Ford on marssittanut myymälöihin täyssähköisen Transitin, ja tarkemmin sanottuna Transit Custom -mallin. Perinteinen tonniluokan pakumalli on siinä mielessä kiintoisa Suomen markkinoiden suhteen, että Ford on kisannut tiukasti Volkswagenin kanssa myydyimmän pakettiauton tittelistä jo vuosien ajan.
Ja vielä vähän kiinnostavamman tilanteesta tekee, että Volkswagenin hiljattain julkaistu uusi Transporter on täsmälleen sama auto kuin Ford Transit Custom.
Tarjolle se tulee kolmena varusteversiona, kahtena koripituutena ja joko 136- tai 218-hevosvoimaisena painoksena niin umpipakuna kuin jatko-ohjaamollisenakin versiona. Akkupaketti on ainakin toistaiseksi nettokapasiteetiltaan 65-kilowattituntinen, mikä tarkoittaa 327 kilometrin WLTP-toimintamatkaa.
Latausta se ottaa vastaa 11 kilowatin teholla, pikalaturilta saadaan virtaa 125 kW:n teholla. Liki tyhjästä liki täyteen, eli 10-80% lataus sillä sujuu 34 minuutissa. Kantavuutta löytyy enimmillään 970 kiloa ja suurin vetomassa on 2300 kg mikä nyt kaksivetoiseen pakuun on jo ihan asiallinen lukema.
Tunnelma kuin perinteisessä pakussa
E-Transit Custom -niminen tonniluokan paku ei eroa polttomoottori- tai lataushybridisisaristaan oikeastaan millään muulla tavalla kuin käyttövoiman suhteen.
Tilaa on yhtä paljon, kantavuus riittää usean tämän kokoluokan pakuasiakkaan käyttöön ja jos operointi firman hommissa tapahtuu oman tai lähikuntien alueella, ei toteutuva toimintamatkakaan lienee monessakaan tapauksessa esteenä.
Käynnistys tapahtuu modernin perinteen mukaisesti käynnistysnapista. Erikoisen E-Transit Customista tekee se, että ”tyhjäkäynnillä” eli ajovalmiina paikallaan sen ohjauspyörään ja kojelautaan välittyy jonkinlainen värinä, aivan kuin jalkojen alla jyristelisi turbodieselmoottori.
Kokeilimme josko kyse olisi sisäpuhaltimen tai ilmastoinnin aiheuttamasta resonanssista kytkemällä ne pois päältä, mutta ei. E-Transit Custom sopinee perinteisestä pakumaailmasta saapuvalle hyvin juuri siksi, että se tuntuu monella tapaa aivan dieselmoottoriselta.
Ajettavuudessa ei ole oikeastaan mitään eroa polttomoottorimalleihin nähden. Pääsimme vertaamaan maantieajossa E-Transit Customia sekä lataushybridimalliin että perinteiseen dieselmoottoriseen nelivetoversioon, eikä autoja olisi voinut takapuolituntumalla erottaa kovin kummoisesti ajamalla. Suorituskyky on kaikissa hyvinkin riittävä.
Ero tosin voisi tuntua selkeämmältä lumikelillä ja talviliukkailla, sillä siinä missä polttomoottorinen Transit Custom on etu- tai nelivetoinen, on täyssähköversio takaveto.
Melutasossa törmätään pakettiautojen ominaisuuksien tuomiin rajoitteisiin. Kaikukoppaa niissä riittää, ja kun nyt ajettu E-Transit Custom oli varustettu nastarenkailla, oli sen melutaso oikeastaan yhteneväinen dieselversion kanssa.
E-Transit Customin hinnat alkavat 56 490 eurosta, jolla saa pienitehoisemman, lyhyen perusversion. Autoverottomuus tasoittaa hintoja niin, että tehokkaampi pitkäkorinen ja varusteltu malli maksaa alle 10 000 euroa tuon päälle.
Vastaava dieselmoottorinen Transit Custom, lyhyenä Trend-varusteltuna mutta automaattivaihteella maksaa 48 720 euroa. Hintaero pysyy suunnilleen samana myös pitkäkorisessa, varustellummassa dieselmallissa sillä erolla, että tehokkaampi täyssähköinen Transit Custom on reilut 40 hevosvoimaa väkevämpi kuin vahvin dieselmalli.
Ford Transit Custom vaihtoautot
Ford Transit Custon uudet autot