Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Hongqi E-HS9 - huomiota herättävää autoa etsivän valinta

Tuorein idän tulokas kookkaiden sähköautojen rintamalla, Hongqi E-HS9 herätti enemmän huomiota kuin yksikään aiemmin koeajossa ollut auto.
Koeajo: Hongqi E-HS9 - huomiota herättävää autoa etsivän valinta

Ehdin ajaa maahantuojan pihasta alle kilometrin, kun liikennevaloissa vieressä seissyt mies tööttäsi, veivasi ikkunan auki ja kysyi, mikä auto tuo on. Kotimatkalla suojatietä hissukseen ylittänyt vanhempi herrasmies katseli autoa pitkän tovin ja nosti lopulta peukun korkealle ilmaan. Eikä jäänyt huomaamatta se koululaispoikien laumakaan, joka hihkui ja osoitteli ohi ajaessani.

Koska auto ei tällä kertaa päässyt alle kuin kahdeksi päiväksi, olin jo seuraavana päivänä hoitamassa kuvauksia. Ohi käveli kaksi pikkutyttöä, joista toinen käännähti ja tokaisi kaverilleen kovaan ääneen ”Wou!” Hetkeä myöhemmin vähän vanhempi poika kehaisi tokaisemalla, että ”hieno auto sulla.”

Ainakin huomiota herättävää autoa etsivälle tässä on oiva valinta. Sen huomasi edellä mainittujen esimerkkien lisäksi ohikulkijoiden katseissa kaupunkiajossa.

Kiinalaisia automalleja on ilmestynyt tänä vuonna markkinoille niin paljon, ettei perässä tahdo pysyä. BYD ja MG toivat neljä mallia ja Maxukselta on nähty uutuus. Hiljattain uutuuden esitteli Voyah ja nyt viimeisimpänä joukkoon liittyy Hongqi mallillaan E-HS9.

Tulokkaita on siis paljon nimien kanssa menee usein päin hongqia. Toisin kuin moni muu kiinalainen, Hongqi ei ole mikään 2000-luvun nousukas. Se on perustettu vuonna 1958 eli se on vain neljä vuotta nuorempi kuin nykyisen Kiinan kansantasavallan perustuslaki. Nimi merkitsee kiinaksi punaista lippua.

Punalippu perustettiin alun perin valmistamaan puolue-eliitille ja ulkomaisten valtiovieraiden arvolle sopivia luksusautoja. Valmistusmäärät olivat aika vähäisiä, mutta viime vuosina kasvu on ollut huimaa. Merkin taustalla on FAW, joka on yksi neljästä suuresta valtio-omisteisesta autovalmistajasta.

Aitoa premiumia

Tämän siis pitäisi olla ylellinen auto. Siltä se ainakin pintapuolisesti näyttää ja tuntuu. Vaikutelma on luksuspuolta. Ei sellaista päälleliimattua härpäkkeillä ja valoilla tehtyä, kuten joissain tämän kategorian kiinalaiskilpailijoissa, vaan ihan aitoa premiumia.

Istuimet ovat äärimmäisen miellyttävät pehmeine niskatyynyineen ja tukea ja säätövaraa riittää hienosti. Materiaalit tuntuvat ja näyttävät kauttaaltaan hyviltä.

Ratin takana olo on kuin Shanghain omistajalla. Vaikutelmaa tehostaa valtavan pitkä keulapelti. Tätä voi havainnollistaa sillä, että autossa oli mukana pidennetty lumiharja, jolla maskin edestä ylsi niukin naukin puhdistamaan lumet koko pituudelta.

Muuten kokonaisuutena autossa on laadun tuntua. Alusta hallitsee järisyttävän massan yllättävän hyvin ja auto on ajossa hiljainen. Täytyy vielä huomauttaa, että tässä halvemmassa seitsemänpaikkaisessa versiossa on rautajouset, kun kalliimpi kuusipaikkainen on ilmajousitettu. Vaikutelmaa ei päässyt särkemään esimerkiksi liian kärkkäät automaattiset ajoavustimet.

Ohjaus on tämän kokoiselle autolle aika tyypillinen. Ylitehostettu eikä liian nopea. Mitään tuntoa siitä on turha etsiä ja kun on kyse aivan superpainavasta ja isosta autosta, liukkaalla talvikelillä saa ajaa kieli keskellä suuta.

Massan ja koon huomaa myös kulutuksesta, joka oli aikamoinen. Talvella ja parin päivän pikalainalla ei numeroihin kannata mennä, mutta uskaltaisin väittää, ettei paljoa alle 30 kWh:n arkiajoilla pääse. Koeajolla säätila ei toki ollut kovin otollinen, sillä kumpanakin yönä satoi kunnon hangqi, joka muuttui päivän mittaan loskaksi.

