- Model X on uusin ja kuumin tulokas Teslan mallistossa. Ensimmäiset 20 Model X:ää ovat jo omistajillaan Suomessa.
- Model X on katumaasturi, SUV, jossa on muista Tesloista tuttua tekniikkaa.
- Auton hinnat alkavat noin 110 000 eurosta. Tehokkaan Perfomance-versiomme hinta oli noin 160 000 euroa.
Haimme Teslalta ajoon Model X P90D -mallin eli 90 kWh akulla varustetun nelivetoisen Perfomance -version, jossa oli vielä Ludicrous -tehopäivitys.
P90D:ssa on kaksi sähkömoottoria. Etumoottori tuottaa 259 ja takamoottori 503 sähköpollea. Näillä tehoilla ja Ludicrous -päivityksellä Model X ampaisee nollasta sataan Ferrarin tahtiin eli 3,4 sekunnissa. Melkoista kyytiä noin 2 500 kilon painoiselle möykylle. Ludicrous -moodilla niska napsahtaa napakasti päätukeen kiihdytettäessä.
Ulkoisesti SUV eli katumaasturiryhmään kuuluva Model X on 25 senttiä korkeampi kuin Model S ja näyttää muutenkin pulleammalta kuin Tesla S.
Lokinsiipiovet takana ovat auton erikoisin piirre, jota on myös kritisoitu. On epäilty, että ovat saattavat osua avautuessaan vaikkapa autotallin seiniin. Ovissa on kuitenkin tunnistimet, joiden osaavat maahantuojan edustajan mukaan pysäyttää oven ennen esteeseen osumista eivätkä ovet vaadi sivusuunnassa tilaa kuin 30 senttiä. Lisäksi lokinsiipiovi osaa tiukentaa keskiosan taitteen kulmaa ja niin oven pitäisi avautua ahtaassakin kolossa. Jos ei mahdu, niin ovi pysähtyy.
Kokeilussamme anturit tunnistivat hyvin kovan kiinteän esteen ja suoraan oven kohdalla seisovan ihmisen ja ovi pysähtyi ennen osumaa. En silti uskaltaisi ilman lisäharjoittelua käyttää takaovia ahtaissa parkkihalleissa. Mieleen tuli myös, että mitenköhän kahdessa osassa katosta aukeava taiteovi selviää lumesta ja jäästä.
Lokinsiipi nousee, kun painaa kevyesti ovenkahvaa tai kojelaudan näyttöruutua. Kaikki ovet saa suljettua yhdellä näytön painikkeella tai ulkopuolelta älyavaimella.
Katon keskeltä avautuvien lokinsiipiovien ansiosta kolmannelle istuinriville (lisävaruste) pääsee helposti, kun keski-istuimia vielä surisuttaa eteenpäin. Muuta ei keski-istuimille voikaan tehdä, koska selkänojat eivät taitu. Kolmannen rivin istuimien selkänojat taittuvat, ja tavaratilaa saa näin lisättyä todella hulppeaksi.
Ajoautomme oli jo saanut Teslan uusimman 8.0 päivityksen tablettinäyttöönsä, jonka kautta auton kaikkia toimintoja käytännössä hallitaan. Näytön kautta pystyi vaikkapa liikuttelemaan takaistuima ja kytkemään niihin lämmitykset (pakkasvarustepaketti) päälle.
Teslan Autopilotin itse ohjaava ominaisuus Auto Steer, Beta-versio vielä, on kiehtova. Ruudussa kuljettajan edessä muut autot näkyvät kolmiuloitteisina kuvina. Skanneri nappasi kuvaan jopa tien reunaa huristavan pyöräilijän. Auto Steer -päällä autolla pystyi ajamaan minuuttitolkulla ilman että tarvitsi pitää käsiä ratissa. Tesla kuitenkin muistuttaa aika ajoin nostamaan kädet ratille. Jos kuski on kovakorvainen, auto hiljentää ja pysähtyy tien laitaan. Sitä en kokeillut, mutta sain ruutuun viestin, että Auto Steer on tämän matkan ajaksi otettu pois päältä, koska "kädet rattiin" kehotuksia on tullut liikaa.
Auto osasi myös vaihtaa itsenäisesti kaistaa, kun vilkun kytki päälle Auto Steer -ajossa, mutta kaistanvaihto tuntui toimivan vain idioottivarmoissa tilanteissa. Ruuhkaliikenteessä tuli parikin kertaa vilkuteltua turhaan. Aktiivisen vakionopeussäätimen tutka oli myös turhan innokas ja pyyhki pari kertaa liian laajalti ja alkoi yllättäen hidastella ohituksissa moottoritiellä.
Näin Tesla selvitti mökkimatkan
Teslan toimintamatka tosielämän oloissa kiinnosti luonnollisesti meitä. Nelivetoinen ja säädettävällä maavaralla varustettu Tesla Model X on auto, jolla pääsee mökille huonompiakin teitä pitkin. Mökkeilyominaisuuksia parantaa myös autoon saatava vetokoukku ja liki 2 300 kilon vetokyky. Kovat luvut sähköautolle.
Perfomance -version toimintamatka on perusmallia (489 km) lyhempi eli 467 kilometriä. Edellisen kuskin ajotavan mukaan määrittynyt toimintamatkaennuste lupasi meille 372 kilometrin matkaa.
Me naputtelimme Vantaan Kaivokselassa navigaattoriin osoitteeksi noin 230 kilometrin päässä sijaitsevan Lappeenrannan. Olimme jo etukäteen selvittäneet, että Lappeenrannan ABC:llä on mahdollisuus sähköauton pikalataukseen. Täyssähköautolla ei voi lähteä vain ajelemaan ilman ennakkosuunnitelmaa.
Periaatteessa sähköä saa mistä tahansa, mutta käytännössä tavallinen pistorasia on aivan liian hidas. Teslan akkuihin seinärasiasta saa tunnissa maksimissaan 11 kilometrin verran virtaa, kun yleisillä sähköautojen pikalatureilla saa virtaa yli 200 kilometrin edestä ja Teslan Super Chargereilla saa jo puolessa tunnissa 270 kilometrin verran kilometrejä.
Niinpä matkareitti pitää suunnitella etukäteen niin, että reitille osuu varmasti pikalatureita. Esimerkiksi Itä-Suomessa pikalatureita on niukanpuoleisesti.
Ajomatkalla seurasin toimintamatkalukemia. 371 kilometriä putosi nopeasti kakkosella alkavaksi luvuksi. Moottoritien 120 km/h rankaisi Teslaa eikä lisävirtaa saanut hidastusenergiasta.
Viipurin Portin ABC:llä luvatusta 372 kilometristä oli hulahtanut jo yli 310 kilometriä, vaikka todellinen ajomatka oli ollut vain 233 kilometriä. Tämä antaa aika realistisen kuvan auton todellisesta toimintamatkasta. Ei niin pitkä kuin parhaimmillaan, mutta enemmän kuin mitä postin jakamiseen tarvitaan.
Latasin ABC:llä autoon noin 80 prosentin (298 km) latauksen reilussa tunnissa. Tulokokemuksen perusteella epäilin, että voi tehdä tiukkaa. Navigaattori tarjosikin meille reittiä, jossa ajaisimme ensin Vierumäen Tesla Super Charger -asemalle, jossa varaustasoa olisi jäljellä 30 prosenttia ja latausaikaa tarvittaisiin 15 minuuttia.
Utin ABC:n kohdalla tarkistimme lataustilanteen: 200 km jäljellä. Reaalimatkaa Keravalle olisi noin 140 km. Päätimme kurvata Vierumäen kautta, vaikka matkan varrella Lahdessakin olisi ollut pikalaturi.
Vierumäellä Nesteen aseman pihalla loisti viisi Teslan latausasemaa. Tämä lataus oli nopea. Reilu 15 minuuttia ja sain ruutuun 200 kilometrin verran ajomatkaa. Keravalle oli matkaa 99 kilometriä.
Tunnin kuluttua olimme Keravalla, vaikka moottoritie oli taas syönyt latausta ennustetta nopeammin. Keravalle päästyämme toimintamatkaa oli jäljellä enää 50 kilometriä. Mitä opimme tästä: kun suunnittelee reitin oikein, niin Model X:llä pääsee mökille ja jopa takaisin.
Koeajetun mallin tarkat tiedot, hinta ja lisävarusteet: Tesla Model X P90D Ludicruous
Katso kaikki kuvat ja tarkemmat tiedot Iltalehden sivuilta.
Autotalli.com
Tesla Model X uudet autot
Tesla Model X vaihtoautot