Hintamielikuva on autokaupassa tärkeä asia, mutta ostaako kukaan hinta alkaen -malleja? Kysyimme asiaa Laakkosen Kauppakeskus Jumbon BMW-myyntijohtaja Mika Pokalta.
Matkailuautokaupassa perushintaista autoa ei osta kukaan, vaan autoja varustellaan vähintään 10 000 eurolla. Onko henkilöautokaupassa samanlainen tilanne?
Ei henkilöautoa ja matkailuautoa voi oikein verrata. Henkilöauto on liikkumista varten, kun taas matkailuauto varustellaan ”kakkosasunnoksi”. Henkilöautojen perusvarustus on nykyään riittävä jokapäiväiseen liikkumiseen. Lisävarustelulla saadaan lisää mukavuus- ja turvallisuustekijöitä ja tehdään autosta omien mieltymysten mukainen.
Jos jätetään pois laskuista voimalinja eli moottori, vaihteisto ja vetotapa, niin mitkä ovat tavallisimmat nykyautoihin tilattavat lisävarusteet?
Tämä on hyvin merkkiriippuvainen kysymys. On merkkejä, joissa varustelista on kovinkin lyhyt, eikä lisävarusteluun ole edes mahdollisuutta. Toisessa ääripäässä ovat merkit, joiden vaihtoehdot tyydyttävät vaativampaakin käyttäjää. Suosituimmista lisävarusteista voisi mainita vaikkapa paremman äänentoiston, sporttisemmat istuimet tai integroidun navigointilaitteen – ja tietenkin kylmässä Pohjolassa myös sähkö- tai polttoainekäyttöisen lisälämmittimen.
Raha on yleensä rajallista, joten kannattaako satsata mukavuus- vai turvallisuusvarusteisiin?
Toivoisin, että panostettaisiin turvallisuuteen. Toki turvallisuus ja mukavuus voivat olla myös samassa varusteessa, kuten istuimessa. Hyvä istuin, jossa ajoasento ja tuki ovat optimaaliset, vaikuttaa myös turvallisuuteen. Satsaisin myös laadukkaisiin ajovaloihin. Esimerkiksi led- tai jopa laservalot ovat ykkösvalinta, jos ajat paljon pimeissä olosuhteissa. Myös törmäysvaroittimet sekä etäisyystutkat voivat säästää monelta harmilta. Moni varuste vaikuttaa myös jälleenmyyntihintaan.
Varustepaketit ovat tätä päivää. Saako asiakas niiden myötä varusteet edullisemmin kuin yksittäin hankittuna, ja onko paketeissa mukana myös ”turhia” varusteita?
Kyllä paketeissa aina säästää, se on niiden tarkoitus. Se, että onko jokin varuste turha vai ei, riippuu asiakkaasta. Toinen arvostaa varustetta, joka on toiselle merkityksetön. Yleensä paketit ovat kuitenkin yhdistelmä saman kategorian – esimerkiksi turvallisuuteen, mukavuuteen tai auton personointiin liittyviä – varusteita.
Onko edullisempaa hankkia ylemmän varustetason auto kuin varustella ”karvalakkimalli” hiukan paremmin?
Riippuu täysin asiakkaan mieltymyksistä. Myyjän tehtävänä on kuunnella asiakkaan tarpeita ja ehdottaa asiakkaan toiveisiin parhaiten sopivaa mallia, oli se sitten perusmalli muutamalla lisävarusteella tai malliston lippulaiva kaikilla herkuilla.
Business-varustetasot viittaavat yritysautokauppaan, mutta saavatko yksityisasiakkaatkin ostaa business-malleja?
Business-mallien hintaan kuuluu yleensä hieman kattavampi varustelupaketti. Business-varustelulla on pienempi verotusarvovaikutus työsuhdeautoilijalle kuin jos varusteet ostettaisiin yksittäin. Toki yksityishenkilökin saa ostaa business-mallin auton, eikä kaupankäynti eroa ns. normaalimallin kaupasta.
BMW:n uuden 3-sarjan myynti alkoi monen muun uutuuden tapaan Launch Edition -malleilla. Saako asiakas mallin elinkaaren alkuun liittyvän varustetason myötä jotain konkreettista hyötyä?
Tällaisilla lanseerausmalleilla tai -paketeilla saadaan kiinnostusta lisättyä, ja asiakkaan saama etu on todellinen. Pitäähän asiakasta palkita, jos esimerkiksi tilaa auton ensimmäisten joukossa ja joskus jopa näkemättä autoa.
Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.
Teksti: Pekka Virtanen
Kuva: Teemu Granström