Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Audi S3: Hienostunut kaarreohjus aikuiseen makuun

Audi on tehnyt välimallistaan entistä nautinnollisemman ajettavan.
Koeajo Audi S3: Hienostunut kaarreohjus aikuiseen makuun

Audin ikisuosikki A3:n neljäs sukupolvi esiteltiin neljä vuotta sitten ja nyt oli sen aika saada kevyt kasvojenkohotus. Normiversion puolella merkittävin uutuus on hieman korotettu A3 Allstreet, mutta sillä sporttisemmalla osastolla sijaitseva S3 on sekin muuttunut. Auto on saatavilla hatchbackina ja sedanina, joista jälkimmäinen pääsi koeajolle.

Ulkoisesti S3 on saanut vain pientä viilausta, mutta peltien alla kuohuu. Moottori on nimittäin päivittynyt. Paperilla muutos on melko pieni. Kaksilitrainen motti puskee ulos 23 hevosvoimaa ja 20 Nm vääntöä enemmän, numeroarvojen asettuessa 333 hevosvoimaan ja 420 newtonin vääntöön. Samainen motti on muuten myös tuoreessa Golf R:n juhlaversiossa.

Käynnistysnapin painaminen tuottaa ihan kunnioitettavan mörähdyksen. Audi haluaa lähteä liikkeelle. Myös takapenkiltä kuuluu brummm. Murisevat polttomoottorit ovat uusissa autoissa näinä sähköautojen ja päästörajoitusten aikoina nykyään harvinaisuuksia ja kouluikäinen tyttäreni on harvemmin sellaisen kyytiin päässyt.

Eipä tämä nelisylinterinen mikään äänientusiastin unelma ole, mutta ei äänimaisema autoa rankemmin komentaessa mitenkään heiveröinen ole.

Eikä muuten ole voimalinja muutenkaan. Audin mukaan auto linkoaa paikaltaan sataseen 4,7 sekunnissa ja sen saa helposti toteutumaan ihan tavanomaisella likaisella asfaltilla. Paljoa edellistä vikkelämpi auto ei ole, mutta ajossa on eroa.

Yleinen edelliseen moottoriin ja vaihteistoon kohdistunut kritiikki oli, ettei se ollut aina niin kovin responsiivinen ja sähäkkä. Tähän on nyt pyritty tuomaan muutos. Kunhan on valinnut S-tilan vaihteistosta, auto on varsin pirteä jo ihan tavanomaisella Comfort- tai Dynamic-asetuksella.

Kun valitsee vielä tähän malliin uutuutena tulleen Dynamic Plus -tilan, meininki on suorastaan railakasta. Moottori käy jo paikallaan siinä 1 300 kierroksen tietämillä eikä vaihteisto todellakaan pyri ajossa taloudellisuuteen. Jos kaipaa dynaamista ajokokemusta, sellainen on tarjolla. Kierrokset pysyvät korkealla, vääntöä tulee tarjolle hyvin riittävästi ja nelipyttyinen huutaa niin, ettei sillä meinaa kehdata ajaa kaupungissa.

Aina voi tietysti napata vaihdelavoilla vaihteiston omiin hyppysiinsä, mikä on nopeuden kannalta huonompi vaihtoehto kuin automaattivaihteisto, mutta hauskaa se voi olla. Lavoista Audi olisi voinut tehdä vähän isommat, sillä näihin pikkuläpsyttimiin osuminen voi tiukissa ratatilanteissa olla haasteellista.

Audia hyvässä

Arkiajelua kehtaa kyllä harrastaa. Autossa oleva ”S urheilualusta” ei ole niin kova kuin voisi pelätä, mutta tietenkään mistään mukavuuspainotteisesta kauppakassista tässä ei ole kyse. S-luokan Audit luodaan nuolemaan tienpintaa mutkissa ja pitämään korin vakaana. Se lupaus täyttyy. Auto ottaa mutkat kuin kiskoilla ja etenkin Dynamic Plus -asetuksella kaarreajo on suorastaan ihanaa. Jarrussa on lievää tarraavuutta, joka kielii ehkä enemmän hyvästä jarrutehosta kuin mistään muusta.

Arkiajossa tätä autoa ei mitenkään pysty puskemaan alustan rajoille asti. Kun kaikkeen edellä mainittuun yhdistää vielä varsin hienosti toimivan tarkan ohjauksen, S3:n ajamisesta ei voi kuin nauttia. En mittaillut asteita, mutta rattia ei muuten tarvitse matalissa nopeuksissa paljoa kääntää ääriasentoon päästäkseen.

Nautintoa lisää voimansiirron toteutus. Elektronisesti ohjatulla monilevykytkimellä voimaa voidaan välittää enemmän takapyörille ja RS3:sta lainattu tasauspyörästön lukko lähettää sen kaarteessa ulkorenkaalle. Tuloksena on sporttisimmalla ajotilalla varsin iloisen takavetopainotteinen kokemus. Toisaalta taas, siinä missä Golf R oli jokseenkin rähinöivä käytökseltään ja sen sai kollegani Arttu Toivosen mukaan ”irtoamaan pelkällä kaasunkäytölläkin kuivalla asvaltilla hyvin väkeviin sivuluistoihin”, S3 tuntuu hienostuneelta.

