse kokeilla mitä oma keho sanoo.
Kaksi 180 senttimetristä istuu autossa peräkkäin vielä yllättävän mukavasti. Jopa reisitukea riittää takana kohtuullisesti eikä pää kolise kattoon. Pidemmällä takamatkaajalla sääret painautuisivat tosin ikävästi etupenkkien kovaa alareunaa vasten.
Tavaratila on kohtuullinen, joskin hybridiversiossa selvästi polttomoottorimallia pienempi. Välipohjalle on kaksi eri käyttökelpoista korkeutta, mutta lopulta välipohjan alta löytää lähinnä hybridijärjestelmän vaatimaa tekniikkaa.
48 volttia
Kyseessä on kevythybridi hyvin pienellä ajoakulla, jonka 48 voltin sähköjärjestelmä kykenee hetkellisesti liikuttamaan autoa polttomoottori sammutettuna. Tätä ei pidä kuitenkaan verrata täyshybrideihin, ladattavista autoista puhumattakaan.
Pientä polttoaineensäästelyä saadaan kuitenkin aikaan.
Koko koeajomme keskikulutukseksi muodostui 5,9 litraa 100 kilometriä kohden. Tässä tosin oli paljon kylmäkäynnistyksen jälkeistä lyhyttä ajoa sekä moottoritietä talvirajoituksin.
Havaitsimme, että on hyvin mahdollista saada ajotietokone näyttämään Suomen talvessakin jopa alle 5 litran keskikulutusta 100 kilometriä kohden, kunhan ajoetappi on sopiva.
Kaksoiskytkinautomaattivaihteisto tekee arjesta helppoa ja Hyundai i20 on pääosin taustalle unohtuva kumppani, joka ei ärsytä.
Perusajettavuuskin on hyvällä tasolla monen muun nykyauton tavoin.
Teiden poikittaissaumoissa tuntuu tietynlainen kovuus ja tässä ehkä eniten huomaa eron isompiin ja kalliimpiin autoihin.
Monella muulla tapaa i20 tuntuu ajossa hyvällä tapaa jopa hieman luokkaansa suuremmalta, sillä se on erittäin vakaa kulkija aina moottoritienopeuksiin asti.
Melutaso on luokalle tyypillinen. Ääni muuttuu merkittävästi tien pinnan mukaan ja ulkopuolelta tulevien äänet, kuten ohi ajavien autojen nastojen rapinat, korostuvat.
Hintakysymys
Koeajoauton lähes 30 000 euron hinnalla joudutaan taistelemaan jo isompia vastaan eikä Goljatia kohtaa aina Daavid.
Sen sijaan alle 20 000 euron hinnasta lähtevät i20-perusmallit kohtaavat paljon kevyempiä vastuksia. Onneksi silläkin rahalla voi saada vuonna 2024 näin hyvän auton – toki manuaalivaihteisena, vähemmin tehoin ja varusteista karsien.
Hyundai i20 Hatchback 1.0 T-GDi 120 hv 48V Hybrid 7DCT-aut. Style MY24
Hinta: 26 990 euroa (koeajoauton hinta: 29 972 euroa)
Tehdastakuu: 5 vuotta
Tekniikka:
Moottori: kolmesylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini
Iskutilavuus: 998 cm3
Teho: 88 kW / 120 hv @ 6000 r/min
Vääntömomentti: 200 Nm @ 2000 r/min
Kulutus (WLTP): 5,2 l / 100 km
Co2-päästöt (WLTP): 118 g / km
Voimansiirto: etuveto, 7-pykäläinen kaksoiskytkinvaihteisto
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0–100 km/h: 10,1 s
Huippunopeus: 188 km/h
Mitat:
Pituus: 4 065 mm
Leveys: 1 775 mm
Korkeus: 1 450 mm
Akseliväli: 2 580 mm
Maavara: 140 mm
Tavaratila: 262–1 075 l
Testiauton rengaskoko: 195/55 R16
Polttoainesäiliön tilavuus: 40 l
Omamassa: 1 225 kg
Perävaunumassa jarruton/jarrullinen: 450 kg / 1 110 kg
Hyundai i20 vaihtoautot
Hyundai i20 uudet autot