WLTP-kulutus on alle 20. Varmaankin toteutuu, jos lähtee mäen päältä tai ajelee hissukseen. Talvella tällä ei kertalatauksella pääse yli 300 kilometriä maantieajossa, se on aivan varmaa. Auton ilmanvastuskerroin on 0,345 ja näillä mitoilla otsapinta-alaa on todella paljon.

Pikalatauksen maksimiteho on ihan siedettävä 140 kW. Latauskäyrä ja keskiteho ovat ainakin julkisten lähteiden mukaan hyviä ja tyypillinen pitkän matkan reissun latausstoppi kestänee vain rahtusen yli puolen tunnin.

Toimiva kokonaisuus

Auton käyttöjärjestelmä tuntuu varsin nopealta. Logiikka on monista kiinalaisautoista itselleni jokseenkin tuttu, mutta länsimaisiin järjestelmiin tottuneelle siinä on hieman hakemista. Hieman valikkopuuron puolella ollaan, parempi osiointi ja graafisten kuvakkeiden käyttö tekisi ihmeitä.

Muokattavuutta oli yllin kyllin, mutta tarkempaan tutustumiseen ei aika riittänyt. Ilmastointi on ilahduttavasti erotettu omaksi paneelikseen, joka on aina näkyvillä. En muista kajonneeni asetuksiin kertaakaan, puhallus toimi nollakelissä varsin hyvin. Ilmastointia voi myös säätää jokaiselle kolmelle riville erikseen. Mukava puoli ovat myös perinteisen malliset suuttimet.

Ihan ongelmitta se ei kuitenkaan toiminut, sillä Bluetoothin kanssa oli vähän säätämistä, eikä järjestelmä mielestäni itsestään aloittanut musiikin toistoa kertaakaan. Lisäksi systeemi sekosi kertaalleen Teams-puhelun jälkeen niin, että jouduin erottamaan luurini ja parittamaan sen uudelleen.

Ratin painikkeiden ja muun käytettävyyden osalta arvosana on kiitettävä.

Tilapuoli oli toisaalta hienoinen pettymys. Ainakin seitsenpaikkaisessa versiossa. Keskipenkkirivi oli vielä tilava, mutta takimmaiselle joutuu ahtautumaan ja takakontin kautta sähkösäätöisesti kaatuvan kolmosrivin liikutteluun vaadittiin yleensä keskipenkkien siirtämistä. Liikkeessä koeponnistettu kuusipaikkainen tuntui huomattavasti ylellisemmältä tässä mielessä. Mutta silti, mieleen tulee KIA EV-9, joka pesee tämän sisätilojen koolla kevyesti. Ehkä tavaratilasta olisi vielä kannattanut nipistää lisäsenttejä.

Pikatestistä on aina haastava vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Siitä huolimatta Hongqista jäi kuva, että Punalipulla on pitkä kokemus autojen tekemisestä. Sellaisia tavanomaisia tuoreempien kiinalaistekijöiden lapsuksia en löytänyt. Vaikutelma laadusta siis säilyy eikä 75 000 euron hintalappu täysin varustellusta autosta tunnu kovin pahalta.

Kymppitonnin kalliimmalla saa kuusipaikkaisen Exclusive-varustellun auton, jossa hinnassa tulee mukana ainakin ilmajouset, näyttö etumatkustajalle, enemmän istuintoimintoja ja nappanahkaverhoilu. Kääntöpuolena kakkosriviä ei saa taitettua kokonaan alas eli maksimitavaratila pienenee.

Hongqi E-HS9 Premium

Hinta alk.: 74 900 € (koeajoauton hinta 74 900 €)

Tehdastakuu: 5 vuotta / 150 000 km

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka

Moottorit: Kaksi sähkömoottoria

Teho: 405 kW (551 hv)

Vääntömomentti: 450 Nm

Kulutus (WLTP): 19,3 kWh / 100 km

Koeajokulutus: 35,6 kWh / 100 km (säätila nollassa tai hieman pakkasella, seka-ajoa)

Toimintamatka (WLTP): 465 km

Voimansiirto: Neliveto

Akku

Akkutyyppi: Litiumioni, NMC-katodi

Kapasiteetti: 99 kWh brutto (90 kWh netto)

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 9 h 45 min*

Latausnopeus 10-80% DC: 36 min*

Latausteho DC (max): 140 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,9 s

Huippunopeus: 200 km/h*

Mitat:

Pituus: 5 209 mm

Leveys: 2 010 mm

Korkeus: 1 713 mm

Akseliväli: 3 110 mm

Maavara: ei ilmoitettu

Tavaratila takana / 3. rivi kaadettuna / 2. ja 3. rivi kaadettuna (litraa): 438 / 1 041 / 1 841 (laskettu millimetrimitoista, valmistaja ei ilmoita muita lukuja)

Tavaratila edessä: -

Testiauton rengaskoko: 265/45R21

Omamassa: 2 735 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 / 1 500 kg

(* = epävirallinen tieto julkisista lähteistä)

Hongqi vaihtoautot
Hongqi uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin