Golfin akseliväli oli kasvanut 258 senttiin eli lähelle kilpailijoiden yleisimmin käyttämää 260 senttiä. Myös ulkomitat olivat kasvaneet muutamalla sentillä joka suuntaan. Varsin pieniin mittamuutoksiin nähden yllättävää oli se, kuinka paljon sisätilat olivat kasvaneet. Aikaisemmin ahtaasta Golfista oli tullut eräs luokkansa tilavimmista autoista. Myös tavaratila oli hieman suurentunut, mutta ainoastaan selkänoja kääntyi, joten tavaratilan pohjaa laajennettuna ei saanut aivan tasaiseksi. Sisustus tuntui hieman edeltävää mallia halvemmalta. Kovapintaista muovia oli käytetty runsaasti.
Golfin perusrakenne oli uusittu, jo aikaisemmin uusi rakenne oli nähty Audi A3:ssa ja VW Touranissa. Merkittävin muutos oli perinteisen yhdystukirakenteen vaihtaminen taka-akselilla monivarsituentaan. Ohjaustehostin oli vaihtunut sähköiseen. Onneksi VW oli monista kilpailijoista poiketen onnistunut tekemään sähkötehostimesta toimivan alusta alkaen.
Bensamoottorivalikoimaan sisältyivät aluksi vanha tuttu 1,4-litrainen (75 hv) sekä suorasuihkutteiset 1.4 FSI (90 hv, ei Suomessa), 1.6 FSI (115 hv) ja 2.0 FSI (150 hv). Näissä FSI-moottoreissa ei vuoden 2004 malleissa saa käyttää E10-bensiiniä. Vuoden 2005 FSI-moottoreista poistettiin hyvin marginaalista kulutussäästöä antanut laihaseostoiminto. Lähes myynnin aloitukseen ehti mukaan myös 102-hevosvoimainen 1,6-litrainen, jossa luotettiin perinteiseen perustekniikkaan.
Dieselmoottorivalikoiman pienitehoisin oli 2.0 SDI (75 hv), joka oli jo ensiesittelyhetkellään lähes ainoa ahtamaton diesel markkinoilla. Suosituin diesel oli 1.9 TDI (105 hv) ja tehokkaimpana 2.0 TDI (140 hv). Kaikki dieselit oli varustettu pumppusuuttimilla. 115 hv ja sitä tehokkaammissa malleissa käsivaihteisto oli 6-vaihteinen. 1.6 FSI- ja 1.9 TDI-malleihin tarjottu perinteinen automaattivaihteisto oli myös 6-vaihteinen. 2.0 TDI:hin tuli hieman myöhemmin tarjolle 6-vaihteinen DSG-kaksoiskytkinvaihteisto. Jo kesällä 2004 DSG korvasi myös 1,9-litraisen dieselin automaattivaihteiston.
Perusvarustelu oli nimeltään Trendline. Siihen sisältyi mm. 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, radio/CD, lämmitettävät sähköpeilit, sähkölasit edessä, keskuslukituksen kauko-ohjaus ja perustason ajotietokone. Comfortlinessa oli lisäksi mm. veluuriverhoilu, kevytmetallivanteet, mukavuusistuimet, vakionopeussäädin, sadetunnistin ja lukuvalot. Suunnilleen samaan hintaan sai myös Sportlinen, jossa Trendlinen lisäksi on mm. 16" kevytmetallivanteet, urheilulliset etuistuimet, 15 mm laskettu alusta ja lukuvalot. Ajonvakautusjärjestelmä oli aluksi Suomessa lisävaruste hintaan 400 (myöhemmin 700) euroa. Vakiovarusteeksi se tuli vasta syksyllä 2006. Ilmastointi tuli vakioksi meillä syksyllä 2005. Kyseessä oli termostaattiohjattu Climatic.
