Perehdy mielenkiintoisimpien automallien myynti-ilmoituksiin, ilmoitettuihin teknisiin tietoihin ja ajokilometreihin. Trafilta on mahdollista ostaa muutaman euron raportti, josta käyvät ilmi esimerkiksi edelliset omistajat ja määräaikaiskatsastuksissa katsastajan merkitsemät kilometrilukemat, sekä tarkat tekniset tiedot. Tällä tavalla on kohtuullisen helppo päätellä jotain esimerkiksi autolla ajetusta kilometrimäärästä. Jos viime katsastuksen kilometrimäärä on suurempi, kuin auton mittarilukema myynnissä ollessaan, on tällöin jo hälytyskellojen soitava.
Kun tietty merkki ja malli ja ehkä moottorikin on valikoitunut kiinnostavaksi, kannattaa internetistä etsiä tietoa kyseisen auton tyyppivioista. Eri merkkien käyttäjien suosiossa olevilta foorumilta voi lueskella kokemuksia autoista ja vioista. Muista kuitenkin olla kriittinen, sillä ihmiset kirjoittavat herkemmin huonoista kokemuksistaan ja vioista. Harvoin foorumeilla kehutaan, että tässäkin kuussa autoni kulki täysin ongelmitta. Huoltojen ja korjausten hintoja eri autoihin voi tarkastella esimerkiksi AutoJerryn huoltohinnastosta.
On myös hyvä idea pyytää auton myyjältä edellisen omistajan yhteystietoja ja haastatella häntä autoon liittyen. Aiemmalla omistajalla ei ole yleensä mitään motivaatiota kertoa paikkansapitämättömiä tietoja tai jättää jotain kertomatta, ellei auto ole sitten hänen lukuunsa myynnissä esimerkiksi liikkeessä. Aiemmalta omistajalta kannattaa kysellä huoltohistoriasta ja siitä, onko tyyppivikoja tai muita vikoja ollut ja onko niitä korjattu.
Koeajo on yksi tärkeimpiä tehtäviä käytettyä autoa ostaessa. Koeajoon kannattaa varata aikaa. Autolla olisi hyvä ajaa vaihtelevilla tienpinnoilla, jotta mahdolliset kolinat ja vikinät selviävät. Koeajo olisi myös mahdollisuuksien mukaan hyvä aloittaa kylmällä autolla. Esimerkiksi automaattivaihteiston pitää vaihtaa ilman suuria nykimisiä myös kylmänä ollessaan.
Koeajon lisäksi kannattaa rauhassa perehtyä myös auton huoltodokumentteihin ja verrata niitä edellisen omistajan kertomaan ja Trafilta ostettuun raporttiin ajokilometrien osalta. Säännöllisesti ja oikein huollettu auto on varmasti parempi vaihtoehto, kuin auto, jonka huoltokirja on ”kadonnut”. Muista kokeilla myös kaikkien sähkölaitteiden toiminta. Sähköviat voivat olla kalliita ja vaikeita korjattavia.
Jos mahdollista, käytetty auto olisi hyvä saada myös nosturille, jotta pohja voidaan tutkia vähintäänkin silmämääräisesti ruosteen tai vuotojen varalta. Useimmat uudet autot ovat sinkittyjä, jolloin ruoste ei ole enää niin suuri ongelma. Nosturilla voi tarkastaa myös alla olevien renkaiden kunnon ja mahdollisesti myös sen, onko jarrupaloissa paljon kulutuspintaa jäljellä. Jarrupalat ovat kuitenkin kuluvia osia, joten pelkkien loppuun kuluneiden palojen ei kannata antaa vaikuttaa ostopäätökseen.
Mikäli auto ja sen historia vaikuttaa kaikin puolin hyvältä ja autokuume vain kasvaa, alkaa kaupan tekeminen. Oli auto sitten liikkeessä tai yksityisellä myynnissä, niin kannattaa aina hieman tinkiä. Tinkimistä voi koittaa perustella esimerkiksi puutteilla ja vioilla, joita taustakartoituksessa on mahdollisesti ilmennyt. Nykyään on saatavilla myös erilaisia lisäturvaa tarjoavia ratkaisuja, joita voi ostaa "takuuksi" käytetylle autolle. Niiden ehtoihin kannattaa perehtyä huolella etukäteen.
Ostamisen jälkeen autoon on hankittava liikennevakuutus. Kalliimmalle autolle kannattaa ottaa kaskovakuutus vahinkojen varalle.
Auton osto on asunnon jälkeen useimmiten suurin hankinta ja siksi autosta kannattaa myös ostamisen jälkeen pitää huolta. Huollettuna auto säilyttää myös paremmin jälleenmyyntiarvonsa. Huollot ja korjaukset kannattaa aina kilpailuttaa, tämän voi tehdä helposti ja ilmaiseksi AutoJerry.fi-palvelussa.
Allekirjoittanut päätyi itse kuukausien harkinnan jälkeen vuoden 2009 Mercedes-Benz E200 CDI farmariin.
Teksti: Aku / AutoJerry.fi