Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: BYD Seal U - Toimintamatka on kiihtyvyyttä tärkeämpi

BYD Seal U on monella tapaa ihastusta herättävä auto, mutta kokonaisuus tuntuu kuitenkin keskeneräiseltä.
Koeajo: BYD Seal U - Toimintamatka on kiihtyvyyttä tärkeämpi

Kiinalaisautoista herää aina hieman ristiriitaiset tunteet. Herää monia kysymyksiä maan ihmisoikeuskäsityksistä, kriittisten akkumineraalien haalimisesta, Taiwanin itsenäisyydestä, kansalaisten social-credit järjestelmästä, ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa pitkälle.

Tämän kaiken lisäksi kiinalaiset tekevät paljon sähköautoja ja myyvät niitä verrattain halvalla. Tämähän säästäväiselle eurooppalaiselle kelpaa, koska päästöjäkin täytyisi vähentää. EU on asettanut kiinalaisvalmistajille myös paljon vaatimuksia ja vaatii avoimuutta tuotantoketjuissa.

Onko vajaan 50 000 euron sähköauto pelkästään kiinakrääsää, vai voidaanko BYD:stä puhua vakavasti otettavana kilpailijana eurooppalaisille ja amerikkalaisille valmistajille?

Otetaan tästä selvää. Olen yleensä karttanut kiinalaisautoja, mutta nyt oikeastaan olen jopa hieman innoissani tästä BYD Seal U koeajosta. Alkuhuomiona kerrottakoon, että koeajokuviin päätyi valitettavasti huoltamolta saaduilla nippusiteillä korjattu etukilven kiinnitys, sillä muoviset kilven kiinnikkeet eivät kestäneet autopesulan harjoja.

”Rakenna unelmasi”

Ensimmäinen asia mikä BYD:issä puistattaa on, kuinka kyseinen automerkki on nimetty juustoisen typerästi ”Build Your Dreams” (suom. rakenna unelmasi), johon kirjaimet B, Y ja D viittaavat. Itseäni ainakin hävettäisi ajaa autoa, jossa kyseinen ”Live, Laugh, Love” -henkeä kielivä liirumlaarum on liimattuna takaluukkuun. Toki joillekin nämä voivat olla nerokkaita lausahduksia, mutta itsellä tästä tulee hieman oksennusta suuhun.

Yksi lukuisista Seal -sporttisedanin ja katumaasturihenkisen Seal U:n eroista on, ettei Seal U:ssa tätä liirumlaarumia ole takaluukkuun läimäistynä auki kirjoitettuna. Ei siis tarvitse ainakaan paljoa hävetä tällä autolla ajaessa.

Seal ja Seal U ovat muutenkin täysin eri autoja, josta myös maahantuoja huomauttaa. Siinä missä Seal vaikuttaa olevan haastaja Teslan 3:lle, on Seal U haastajana Teslan Y:lle. Muotoilultaan BYD selvästi pyrkii samanhenkiseen virtaviivaisuuteen Teslan kanssa.

Laatua vaiko eikö

Istahtaessa Seal U:n ratin taakse on omaksi yllätyksekseen todettava, että ensivaikutelma on hyvä. Ohjaamon sisustus on tehty hyvin ja paikat eivät natise, ainakaan häiritsevän paljoa. Etupenkit ovat mukava istua, vaikka säätövaraa saisikin olla enemmän.

Ylellisyyden tunnetta tuo myös katon panoraamaikkuna ja futuristiset tunnelmavalot muistuttavat siitä, että sähköautot ovat tulevaisuuden menopelejä.

Ihan ongelmaton sisusta ei kuitenkaan ole. Jalkatilassa, noin säären puolivälin korkeudella on keskikonsoliin sijoitettu aukko, missä on latausta varten usb-pistokkeet. Käynti tähän tilaan käy jalkatilan kautta, mikä itselleni on kaukana käytännöllisestä. Kännykkää toki saa ladattua ilmankin piuhaa langattomasti, joka toimii Seal U:ssa oikein mainiosti.