Golfin korimalleja olivat 3- ja 5-ovinen viistoperä. Keväällä 2005 tuli korkeampi Golf Plus. Farmarimallia ei ollut tarkoitus tehdä ja edellisen Variantin valmistus jatkui vuoteen 2006. Asiakkaat kaipasivat kuitenkin uutta Variantia ja lopulta sellainenkin saatiin mallistoon kesällä 2007.
Vuosi mallisarjan ensiesittelyn jälkeen syksyllä 2004 esiteltiin Golf GTI. Moottori oli tuntuvasti edellistä sukupolvea tehokkaampi 2,0-litrainen suorasuihkutteinen turbo. Tehoa oli 200 hv ja maksimivääntö oli tarjolla kierroslukualueella 1800-5000 r/min. Käsivaihteiston rinnalla oli saatavissa DSG-vaihteisto. GTI erottui selkeästi perusmalleista mustan maskinsa ansiosta.
Vuoden 2004 lopun uutuus oli myös nelivetomalli 4motion. Sen sai 2,0-litraisen bensamoottorin sekä 1,9- ja 2,0-litraisten dieselien yhteydessä. Nelivetojärjestelmä oli toteutettu toisen sukupolven Haldex-kytkimellä. Takapyörien kautta siirtyi tilanteesta riippuen 10-50 % voimasta. Kaikissa vuoden 2005 Golfeissa oli kromikoristusta mittaristossa ja ajovaloissa.
Vuosimalliin 2006 radion kuuluvuutta parannettiin katon takaosaan sijoitetulla antennipiiskalla. Kojetaulun materiaaleja muutettiin hieman laadukkaammiksi. Myös 1,9-litraisen dieselin 90-hevosvoimainen versio oli Suomen markkinoilla syksyn 2005 uutuuksia.
Golf R32
Huippumalli Golf R32 esiteltiin syyskuussa 2005. Sen moottori oli 3,2-litrainen 250-hevosvoimainen ja kuusisylinterinen. R32 oli aina nelivetoinen. Sen keula alumiinimaskeineen muistutti Jettaa. Vakiovarusteena oli mm. ksenonvalot ja automaatti-ilmastointi.
Vuoden 2005 lopussa esiteltiin Golf GT 1.4 TSI. Siinä pienestä tilavuudesta oli otettu tehoa 170 hv varustamalla moottori sekä turbo- että mekaanisella ahtimella. Mekaaninen Roots-ahdin antoi viiveettömästi ahtoa pienillä kierroksilla ja suuremmilla kierroksilla pääroolissa oli hitaammin reagoiva turboahdin. Golf GT tuli tarjolle myös 2,0-litraisen dieselin 170-hevosvoimaisena versiona, jossa mm. kampiakseli, männät ja ahdin poikkesivat 140 hv:n versiosta. GT:n varustelu oli lähes yhtenevä Sportlinen kanssa, mutta ajonvakautus GT:ssä oli alusta alkaen ja pyörät olivat 17-tuumaiset. Alusta oli 15 mm madallettu.
Syyskuussa 2006 Suomeen saapui 1,4-litraisen TSI:n 140-hevosvoimainen versio, joka myös oli kaksoisahdettu. Tämän mallin sai normaaleilla Comfortline- tai Sportline-varusteilla ja lisävarusteena oli DSG-vaihteisto. 1.4 TSI syrjäytti myöhemmin 2.0 FSI:n nelivetomalleja lukuun ottamatta. 1,4-litrainen perusmoottori oli välillä pois mallistosta ja palasi 80-hevosvoimaiseksi tehostuneena.
Syksyllä 2006 esiteltiin 230-hevosvoimainen erikoismalli Golf GTI Edition 30. Toinen tunnettu Golf GTI:n erikoismalli oli syksyllä 2007 esitelty Golf GTI Pirelli.
