Octavia oli edelleen suunniteltu hyvin käytännölliseksi ja sen parasta antia oli markkinoiden suurimpiin kuuluva tavaratila. Valitettavasti takaistuimen selkänoja ei taitu monikäyttöasentoon, vaan jää epäkäytännöllisesti vinoon eikä tavaratilan pohjasta saa tasaista.
Tekniikka vastasi pitkälle edellisvuonna esiteltyä viidennen sukupolven Golfia. Niinpä takapään pyöräntuennassa yhdystukiakselisto oli vaihtunut monivarsituentaan.
Octavian ajettavuus on ongelmatonta. Ohjaus on aikansa parhaita sähkötehosteisia. Toivomisen varaa jää lähinnä palautukseen kaupunkinopeuksissa. Jousitus on varsin kova, mutta suuremmat epätasaisuudet se selvittää hillitysti. Merkittävimpiä heikkouksia Octavissa on meluisuus. Rengasmelun ohella huomiota herättää pumppusuutindieselien äänekäs käynti.
Takaistuintilat vastaavat saman aikakauden Golfia ja ovat kahdelle normaalimittaiselle takamatkustajalle riittävät joka suuntaan. Takaistuin on myös riittävän korkea ja varsin mukava. Keskiluokan autoihin Octavia kestää vertailun pituussuunnassa, mutta on niitä kapeampi. Etuistuimet ovat myös hyvät, mutta leveärakenteinen saattaa pitää niitä kapeina. Näkyvyys eteen on hyvä, mutta varsinkin viistoperämallissa takanäkyvyys on rajoitettua.
Laatuvaikutelma on Golfin tasolla eli luokan huipulla. Silmiinpistävin ero Golfiin on yksinkertaisemman näköiset mittarit. Varustetaso on aikalaisiinsa verrattuna varsin korkea. Lämmityslaite on melko heikkotehoinen.
Bensamoottoreja oli aluksi neljä. Näistä pienintä eli 1,4-litraista ei tuotu Suomeen. 1,6-litraisia oli kaksi: 102-hevosvoimainen sekä suorasuihkutteinen 115-hevosvoimainen FSI. Näiden suorituskykyero on käytännössä vähäinen. Vaihteiston välitykset ovat 1,6-litraisissa Octavioissa lyhyet, mikä parantaa käytännön suorituskykyä. 2,0-litraisessa FSI:ssä oli tehoa 150 hv. Dieselit olivat samoja kuin lähes kaikissa VAG-tuotteissa 2000-luvun puolivälissä eli 1,9- ja 2,0-litraiset pumppusuutindieselit teholtaan 105 ja 140 hv. Jo pienitehoisempi diesel on tuntuvasti pirteämmän tuntuinen kuin 1,6-litrainen bensamoottori. Moottori kuitenkin herää vasta 1500 kierroksen jälkeen, mikä vaatii tottumisen vetoalueen hyödyntämiseen. Ääneltään molemmat dieselit ovat teräväkäyntisiä.
2.0 TDI:tä lukuun ottamatta manuaalivaihteistot olivat Octaviassa 5-vaihteisia. Bensamoottoreihin sai perinteisen automaattivaihteiston ja dieseleihin 6-vaihteisen DSG-kaksoiskytkinvaihteiston.
Octavian perusmalli oli Classic, joka oli riisuttu monista mukavuusvarusteista. Vakiona oli 4 turvatyynyä, luistonesto, ulkolämpömittari, kauko-ohjattava keskuslukitus, radio+CD ja puoliautomaattinen ilmastointi. Suosituimmassa Ambientessa oli ikkunaturvatyynyt, aktiiviset pääntuet, ajotietokone, lukuvalot edessä ja vakionopeussäädin. Myös varsin suosituksi nousseessa Elegancessa oli vakiona näyttävämpi sisustus, sumuvalot, xenon-valot lähivaloina, ajonvakautus, suksiluukku, automaatti-ilmastointi, sadetunnistin, keskikyynärnojat edessä ja takana, sähkölasit myös takana, kevytmetallivanteet ja nahkaratti.