Ilman USB-kaapelia tosin ei saa käytettyä Applen CarPlayta. Tähän odotetaan kyllä tulevan jossain kohtaa päivitys, mutta nykyaikana tällainen puute kuulostaa kivikautiselta.

Tuulilasiin heijastuva HUD-näyttö vaikuttaa olevan samanlainen, mitä tietyistä nettikaupoista saa parilla kympillä. HUD kertoo nopeuden, kaista-avustimen ja vakionopeudensäätimen asetukset. Navigointia joutuu vilkuilemaan keskikonsolin massiiviselle näytölle.

Etupellin alla ei myöskään ole tavaratilaa. Tälle tosin on selityksenä, että Seal U:sta on tulossa myöhemmin ladattava hybridiversio ja pellin alle olisi tulossa moottori, mutta mielestäni selitys on huono. Ei sähköautoilija tarvitse tilaa polttomoottorille.

Jos pyritään tekemään oikeasti hyvä auto niin sen voisi tehdä loppuun asti. Näistä puutteista syntyy tunne, että suunnittelutyötä on tehty hätäisesti ja auto on vielä keskeneräinen.

Karsittujen ominaisuuksien sähköauto

Vaikka hyväksi Seal U:ta ei uskalla kehua tiettyjen asioiden perusteella, niin kokonaisuutena se ei kuitenkaan huono auto ole. Voisinkin kauniisti kuvailla auton olevan ”karsittu” siihen nähden, mitä länsimaiset vastineet ovat.

Liikkeelle lähdettyä tulee huomattua muitakin närää aiheuttavia seikkoja. Etu- ja takaoven välissä olevasta B-pilarista kuuluu ajaessa suhinaa. Lisäksi ohjaus sekä jousitus ovat hyvin pehmeitä, viikon aikana tähän toki ehti tottumaan ja jopa tykästymään.

Ohjaus jäykistyy 60 km/h nopeuden ylittäessä. Siirtymä ei ole saumaton ja 60 km/h alueella ajaessa ohjauksessa huomaa pientä nyintää, mikäli nopeus heijaa rajoituksen kummallakin puolella. Pahempaa nyintää huomaa vakionopeuden säätimellä ajaessa, ja moottoritieosuuksia onkin ilahduttamassa hienovarainen hytkyntä matkustamossa.

Jousituksen löysyys tosin toimii mökkitiellä, varsinkin jos matka on perisuomalaisen tielaadun mukainen. Tiestön laadun myötä myös BYD:n kaistavahti on melko herkkä kuvittelemaan omiaan ja keksimään teiden reunojen kulkevan milloin missäkin, turvallisempaa onkin kytkeä tuo tällaisessa tilanteessa pois päältä.

Rekuperaatio-tiloja autossa on kaksi: normaali ja korkea. Yhden polkimen ajo ei ole mahdollista. Ajotiloja on neljä: urheilullinen, normaali, ekologinen ja lumi. Näiden ero on pelkästään kaasuvaste, joten kyseiset ”ajotilat” vaikuttavat olevan laitettuna autoon lähinnä näön vuoksi.

Sealiin verrattuna Seal U jää kauas urheilullisuudesta, sillä 0–100 km/h kiihtyvyys on 9,6 sekuntia. Allekirjoittaneen mielestä tämä tosin on erittäin riittävä. Sähköautovalmistajien täytyisi keskittyä kilpailemaan ajettavuutensa sekä akkuteknologiansa optimointiin sen sijaan, että tarjottaisiin toisiaan alhaisempia kiihtyvyyslukemia. BYD on onnistunut ainakin jälkimmäisessä erinomaisesti.

Tarpeelliset asiat

Seal U:n paras ominaisuus on sen akku. Koeajossa ollut Design-varustetason akkukapasiteetin kerrotaan olevan 87 kWh ja WLTP toimintamatkana (yhdistetty) jopa 500 kilometriä. Kaupunkiajossa tämän kerrotaan venyvän jopa 674 kilometriin.

Kevyemmällä Comfort-varustetasolla akkukapasiteetiksi jää 71,8 kWh ja yhdistettynä WLTP toimintamatkana 420 kilometriä. Hintaeroksi näille jää 3 490 euroa.