Kesällä 2007 korvattiin 1.6 FSI pelkällä turbolla varustetulla 1.4 TSI 122 hv:n versiolla. Suomeen tätä moottoria saatiin kuitenkin odottaa vuoden 2008 puolelle. Myös tähän versioon sai DSG-vaihteiston, joka kuitenkin oli halvempi, kuivakytkimin varustettu 7-vaihteinen versio. Se ei ole vaihtamismukavuudeltaan öljykylpyisin kytkimin varustetun 6-vaihteisen veroinen. Myös 1.9 TDI:n DSG-vaihteisto vaihtui vuonna 2008 kuivakytkinversioon.
Syksyllä 2007 esiteltiin Golf 1.9 TDI BlueMotion, jota oli säädetty taloudellisemmaksi mm. alustan madalluksella, pohjan kattamisella ja pidennetyillä välityssuhteilla.
Golfin ajo-ominaisuudet olivat luokkansa kärkeä. Myös jousitus on lähes optimaalinen yhdistelmä jämäkkyyttä ja mukavuutta, jota auttoivat myös vielä tuolloin korkeat rengasprofiilit. Melutaso oli aikanaan luokkansa parhaimmistoa. Karkealla asfaltilla rengasmelua on kuitenkin melko paljon.
Sisätilat ovat vielä nykymittapuullakin kilpailukykyisellä tasolla. Tavaratilan niukkuus muodostuu helpommin ongelmaksi pystyperäisessä Golfissa. Istuimet ovat erinomaiset ja ajoasento toimiva. Golfin perinteiseksi puutteeksi voi laskea kytkinpolkimen pitkän liikeradan. Golfin lämmityslaite oli varsin heikkotehoinen, mutta muut talviominaisuudet olivat niin hyvät, että se voitti TM:n talvitestin 2005.
Golf GTI Pirelli
Perusmallin 1,4-litrainen moottori joutuu Golfin kokoisessa autossa varsin koville. 1.6 FSI on alakierroksilla voimaton. 102-hevosvoimainen perusversio 1,6-litraisesta on arkiajossa jopa FSI:tä helpompi. Pumppusuuttimilla varustetut TDI-moottorit ovat äänekkäitä, mutta suorituskyky on hyvä jo 1,9-litraisessa versiossa.
TSI-moottorit edustivat aikanaan tulevaisuutta ja niiden ominaisuuksille täytyy hakea vertailukohtaa dieseleistä. TSI-malleissa oli kuitenkin lastentauteja, vakavimpana jakoketjujen venyminen ja kiristysrullan pettäminen.
Niin FSI-, TSI- kuin TDI-moottorien ominaisuuksiin kuuluu öljynkulutus, joka joissakin yksilöissä voi olla runsasta. Kaksoisahdetuissa TSI-moottoreissa sekä TDI-moottoreissa on esiintynyt ahtoputkien jäätymistä, joka johtuu veden tiivistymisestä ja saattaa johtaa moottorivaurioon. Kaksoismassavauhtipyörän hajoaminen on myös Golfin ongelma.
Myös DSG-vaihteistoissa on ollut lastentauteja. Useimpiin viitos-Golfeihin lienee jo tehty vaihteiston toimintaa parantavia ohjelmistopäivityksiä. Erityisesti 6-vaihteisessa versiossa on jouduttu vaihtamaan mekatroniikkayksiköitä, jossa on vaihteiston hydrauliikkaa ohjaavat venttiilit. Viattomia eivät ole myöskään manuaalivaihteistot: niissä ongelmat keskittyvät 5-vaihteiseen versioon.
Muilta osin Golf V on laadukkaasti tehty ja vähävikainen auto, joka vikatilastoissa sijoittuu parhaaseen neljännekseen. Golf säilyttää arvonsa hyvin ja on helppo myytävä. DSG-vaihteisten tulevaa haluttavuutta on kuitenkin vaikea ennakoida. Golf V oli myyntitilastojen kärkikolmikossa, joten tarjontaa käytettynä riittää. Seuraava sukupolvi tuli Suomeen vuoden 2008 lopussa.