Autoalalla syntyy silloin tällöin automalleja ja niiden versioita, jotka ovat helposti niin kokonaisvaltaisia tuotteita, että ne vastaavat helposti kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin. Toki kaikki autot ovat kompromisseja jonkin asian suhteen: usein vastaukseksi kaikkiin kysymyksiin tarjotaan autofanaatikkopiireissä Mazda MX-5:sta, mutta se nyt ei ole vastaus, jos perille tarvitsee kuljettaa vaikkapa kolme henkilöä.
Mutta kesä-heinäkuun vaihteessa koeajorivistöön saapui automalli, joka tarjoaa aivan kaiken mitä elävä, hengittävä ja pulssin ja sielun omistava ihminen voi koskaan autoltaan haluta.
Pitkä odotus
BMW:n ensimmäinen E30-sukupolven M3 julkaistiin 38 vuotta sitten, vuonna 1985 ja tuotantoon se saapui seuraavana vuonna. Se oli alun alkaen tarkoitettu DTM-sarjan luokittelukilpuriksi, ja toki palvelikin siinä tehtävässä hienosti. Ensimmäisen sukupolven M3:sia valmistettiin vuoteen 1991 asti, pääosin kaksiovisena umpimallina, mutta pienissä määrin myös rättikattoversiona.
Seuraavan E36 -sukupolven M3 julkaistiin marraskuussa 1992. Siinä nelisylinterinen rivimoottori oli vaihtunut rivikuutoseen, ja korimallivalikoima kasvanut avon ja coupén lisäksi nelioviseen sedaniin.
Uudella vuosituhannella, vuonna 2000 päivänvalon näki E46-sukupolven M3. Siinä voimaharjoittelu oli kantanut hedelmää sillä konepellin alla piilottelevien hevosten määrä nousi liki 350:een, mutta vastaavasti asiakkaille tarjottiin vähemmän valinnanvaraa kuin ennen: neliovinen sedan putosi mallistosta pois.
Vuonna 2008 rivikuutonen vaihtui vapaasti hengittävään nelilitraiseen V8:iin, ja samalla valinnanvaraa kasvatettiin jälleen. Katollisen ja katottoman kaksiovisen ohella neliovinen sedan palasi mallistoon.
Mutta sitten tuli muutos
Vuonna 2014 nähtiin yksi dramaattisimpia muutoksia M3:n historiassa. Auto nimittäin käytännössä lakkasi olemasta sellaisena kuin olimme sen oppineet tuntemaan, kun BWM:n mallinimiuudistus niitti kaksioviset M3:set pois ja muutti ne nimellisesti M4:ksi. Neliovinen sedan toki jatkoi M3-nimellä.
Kun uusi sukupolvi esiteltiin vuonna 2019, jatkui jako kaksi- ja neliovisten versioiden välillä kuten aiemmassakin sukupolvessa. Sen sijaan ilmassa alkoivat velloa huhut jostain lähestulkoon ennen näkemättömästä.
Vaikka BMW oli esimerkiksi E46-sukupolven aikaan valmistanut M3:sta prototyypiksi jääneen farmariversion, jäi salakuviaajien kameroiden muistikorteille kuvia ra’an pullistetusta, raivokkaalta kuulostaneesta farmarimallista.
M3 Touringista tuli todellisuutta keväällä 2023. Se oli teknisesti täysin yhteneväinen porrasperäisen M3:n kanssa, sillä erolla että farmarimallin kohdalla isot linjat valittiin jo Münchenin tehtaalla. Touring on nimittäin saatavana vain 510-hevosvoimaisena Competition -versiona, ja vain xDrive -nelivedolla sekä automaattilaatikolla. Mutta nekin ovat vain vastauksia niihin kysymyksiin – niihin kaikkiin.
Raivokas perheauto
M3 Touringin konepellin alla lymyää siis tuttuun tapaan kolmelitrainen, kuusisylinterinen tuplaturbobensamoottori. Se tarjoilee mainitut 510 hevosvoimaa ja 650 newtonmetriä, jotka välitetään maailman parhaan vaihteiston, ZF:n 8HP:n kautta.
Aikana jolloin pari sähköautomallia kiihtyy sataseen kakkosella alkavin lukemin, ei BMW:n 3,6 sekuntia tietenkään ole se maailman nopein suoritus, mutta käytännön elämässä se on kokemus, joka nostaa ihokarvat pystyyn ja saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin.
Paikaltaan lähtiessä BMW miettii häviävän pienen hetken, mutta sitten mennään. Yhtä pienen, häviävän sekunnin ajan se kerää ahtopaineita niin että ehtii kuulla moottorin olevan heräämässä. Tämä antaa keholle varoitussignaalin: jännitä keskivartalon lihakset ja niska, kohta mennään.
Ja sitten mennään. Kun M3 Touring puhaltaa torvet täyteen ilman ja bensiinin sekoitusta, on efekti lähinnä typerryttävä. Väkivahva, soinnikas ja uhmakas pauhu täyttää lähiympäristön. Kirkkaanvihreä perheauto painaa kyytiläiset selkänojiin kiinni, vetää kierrosalueensa loppuun, murahtaa raivokkaasti ja vaihtaa seuraavalle vaihteelle. Tämä sama toistuisi rajoitettuun 250 km/h huippunopeuteen asti lineaarisesti, vielä kuusi kertaa lisää.
Terävä, mutta ei ankara
Neliveto tekee M3 Touringista äärettömän helpon ajettavan, valtavat voimavaratkin huomioiden. Kaarteissa, jopa kaasupolkimella provosoitaessa se lähtee vain hieman kiristämään ajolinjaansa, mutta pysyy silti täysin stabiilina.
Jos kuljettaja omaa itseluottamusta enemmissä määrin, voi keskikonsolin M Mode -tilan takaa pudottaa etuvedon pois pelistä. Samassa rytäkässä tosin BMW ymmärtää myös ottaa ajonvakautuksen pois päältä.
Drift-moodissa M3 Competition Touring nimittäin mittaa driftauksen kulmaa, matkaa ja aikaa. Äärimmäisen tärkeitä ominaisuuksia perhefarmarissa, muuten!
Ohjaukseltaan M3 on äärimmäisen tarkka. Hallintalaitteissa on muutenkin luontevan tuntuinen painotus ja tuntuma, eikä ohjaus ole tunnottoman kevyt eikä myöskään luonnottoman raskas. Kumpikaan ääripää nimittäin ei ole pakollinen ominaisuus ohjauksessa, vaikka voimavaroja olisi tämänkin verran.
Myös alustan suhteen müncheniläiset ovat osuneet maaliin. Maailmassa, jossa uudelleen vuosien tauon jälkeen paluun tehnyt kivikova alusta koetaan ”sporttisena”, M3 Touring näyttää että progressiivinen, hyvin kantava mutta ensisenteiltään miellyttävän jouheva iskunvaimennus ja jousitus on mahdollista toteuttaa yhdessä ja samassa autossa.
Miten se toimii arjessa?
Asvalttia rypistävän tehon ja tarkan ajettavuuden ohella M3 Competition Touringin sydämenä toimii hyvä farmariauto. Se tarjoaa luokkaansa kohtalaisen miellyttävät tilat, tosin nimenomaan M3:n kohdalla paksuselkänojaiset urheilumallin etuistuimet leikkaavat takapenkin polvitilaa jonkin verran.
Istuinmukavuus on edessä kohdallaan. Selkänojan ristiseläntuki on säädettävä, mutta vakioasetuksessaan se tekee istuimesta todella kuppimaisen niin, että tavanomaisilla istumalihaksilla varustetulla matkustajalla selkä jää todella mutkalle. Onneksi säätö siis auttaa tähän.
Takapenkki on matkamukavuudeltaan kohtalainen. Tavallisessa kolmossarjan farmariautossa olisi mainittua polvitilaa hieman enemmän, ja nyt kun koipia pitää nostaa aavistuksen pystympään, se tarkoittaa että polvikulma nousee samalla ja reisituki ohenee hieman.
Se on ehkä se ainoa kompromissi, johon M3 Touringin ostaja joutuu sortumaan, ja harvaa auton omistajaa sekään asia koskee.
Mutta onko jotain kysymyksiä, mihin M3 Competition Touring ei olisi vastaus? Tavallaan kyllä. Se ei ole vastaus perheauton tarpeeseen sille, jolla ei ole halua tai mahdollisuuksia käyttää reilua 153 000 euroa tämän kokoluokan perheautoon.
Toisaalta tämänkaltaisen perheauton tarve on M3 Competition Touringin tilauskaavakkeeseen nimensä kirjoittavan kohdalla varmasti melkoisen suuri. Siinä kohdassa nimittäin ollaan valmiita pulittamaan veroja valtiolle reilut 50 000 euroa, verrattuna nyt vaikkapa siihen mitä sama auto Saksassa maksaa.
Hinta: 153 699,30 €
Tehdastakuu: 2 vuotta, maalitakuu 3 vuotta, puhkiruostumattomuustakuu 12 vuotta
Tekniikka:
Moottori: Rivi-6, tuplaturbo, bensiini
Iskutilavuus: 2993 cm3
Teho: 375 kW / 510 HV @ 6250 r/min
Vääntömomentti: 650 Nm @ 2750-5500 r/min
Kulutus (WLTP): 10,4 l / 100 km
Co2-päästöt (WLTP): 235 g / km
Voimansiirto: Neliveto, 8-vaihteinen automaattivaihteisto
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 3,6 s
Huippunopeus: 250 km/h
Mitat:
Pituus: 4801 mm
Leveys: 1903 mm
Korkeus: 1446 mm
Akseliväli: 2857 mm
Tavaratila: 500 litraa
Testiauton rengaskoko: 275/35-19 (ed.) 285/30-20 (ta)
Polttoainesäiliön tilavuus: 70 l
Omamassa: 1865 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 0 kg / 0 kg
BMW M3 vaihtoautot
BMW M3 uudet autot