Koeajon perusteella ei jää arvailun varaa, etteivätkö nämä luvut pitäisi paikkansa. Kulutuslukemat jäivät allekirjoittaneella 17,3 kWh/100 km, kun ajoa oli hieman enemmän kaupungissa.

Lataustehoksi pikalaturilla BYD ilmoittaa olevan Design-varustelulla 140 kW ja 30–80 prosentin varaustasoon pääsee 28 minuutissa, joka ei nyt mikään päätä räjäyttävä lukema ole, muttei myöskään aiheuta tuskastumista. Hieman erikoista tosin, että BYD ilmoittaa lukeman alkavan 30 prosentista, kun kilpailijat yleensä ilmoittavat lukeman alkavan 20 prosentista.

Muita tarpeellisia asioita on tavaratila, joka etukontin puuttumisesta huolimatta on katumaasturiksi ihan sopiva. Penkit ylhäällä takatila vetää 425 litraa, kun taas käännettyinä määrä kasvaa 1 440 litraan.

Suomen kylmiä kelejä varten Seal U:hun saa sovelluksen kautta päälle kytkettävän akun esilämmityksen. Talvitesteissä BYD:lle on annettu erittäin kylmääviä arvioita, ainakin Dolphin-mallin osalta. Olisi kiinnostavaa tietää, että miten Seal U pärjää Suomen talvesta ja onko kehitystä tullut muutakin, kuin akun esilämmitys.

Sähköversio ei ole saatavilla kuin etuvetoisena, mutta myöhemmin julkaistava lataushybridi on saamassa kuulemma nelivedon.

Tarpeelliset asiat ovat Seal U:ssa ainakin kesäisissä ajo-olosuhteissa hoidettuna kuntoon, vaikka ärsyttäviä pikkupuutteita löytyy harmittavan monta. BYD:in myöntämä 6 vuotta /150 000 km autotakuu sekä 8 vuotta / 200 000 km akkutakuu yhdistettynä pitkään kantamaan tekevät BYD:stä varteenotettavan vaihtoehdon autokaupoilla.

Seal U:n Design-varustelun hinta alkaa 46 990 eurosta ja Comfort-varustelu 43 500 eurosta. Koeajossa olleen auton hinta oli 47 780 euroa.

Turvallisuus

Euro NCAP antanut viisi tähteä.

Ahosolan kommentti

Seal U on monilta osin hyvä ja näyttävä perusauto, jossa on paljon hyviä ominaisuuksia. Valitettavasti kokonaisuudesta jää kuitenkin keskeneräinen ja hätäisesti toteutettu mielikuva. Pitkä kantama on auton vahvin puoli.

BYD Seal U Design

Hinta alk.: 46 990 € (koeajoauton hinta 47 780 €)

Tehdastakuu: 6 vuotta / 150 000 km

Akkutakuu: 8 vuotta / 200 000 km

Tekniikka:

Moottorit: Kestomagneettisynkronimoottori

Teho: 160 kW / hv

Vääntömomentti: 330 Nm

Kulutus yhdistetty/kaupunki (WLTP): 20,5 / 15,2 kWh 100 km

Koeajokulutus: 17,3 kWh / 100 km

Toimintamatka yhdistetty/kaupunki (WLTP): 500 / 674 km

Voimansiirto: Etuveto

Akku:

Akkutyyppi: Litiumioni, LFP-katodi (BYD Blade)

Kapasiteetti: 87 kWh

Latausnopeus 0–100 % AC, 11 kW: 9 h 20 min*

Latausnopeus 30–80 % DC: 28 min*

Latausteho DC (max): 140 kW

*ympäristön lämpötilan ollessa 30 celsiusastetta

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 9,6 s

Huippunopeus: 175 km/h

Mitat:

Pituus: 4 785 mm

Leveys: 1 890 mm

Korkeus: 1 668 mm

Akseliväli: 2 765 mm

Maavara: ei tiedossa

Tavaratila takana / penkit kaadettuna, litraa: 425 / 1 440

Tavaratila edessä: - litraa

Omamassa: 2 147 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: - /1 300 kg

BYD Seal vaihtoautot
BYD Seal uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin