Ensimmäinen ajatuksesi otsikosta saattaa olla, että onhan markkinoilla ollut jo pitkään Tesla. Niin onkin, mutta voiko Teslan laskea premium-autovalmistajaksi, on tyystin toinen kysymys.
Hintansa puolesta Tesla toki uppoaa mainiosti premium-määritelmään, mutta ehkäpä pioneeri voisi olla parempi nimitys kuvaamaan Elon Muskin luotsaamaa nuorta automerkkiä. On vaikea määritellä tarkasti, mikä on premiumia ja mikä ei, mutta Jaguar I-Pacen kohdalla auton laatua ei tarvitse kyseenalaistaa.
Yksityiskohdista ja materiaaleista huokuu ylellisyys ja perinteikkään autovalmistajan suunnitteluosaaminen. Myös valinnanvaraa niin sisustuksen kuin ulkoisten yksityiskohtien suhteen on runsaasti.
Nykyisissä Teslalla ajavissa riittäisi asiakaskuntaa myös I-Pacelle, mutta Jaguar on ollut varovainen vertailemaan tuotettaan Teslan malleihin. Myös Suomen maahantuoja korostaa, ettei I-Pace ole suora kilpailija Teslalle.
Väite kuulostaa alkuun täysin ylivarovaiselta, mutta tarkemmin ajateltuna siinä saattaa olla perää. Sähköautoja on vielä niin häviävän pieni osuus koko autokannasta, että markkina on vasta kunnolla käynnistymässä ja tilaa sieltä löytyy niin Teslalle, kuin mille tahansa muullekin kiinnostavia tuotteita valmistavalle merkille.
Perinteiseen tottuneelle
Jaguar I-Pace tuntuukin vaihtoehdolta nimenomaan autoilijalle, joka haluaa siirtyä perinteisestä (saksalaisesta) polttomoottoriautosta sähköautoilun maailmaan. Siinä missä Tesla voi tuntua turhan futuristiselta esimerkiksi hallintalaitteiden piilottamisen vuoksi, I-Pace tarjoaa tuttua ja turvallisempaa reseptiä sopivilla digihöysteillä.
I-Pacen hallintalaitteet ovat lähes täysin digitaaliset, mutta ne on jaoteltu Teslaa käytännöllisemmin useaan erilliseen paneeliin. Keskikonsoli koostuu 10- ja 5-tuumaisista näytöistä, joista ylempi toimii pääasiallisena tietoviihdejärjestelmän hallintapaneelina.
Alemmasta ohjataan esimerkiksi ilmastointia, mutta senkin sisältöön löytyy useita vaihtoehtoja jos ylemmässä haluaa esimerkiksi pitää suuren navigaattorin ja alemmasta säätää radiota. Alemman näytön yhteydessä on lisäksi kaksi suurta pyörösäädintä, joista löytyy toimintoja myös niitä painamalla ja nostamalla.Esimerkiksi istuinten ilmastointi ja lämmitys on piilotettu niiden taakse.
Huikea kiihtyvyys
Ajettavuutensa puolesta I-Pace on taattua Jaguar Land Rover -tasoa.Ilmajousituksen varassa auto kulkee kuin sukkasillaan, mutta ajotilavalinnan urheilulliseen kytkettäessä yli kaksitonnisen järkäleen saa ampaisemaan tykinkuulan tavoin. Tunnetta korostamaan sisätiloihin voi valita kuuluvaksi myös keinotekoisen kiihdytysäänen.
Pysähdyksistä satasen vauhtiin kiidetään 4,8 sekunnissa ja sähkömoottoreiden vaste on niin välitön, että pedaalia hieman edestakaisin polkemalla matkustajat alkavat hyvin nopeasti valittaa epämukavuudesta. Liike-energian talteenotto on mukavan voimakas ja auton saa pysähtymään lähes kokonaan jarrupolkimeen koskematta.
Jaguar I-Pacea ei voi korkeutensa puolesta oikein kutsua katumaasturiksi, vaikka pääntilaa autossa onkin riittävästi. Sen sijaan maasto-ominaisuuksiensa puolesta nimitystä voi pitää perusteltuna. I-Pacessa on sähkömoottorit molemmilla akseleilla, ja niistä pystytään jakamaan voimaa kullekin pyörälle erikseen.Yhteistehoa moottorit tarjoavat 400 hevosvoimaa ja 700 newtonmetriä vääntöä.Jälleen kerran ei voi olla liiaksi korostamatta JLR-konsernin tietotaitoa maastokykyisten autojen rakentamisesta.
Myös käytettävyys vakuuttaa
Jaguar I-Pace tarjoaa mukavat tilat neljälle suuren 656 litran tavaratilan kera.Lisäksi konepellin alta löytyy pieni 27 litran tavaratila, joka soveltuu esimerkiksi latauskaapeleiden kuljettamiseen. Myös pientavaroiden säilyttämiseen löytyy runsaasti hyviä lokeroita matkustamosta.
Koska kyseessä on täyssähköauto, käytettävyyteen vaikuttaa merkittävästi latauksen nopeus ja vaivattomuus. Koeajolla käytimme Fortum Charge&Driven 50 kW:n pikalatausasemaa, jonka täyden tehon I-Pace pystyy hyödyntämään.
Kunhan Suomeen saadaan ensimmäiset 350 kW:n suurteholatauspisteet, Jaguarilla pystyy ottamaan niistä virtaa 100 kW:n teholla. Käytännössä se tarkoittaa noin 100 kilometrin toimintamatkan lataamista varttitunnissa.
I-Pacen akkukapasiteetti on 90 kWh:a ja uudella WLTP-mittaustavalla ilmoitettu toimintamatka 480 kilometriä. I-Pacen heikkous piilee verrattain hitaassa koti- ja asiointilatauksessa. Auton laturi kykenee 7 kW:n tehoon, joten akun lataus tyhjästä täyteen vie kotiolosuhteissa yli puoli vuorokautta. Se, kuinka usein autoa ladataan arkikäytössä tyhjästä täyteen, on sitten eri asia.
Jaguar I-Pace on erittäin tervetullut lisä 100 000 euron hintaluokan sähköautoihin. Se on vain hyvin pienen kansanosan huvia ja luksusta, mutta mitä enemmän täyssähköautoja saadaan kaikkiin hintaluokkiin, sitä nopeammin myös latausinfran rakentaminen tapahtuu.
Artikkelin auto oli esituotantosarjan auto. Varsinaisen tuotantomallin rattiin pääsemme heti syyskuun alussa.
Teksti ja kuvat: Teemu Granström
Autotalli.com
Jaguar I-Pace uudet autot
Jaguar I-Pace vaihtoautot