Kun hyvään autoon laitetaan sähkötekniikka, tuleeko siitä hyvä sähköauto? Joskus voi olla niinkin.
Muutama vuosi sitten esitelty Citroën C4 oli jo ilmestyessään ihan hyvä auto. Oikeastaan koko- ja hintaluokka huomioiden todella hyvä kapine. Siitä oli heti saatavilla kolme voimalinjavaihtoehtoa, mukaan lukien sähkö, jonka nimi on e-C4.
Sähköversio on nyt kokenut faceliftin, jolla autoon on laitettu uusi sähkömoottori, energiatehokkuutta on parannettu ja akku on kasvanut. Lopputuloksena malliin on saatu nyt yli 400 WLTP-kilometriä eli reilun 50 kilometrin parannuksen alkuperäiseen.
Ehdotonta parhautta e-C4:ssä on sen samettinen alusta. Arkiajossa auton kanssa eläminen on erittäin miellyttävää. Sama pätee ohjaukseen, joka on todella miellyttävä ja ratin kääntäminen varsin vaivatonta. Ohjaus myös toimii melko totaalisesta tunnottomuudestaan huolimatta varsin hyvin. Toki kun alustan ja ohjauksen laittaa vähän tiukempiin tilanteisiin, ne eivät suoriudu mitenkään erityisen mallikelpoisesti, mutta enpä usko että sille on ihan oikeasti tarvettakaan, sillä tehoja on sähköautoksi aika vähänlaisesti. Tämä auto on kiva arkikaveri eikä huvipuistolaite.
Maantieajosta auto suoriutuu myös kohtalaisen hyvin ja melutaso pysyy ainakin näin talvirajoitusten aikakautena alhaisena.
Ajoasento yllätti
Tilapuolella tavaratilaa on ihan hyvin tämän kokoluokan autolle ja samaa virttä voi veisata takapenkin tilojen osalta. Keskipenkille ei tosin kannata yhtään pidempää ihmistä laittaa, sillä pää kopsahti jo allekirjoittaneella muoviseen kattolamppuklusteriin.
Etupenkkien ja ergonomian osalta jäi kahtiajakoinen fiilis. Itse istuin on mielestäni todella hyvin pehmustettu, mutta ajoasentoa en saanut kohdilleen sitten millään. Tämä kannattaa ainakin käydä itse testaamassa.
Ensinnäkin niin sanottu tuulilasinäyttö on toteutettu ylös nousevalla lasilla, joka häiritsi siinä määrin, että halusin istua tavanomaista korkeammalla. Ajoasento jäi pystympään kuin missä normaalisti ajaisin ja jotenkin en saanut siltikään jaloille sopivaa tukea. Kaiken kruunasi, ettei vasen kyynärpää asettunut nojaan kohdilleen, vaan hermo hieroutui jatkuvasti epämiellyttävästi nojan kulmaan. Oikealla puolella nojaa riitti, mutta siitä huolimatta 20-yli-8 tai 15-vaille-3 -asennot eivät tässä autossa minulle onnistuneet miellyttävästi.
Muun ajossa tapahtuvan hallinnan osalta nappeja on riittävästi ja ne ovat sitä perinteistä muovista mallia ulkonäöltään ja tuntumaltaan. Tämän konsernin mittaristoja en mitenkään rakasta, mutta niidenkin kanssa tulee toimeen.
Keskikonsoli on kohtalaisen hyvä. Erikoisuutena matkustajan puolelta löytyy hansikaslokeron lisäksi ulos työntyvä pöytä sekä sen yläpuolelta tablettiteline.
Varo, ettet jää tielle
Palataanpa nyt siihen sähköautopuoleen. Tässä autossa on siis parannettu akkua ja moottoria, mutta hinta on pysynyt ennallaan. Kuulostaa hyvältä, eikö?
Ikävä kyllä vuonna 2023 pienellä pipertämisellä ja yhä edelleen polttomoottoripohjan kanssa sähköautoja rakentelemalla ei murtauduta lähellekään sitä tasoa, jossa parhaat autot liikkuvat.
Tämän kyseisen auton heikkouksiin on kuulunut kulutus Suomen olosuhteissa eikä siihen ole nähtävästi saatu parannusta. Auto näytti ajoon lähdettäessä juuri sitä WLTP-lukemaa, mutta aika pian karu totuus iskee, kun toimintamatka lähtee laskemaan kuin lehmän häntä. Toimintamatkaa hupeni aluksi kaksinkertainen määrä matkamittariin tulleisiin kilometreihin verrattuna.
