Perusrakenne ja mitat olivat ennallaan. Yksikään ulospäin näkyvä koripelti ei kuitenkaan ollut ennallaan. Ulkonäössä uutta oli etenkin keulassa. Maski oli matalampi ja särmikkäämpi. Dieselmoottoreissa pumppusuutintekniikka oli saanut väistyä yhteispaineruiskutuksen tieltä.
Sisällä kojetaulu ja ohjauspyörä oli vaihdettu uuteen. Radio siirtyi keskusnäyttöön. Äänieristystä oli tuntuvasti parannettu aikaisempaan verrattuna. Rengasäänien eristys oli nyt luokassaan hyvä.
Golfin moottorit olivat ahdettuja, 1,4-litraista perusmoottoria (59 kW/80 hv) lukuun ottamatta. Joissakin maissa oli myynnissä myös vanha 1,6-litrainen (75 kW/102 hv). 1,4-litrainen TSI oli saatavilla turboahdettuna (90 kW/122 hv) ja kaksoisahdettuna (118 kW/160 hv). Dieseleistä oli alkuvaiheessa tarjolla uusi 2,0-litrainen kahtena versiona (81 kW/110 hv ja 103 kW/140 hv). Kesällä 2009 dieselvalikoimaa täydensivät uudet 1,6-litraiset (66 kW/90 hv ja 77 kW/105 hv).
Käsivaihteistot olivat 6-vaihteisia ahdetuissa bensamoottoreissa sekä dieseleissä 140 hevosvoimaisesta lähtien. Kaikki automaatit olivat DSG-vaihteistoja. 2,0-litraisissa dieseleissä käytettiin 6-vaihteista ja muissa halvempaa, kuivakytkimin varustettua 7-vaihteista. Keväällä 2009 mallistoon tulivat nelivetomallit, joiden Haldex-kytkin oli nyt neljättä sukupolvea.
Uusia varusteita olivat mm. polviturvatyyny, päivävalot ja aktiiviset pääntuet. Lisävarusteena tarjottiin mm. pysäköintiavustinta ja säädettäviä iskunvaimentimia. Halvimpaan Trendline-varusteluun sisältyi mm. 7 turvatyynyä, puoliautomaattinen ilmastointi, radio/CD ja sähkölasit myös takana. Comfortlinessa oli lisäksi mm. 16" pyörät, etu- ja takaistuimen keskikyynärnoja, lukuvalot myös takana ja vakionopeussäädin. Highlinessa oli Comfortlinen lisäksi mm. kevytmetallivanteet, radion säätimet ratissa, istuinten keskiosa Alcantaraa sekä sumuvalot. Mallien väliset varuste-erot olivat siis varsin pieniä ja erot painottuvat koristeluun. Perusmallin erottaakin helposti mustista peileistä ja ovenkahvoista.
Etuistuimet olivat kaikissa varustevaihtoehdoissa erilaiset. Trendlinen istuimet olivat melko laimeista muodoista huolimatta hyvät. Comfortlinessa olevien "mukavuusistuimien" istuinosat olivat liiankin pehmeät. Highlinen urheilullisissa istuimissa oli hyvä sivuttaistuki ja istuimet tuntuvat kaikkiaan onnistuneilta.
BlueMotion Technology -merkinnällä varustetuissa malleissa oli vaihto-opastin (käsivaihteisissa), jarrutusenergian talteenotto, Start/Stop, mäkilähtöavustin, matalan vierinvastuksen renkaat ja kulutusoptimoidut vaihteiston välitykset. Nämä sotkeutuvat helposti varsinaisiin BlueMotion -malleihin, joissa ekomuutoksia oli enemmän. Syksyllä 2009 tulleen 1.6 TDI BlueMotion -version varustelu poikkesi perustasoista. Siinä oli Trendlinen lisäksi mm. kevytmetallivanteet, madallettu alusta, korin väriset peilit ja ovenkahvat.
Keväällä 2009 esiteltiin Golf GTI ja GTD, joiden musta keula erottui vaivattomasti perus-Golfeista. GTI:n moottori oli uutta EA888-sukupolvea ja tehoa oli 155 kW/210 hv. GTD:ssä oli 2,0-litrainen turbodiesel (125 kW/170 hv). Alusta oli 15 mm vakiota matalampi. Varusteluun sisältyi mm. 17” kevytmetallivanteet, urheiluistuimet, sumuvalot, automaatti-ilmastointi ja sadetunnistin. Golf valittiin Vuoden autoksi maailmassa ja Suomeenkin tuli erä World Car of The Year -erikoismallia, jossa Highline-varustelun lisäksi oli ksenonvalot ja tummennetut takalasit. Tässä mallissa oli 1,8-litrainen 160-hevosvoimainen TSI, joka muuten ei kuulunut Suomen valikoimaan.
Syksyllä 2009 esiteltiin aivan uusi 1,2-litrainen 105-hevosvoimainen TSI-moottori. Siinä oli vain perinteiset 2 venttiiliä sylinteriä kohti, mutta muuten tekniikka vastasi turboahdettua 1,4-litraista. 1,2-litrainen oli jopa isoveljeään onnistuneempi moottori ja näiden välinen suorituskykyero ei ollut helposti havaittavissa. Kilpailijoiden vapaasti hengittäviin 1,6-litraisiin verrattuna siinä oli mainiosti vääntöä pienillä kierroksilla. Keväällä 2010 samasta moottorista tuli 85-hevosvoimainen perusversio, joka korvasi vanhan 1,4-litraisen ahtamattoman perusmoottorin.
Vuodesta 2010 lähtien tarjolla oli tärkeimpiä lisävarusteita sisältävä Golf-paketti I, jossa oli ksenonvalot, LED-päivävalot, tummennetut takalasit ja keskikyynärnoja edessä.
Keväällä 2010 tuli Golf R. Sen moottori perustui edellisen sukupolven GTI:hin, ja oli siihen verrattuna joiltakin osin vahvistettu. Tehoa otettiin 199 kW/270 hv. Alusta oli 10 mm GTI:tä matalampi. Vakiona oli varashälytin, ksenonvalot sekä LED-päivävalot ja LED-takavalot.
Kesällä 2011 esiteltiin GTI Edition 35 eli 35-vuotisjuhlamalli. Sen moottori oli R:stä laimennettu 235-hevosvoimaiseksi. Ulkoisia eroja vakio-GTI:hin olivat mm. etupuskuri ja mustat ulkopeilin kuoret. Vakiovarusteluun sisältyi säädettävä iskunvaimennus.
Syksyllä 2011 esiteltiin 9 vuoden tauon jälkeen Golf Cabriolet. Monista kilpailijoista poiketen se oli edelleen kangaskattoinen. Katto avautui sähköisesti 9 sekunnissa ja sulkeutui 11:ssa. Takaistuimella oli niukahkot tilat kahdelle. Tavaratilaa oli kohtuulliset 250 litraa.
Huhtikuussa 2012 Trendline- ja Comfortline-varustelut syrjäytti Comfort Plus, jossa oli vakionopeussäädin, bluetooth, pysäköintitutkat edessä ja takana sekä pysäköintivustin, nahkaratti, 16” kevytmetallivanteet, saattovalot, ajovalojen auto-asento, sadetunnistin, himmentyvä sisäpeili, monitoiminäyttö plus sekä rengaspainevaroitin.
Golfin ajo-ominaisuudet olivat mallikkaat niin kesällä kuin talvella. Myös sähkötehostettu ohjaus toimi hyvin. Jousitus oli eräs luokkansa mukavimmista. Moottorien suorituskyky ja kulutus ovat markkinoiden kärkeä.
Lyhyestä akselivälistä huolimatta Golf oli eräs luokkansa tilavimmista autoista. Takaistuimella oli hyvin pääntilaa ja riittävästi polvitilaa pitemmällekin matkustajalle. Takaistuin oli lautamaisesta muotoilusta huolimatta varsin mukava kahdelle, kolmas matkustaja teki kaikkien olot epämukaviksi. Tavaratilan koko oli kilpailijoihin verrattuna keskimääräinen. Takapenkin istuinosa ei kääntynyt, joten laajennetun tilan pohjaan jäi porras ja selkänojat jäivät hieman vinoon.
Sisustuksen laatu oli kokonaisuutena selvästi parantunut edeltävään malliin verrattuna ja Golf oli tässäkin suhteessa luokkansa kärjessä. Viimeistely oli ensiluokkaista tavaratilaa myöten. Nyt tarkasteltuna kojetaulun muotoilu vaikuttaa vanhahtavalta ja verhoilukankaat halvoilta. Lämmityslaite oli melko heikkotehoinen niin bensa- kuin dieselmalleissa. Ajovalot eivät ole kovin tehokkaat halogeeni- eikä ksenon-versiona. Halogeenipolttimona käytetään hyvin harvinaista H15:ta, jota on syytä pitää varalla hajoamisen varalta.
Golfin huoltokustannukset, varaosahinnat ja vakuutukset ovat keskimääräistä edullisempia. Katsastustilastoissa Golf sijoittuu hyvin. Ongelmana ovat kuitenkin muutamat kalliit viat ennen kaikkea TSI-moottorien jakoketjuissa ja DSG-vaihteistoissa. Erityisesti halvempi kuivakytkiminen 7-vaihteinen DSG-vaihteisto on aiheuttanut paljon ongelmia, mutta niistä vapaa ei ole 6-vaihteinenkaan. Yleisimmin vaihteiston kulmikas käyttäytyminen korjaantuu huollossa tehtävällä sopeutuksella. Yleistä on myös se, että mekatroniikkayksikkö joudutaan vaihtamaan. Maahantuojan osallistuminen kustannuksiin selvitetään aina tapauskohtaisesti, mutta kovin kuluttajaystävällistä VV-Auton toiminta ei ole kaikissa tapauksissa ollut.
Tyyppivika V- ja VI-sukupolven Golfissa on myös etuovien etualanurkkien ruttautuminen oven ja karmin väliin kertyvän jään takia. Ratkaisuksi on asennettu vaihtelevalla menestyksellä jäänestopaloja. Näiden tyyppivikojen lisäksi Golfissa on esiintynyt lähinnä satunnaisia anturi- ja sähkövikoja.
Golf VI oli koko mallihistoriansa ajan neljän suosituimman mallin joukossa Suomen rekisteröintitilastossa. Tarjontaa on hyvin sekä bensa- että dieselmalleista. Golf on haluttu auto, joka säilyttää arvonsa hyvin. Seuraava mallisukupolvi tuli Suomeen vuoden 2012 lopussa.