Vuoden 2004 lopussa esiteltiin Octavia Combin uusi malli. Sen perä oli edeltävää sukupolvea viistompi, mutta tavaratila oli edelleen keskiluokan suurimpia. Litratilavuutta oli 580-1620. Farmarissa myös istuinosa kääntyi laajennettaessa, jolloin takaselkänojat saatiin vaakasuoraan. Taakse asti tasainen tila saatiin vasta lisävarusteisen välipohjan avulla. Pituudeltaan Combi oli samankokoinen viistoperämallin kanssa.
Combi esiteltiin heti myös nelivetomallina. Neliveto oli toteutettu sähköisesti ohjatulla Haldex-kytkimellä, joka jakoi tarvittaessa voimaa myös takapyörille. Nelivetomalliin sai vain 2.0 FSI:n ja 1.9 TDI:n manuaalivaihteisena. Maavaraa oli 24 mm etuvetomalleja enemmän. Vuoden 2006 lopussa esiteltiin Octavia Scout, jossa maavaraa oli 40 mm etuvetoja enemmän ja kori oli maastokoristeltu Audin allroad-mallien tapaan. Scoutin myötä myös nelivetomalleihin tuli tarjolle 2.0 TDI. Scoutin vakiovarustelu oli lähes sama kuin Elegancessa, karsittu oli mm. sadetunnistin ja tummeneva sisäpeili.
Syksyllä 2005 tuli Octavia RS, jonka tekniikka oli pitkälle samaa kuin Golf GTI:n. 2,0-litraisessa bensaturbossa oli siis tehoa 200 hv. Asiaankuuluvia levikkeitä ja spoilereja löytyi ulkokuoresta ja sisällä oli 2-väriset osanahkaiset urheiluistuimet. 17” pyöriä lukuun ottamatta vakiovarustelu oli samaa tasoa Elegancen kanssa. RS:n sai myös farmarimallina. Syksyllä 2006 tuli 2.0 TDI RS, jossa oli 170-hevosvoimainen diesel. Sen suorituskyky oli lähes bensaversiota vastaava, mutta moottorin luonne vaati voiman tarkempaa hyödyntämistä: alakierroksilla se oli vaisu, ja moottorin päästessä kierrosalueelle voimaa tuli äkillisesti. Vuonna 2008 Diesel-RS:n moottori vaihtui tuoreempaan yhteispaineruiskutteiseen ja sen sai myös DSG-automaattina.
Vuosimalliin 2007 Classic- ja Ambiente-malleihin lisättiin Suomen osalta ajonvakautus (ESC). Samalla Classic sai ikkunaturvatyynyt ja aktiiviset pääntuet, jotka muissa malleissa olivat olleet jo ennestään. Ambientessa oli nyt etuistuimen keskikyynärnoja. CD-soitin ymmärsi MP3-tiedostoja ja MP3-soitin voitiin liittää audiojärjestelmään.
Syksyllä 2007 esiteltiin 1.8 TSI. Siinä oli tehoa 160 hv. Vahvasti vetävä, yhdellä turbolla varustettu moottori syrjäytti vähitellen 2.0 FSI:n. Samaan aikaan mallistoon tuli varustetaso Sport. Sen erot Ambienteen olivat mm. madallettu alusta, 17” kevytmetallivanteet, urheiluistuimet, ksenonvalot ja rengaspainetunnistin. Vuoden 2008 alusta lähtien tarjottiin myös Suomessa Laurin&Klement-mallia, jossa oli mm. nahkaverhoilu, sähköllä säädettävä kuljettajan istuin, CD-vaihtaja ja parkkitutkat.
Ylläpitokustannukset ovat kohtuulliset niin huoltojen kuin vakuutusten osalta. Vikatilastoissa toisen sukupolven Octavia on hieman keskitason yläpuolella. Octavian vikakohteita ovat väljiintyneet nivelet pyöräntuennassa niin edessä kuin takana, kojelaudan natinat, ovien ja takaluukun vuotavat tiivisteet, maalipinnan lohkeaminen lähinnä puskureista, vakionopeussäätimen viiksi, ksenonvalot ja öljynkulutus. Jakoketjun venyminen on ennen kaikkea 1.4 TSI:n ongelma. DSG-vaihteistoissa on ongelmia etenkin 7-vaihteisessa versiossa. Ruostesuojaus on hyvä, mutta joissakin Combeissa on merkkejä takaluukun alareunan ruostumisesta.
Toisen sukupolven Octavian facelift esiteltiin vuonna 2008.