Tämä on hyvin stressaavaa etenkin sellaiselle, joka ei ole sähköautoiluun tottunut. Koeajolla auto näytti siinä 48 prosentin varauksen kohdalla 148 kilometrin toimintamatkaa, joka sekin oli vielä yläkanttiin, sillä aiemman ajosuoritteeni perusteella kilometrejä olisi pitänyt olla jäljellä reilut 20 vähemmän.
Mittaristo alkaa pelittää paremmin mitä tyhjemmäksi akku menee, mutta ihan oikeastiko tämä järjestelmä pitäisi rakentaa näin? Ei todellakaan pitäisi. Citroënin tapa toimia on huonoin mahdollinen, ja näin jälkikäteen ajateltuna kannattaisi ehkä hakea talvikoeajoon myös aiemmin kehumani Jeep Avenger, jossa on sama voimalinja, sillä tämä ongelma on vaivannut myös muita konsernituotteita.
Kulutuksen pomppaus oli muuten ehkä rajumpi kuin mitä olisi voinut olettaa. Olosuhteet kun eivät olleet edes kovin kylmät, alimmillaan yhden lämpöasteen ja enimmäkseen siellä viiden asteen tietämillä.
Järjestelmä vaivaa
Toisekseen navigaattorin tarjoilema sähköautoilutuki on vähintään hataraa. Auto ehdottaa, että latauspysähdys pitäisi tehdä, kun matkan pituus ylittää toimintamatkan ja tarjoaa muutaman vaihtoehdon. Testissä se antoi latauspaikaksi kohteen ”Tesla Heinola”, siis suomeksi sanottuna Vierumäen Superchargerin. Siellä ei voi ladata muita kuin Tesloja. Tarkistuksen jälkeen paikalla on nykyään myös Nesteen latausasema, mutta eipä tämä ainakaan luottamusta herätä.
Tämäkin auto muuten käyttää ties mitä navigointialgoritmia ehdotuksissaan. Kun siihen näppäilee pääkaupunkiseudulla ”rovan”, auto pitää todennäköisimpänä kohteena pikkukylää Valko-Venäjällä. Ehkä sinne on linnuntietä lyhyempi matka kuin Rovaniemelle.
Itse järjestelmän käytettävyys on muuten aika surkeaa ja bugien riivaamaa. Tähän olen päässyt muuten tutustumaan Opel Astran kanssa. Langaton Android Auto ja Apple Carplay toimivat, mutta koeajolle osui Android Autoa käytettäessä tilanne, jossa auto vain yksinkertaisesti sanoi yhteistyön kännykän kanssa irti ja ainoa keksimäni tapa korjata se oli saada molemmat unohtamaan toisensa.
Muutenkin systeemi on valikkorakenteeltaan heikko ja näyttö vastaa hitaanlaisesti komentoihin.
Bensa-autossa järjestelmän heikkoudet voi antaa paremmin anteeksi, mutta Stellantiksen pitäisi tehdä aika tavalla töitä siivotakseen systeeminsä, jos se aikoo menestyä sähköautojen saralla. Toivon mukaan näin tapahtuu nopeasti, sillä konserni osaa tehdä hyviä autoja. Päälle liimattu sähköpuoli vain ei riitä tekemään niistä hyviä sähköautoja.
Citroën ë-C4 Shine
Hinta: 44 600 € (koeajoauto 45 450 €)
Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km
Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km
Tekniikka:
Moottori: Hybridisynkronimoottori
Teho: 115 kW / 156 hv
Vääntömomentti: 260 Nm
Kulutus (WLTP): 15,1 kWh / 100 km
Koeajokulutus: 20,2-21,8 kWh / 100 km
Voimansiirto: Etuveto
Akku:
Akkutyyppi: Litiumioni, NMC-katodi
Kapasiteetti: 54 kWh brutto (51 kWh netto)
Latauspistoke: CCS
Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 5 h
Latausnopeus 0-80% DC: 30 min (huom! lähtötaso 0 prosenttia)
Latausteho DC (max): 100 kW
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,5 s
Huippunopeus: 150 km/h
Mitat:
Pituus: 4 360 mm
Leveys: 1 800 mm
Korkeus: 1 520 mm
Akseliväli: 2 670 mm
Maavara: mm
Tavaratila takana / istuimet kaadettuna: 380 / 1 250 litraa
Tavaratila edessä: -
Omamassa: 1 626 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: - kg / - kg