Ajonvakautusta ei muuten voi ihan kokonaan kytkeä pois. ESC-järjestelmä on aina mukana, tehden ”maltillisia” korjauksia. Ihan hyvä ratkaisu mielestäni tämäkin.

Kokeilin itsekin kyseistä ärrää taannoin pikaisesti ja voin allekirjoittaa Toivosen havainnot Golfista. Siihen verrattuna Audista puuttuu, jos sitä haluaa puutteena pitää, sellainen tietynlainen hassuttelu-ulottuvuus. S3 on pikemminkin hyvin tasapainoinen kaarreohjus, jotenkin aikuismaisempi.

Vaikutelmaa korostaa äänimaisemien erilaisuus, S3:ssa ei pakoputki papata samaan malliin kuin Golf R:ssä, joka saattaa toki johtua Volkswagenissa vakiona olleista Akrapovicin titaaniputkista. Sellaiset voi Audiinkin ostaa, jos ei ole pikkurahasta pulaa. ”Performance-pakoputkiston” hinta on audin luettelon mukaan autoveroineen arviolta 7 172 euroa. Melko suolaista, mutta onhan myös tässä autossa neljä ulostuloaukkoa.

Audia pahassa

Pakoputkisto on ääriesimerkki, mutta lisävarusteosastolla Audi osaa rahastuksen. Esimerkiksi kamera ei ole vakiovaruste ja joistain turvallisuustoiminnallisuuksista, jotka ovat monilla muilla valmistajilla vakiona, pitää pulittaa ekstraa. Sama pätee aktiiviseen kaistavahtiin.

Mainosmateriaalien mukaan autossa pitäisi olla Sonoksen toteuttama premium-äänentoisto, mutta itse en ainakaan heti huomannut mitään merkintöjä tästä. Audiopuoli ei ollut mitenkään varsinaisesti huono, mutta siinä ei ollut säädettävyyttä nimeksikään ja äänenlaadun soisi tämän hintaisessa laitteessa olevan parempi.

Ikävä kyllä koeajoautoon ei oltu tietääkseni tiksattu sähkösäätöistä iskunvaimennusta (n. 1 400 euroa), joka keräsi jo edellisessä mallisukupolvessa kehuja.

Sähkösäätöiset istuimet ovat niin ikään lisähintaiset. Ne ovat tietysti, onhan tässä Audista kyse, erinomaisen hyvät. Penkin saa kivasti kuppimaiseksi ja reisituen säädössä riitti itselleni pituutta. Keskikyynärnoja on säädettävä. Kuljettajan paikalla on siis mukavaa.

Samaa ei voi sanoa takatiloista. Jalkatilan puolesta autoon mahtuu, mutta ainakin sedanissa pääntila loppuu hyvin nopeasti kesken jo 180-senttisellä.

Tietoviihdejärjestelmä tuntuu väkisin vanhentuneelta. Se ei aina ota painalluksia vastaan, se saattaa sulkea juuri avatun ikkunan juuri kun olet klikkaamassa haluamaasi toimintoa ja Android Auton käynnistyminen ajoon lähdettäessä ei aina ole kovin nopeaa. Navigointitietoja ei mittaristoon saanut puhelimen navigointia käytettäessä. Vähän samaa viivettä tai painalluksen onnistumisen epävarmuutta oli myös ajotilan valintaan käytettävässä napissa.

Valoille on sentään omat fyysiset painikkeensa ja tykkään Audin tavasta toteuttaa ohjauspyörän ja mittariston valikot. Ratissa on myös yksi ohjelmoitava painike, johon ei valitettavasti saanut ylinopeushälytyksen poiskytkentää.

Autovalmistajille on tyypillistä, ettei näihin asioihin päivitysten yhteydessä juuri kajota, valitettavasti. Mutta ei kai tätä autoa kukaan käyttöjärjestelmän takia ole ostamassakaan, eihän?

Hinta alk.: 69 786 € (koeajoauton hinta 80 595 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: 4-sylinterinen bensiinimoottori suorasuihkutuksella ja pakokaasuturboahtimella

Teho: 245 kW (333 hv)

Vääntömomentti: 420 Nm @2 100 - 5 500 rpm

Iskutilavuus: 1 984 cm3

Kulutus, yhdistetty (WLTP): 8,2-8,5 l / 100 km

CO2-päästöt: 186-193 g/km

Voimansiirto: neliveto, 7-portainen S-tronic-automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,7 s

Huippunopeus: 250 km/h

Mitat:

Pituus: 4 506 mm

Leveys: 1 816 mm

Korkeus: 1 408 mm

Akseliväli: 2 631 mm

Maavara: ei ilmoitettu

Tavaratila takana / penkit kaadettuna (litraa): 325 / ei ilmoitettu

Testiauton rengaskoko: 235/35R19

Omamassa: 1 610 kg

Polttoainetankin koko: 55 l

Vetopaino jarruitta/jarruin: - / - kg

Audi S3 vaihtoautot
Audi S3 uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin