Alhambran 4,85 metrin pituus on samoissa lukemissa kilpailevien Ford Galaxyn ja Renault Grand Espacen kanssa. Tarjolla on 5- ja 7-paikkaiset mallit noin 2 300 euron hintaerolla. Lisäksi valmistusohjelmassa on 6-paikkainen versio. Keskirivillä on kolme erillistä, säädettävä istuinta. Tilaa on mainiosti suurimmillekin matkustajille. Tila-auton etuna ovat väljät sisätilat myös leveyssuunnassa, kun seinät ovat pystyt ja hartiatilaa riittää farmareja enemmän.
Alhambrassa myös takarivi on kelvollinen aikuisille, kunhan keskirivillä hieman tingitään jalkatiloista. Keski-istuin nousee helposti pystyyn ja avaa varsin väljän kulkureitin taakse. Liukuovet ovat hieman raskaskäyttöiset. Lisävarusteena saa noin 1 000 eurolla sähköisesti toimivat liukuovet, jotka liikkuvat hitaasti ja hämmentävät satunnaista matkustajaa. Suurikokoisista liukuovista myös lastenistuinten asennus on helppoa.
Tavaratila on perusasennossaan lyhyt. Litratilavuudeksi ilmoitetaan 260 litraa. Takaistuimet taittuvat helposti yhdellä kädellä lattian alle. Myös keskirivi taittuu vaivattomasti ja tuloksena on 2 400 litraa tasapohjaista kuljetustilaa. Style-mallissa myös matkustajan etuistuin taittuu tarvittaessa kuljetustilaksi.
Istuimet ovat miellyttävät kaikilla riveillä, kunhan hyväksyy tila-automaisen korkean istuma-asennon. Kuljettajan istuimen ristiselän ja selkänojan säädöt ovat sähkötoimiset. Säätövarat ovat runsaat kaikkiin muihin suuntiin paitsi alas.
Näkyvyys, moottorit ja alusta
Alhambran ongelma on heikko näkyvyys. Etuovien pienet kolmioikkunat ovat lähes hyödyttömät, ja etuviistoon muodostuu melkoinen katve. Myös kojetaulu on melko korkea. Ulkopeilit ovat kovin pienet. Taakse näkyvyys on siedettävä, mutta runsaan 1 000 euron pakettiin sisältyvät pysäköintitutkat ovat lähes välttämättömät suurikokoiseen autoon, jonka kulmat on vaikea hahmottaa. Kääntöympyrän halkaisija on auton kokoluokka huomioidenkin varsin suuri.
Alhambran moottorivalikoima Suomessa on Sharania laajempi. Bensiinimoottoreja on kaksi: 1.4 TSI (150 hv) ja 2.0 TSI (200 hv). 2,0-litraisesta dieselistä on kaksi versiota: tutusti 140- ja 170-hevosvoimaiset. Pienempää bensamoottoria lukuun ottamatta saatavissa on 6-vaihteinen DSG-automaatti. Ilmoitettujen ohituskiihtyvyysarvojen perusteella myös 1,4-litrainen on täysin riittävä lähes 2000-kiloisen Alhambran kuljettamiseen. Sen hankinta ei kuitenkaan tunnu kovin järkevältä, kun pienitehoisempi diesel on sitä hieman halvempi.
Urheilullista suorituskykyä ei tarjoa kuitenkaan koeajettu tehokkaampi dieselkään, vaan kyseessä on pikemminkin nöyrä puurtaja. Vetoa on tasaisesti läpi kierroslukualueen, mutta viimeinen rutistus jää puuttumaan, minkä huomaa ohituskiihtyvyydessä. Alhambran dieseleissä käytetään päästöjen vähentämiseen SCR-katalysaattoria, mikä vaatii urealisäaineen täydentämistä noin 20 000 km välein. Öljykylpyisillä kytkimillä varustettu DSG vaihtaa asiallisesti, mutta pienillä vaihteilla vaihto tuntuu selkeämmin kuin parhaissa automaattivaihteistoissa. Käynnistysautomatiikka ei jostakin syystä kovin usein sallinut moottorin sammumista pysähdyttäessä.
Tehokkaampaa moottoria kaipaaville on tarjolla vain bensaversio 2.0 TSI, joka on hieman 170-hevosvoimaista dieseliä kalliimpi. 8,5 litran keskimääräinen EU-kulutus saa kuitenkin miettimään sen mielekkyyttä.
Alhambran alustan virittämisessä on onnistuttu hienosti, vaikka se saksalaistietojen mukaan on hieman Sharania jäykempi. Jousituksen jämäkkyydestä huolimatta se ei täristä, vaan vaimentaa kevyelläkin kuormalla pikkutöyssyt miellyttävästi. Suuntavakavuus on erinomainen ja yllättäen myöskään koeajoon osunut voimakas tuuli ei saa otetta Alhambrasta. Ohjaus on kevyt, tunnokas ja palauttaa hyvin. Ajettavuuden ja jousituksen osalta kaikkiaan erinomainen suoritus.
Myös äänieristykseen on paneuduttu huolella. Rengasmelun sävy on miellyttävä, vaikka etenkin karhealla pinnalla rengasäänet kuuluvat selkeästi. Monista muista tila-autoista poiketen suhinat eivät häiritse. Moottori on hiljainen ja värinätön.
Varustetasot ja lisävarusteet
Alhambrasta on tarjolla pelkistetty Reference-perusmalli, mikä selittää alkaen-hinnan suuren eron Sharaniin. Referencessä on vakiona mm. 5 turvatyynyä + turvaverhot kaikille penkkiriveille ja polttoainetoiminen lämmitin ilman kelloa. 7-paikkaisessa on lisäksi automaatti-ilmastointi. Runsaat 3 000 euroa kalliimmassa Stylessä on Reference-varusteiden lisäksi mm. vakionopeussäädin, sadetunnistin, kattokaiteet, sumuvalot kulmatoiminnolla, monipuolisemmat istuinsäädöt ja parempi audiojärjestelmä. Style vastaa suunnilleen VW:n Comfortlinea ja sisältää sen lisäksi sumuvalot.
Lisävarusteena on saatavissa useita paketteja. Harkinnan arvoinen on ennen kaikkea Teknologiapaketti 2, jossa noin 2 500 euron lisähinnalla saa ksenonvalot kaarrevalojärjestelmällä, navigaattorin, bluetoothin, pysäköintitutkat ja peruutuskameran. Style Packissa saa lähes samat varusteet noin 1 900 eurolla, ellei kaipaa integroitua navigaattoria. Alhambran navigaattori toimii kuitenkin tavanomaista miellyttävämmin ja käynnistyy nopeasti.
Noin 400 euron kuljetuspaketissa saa tavaratilan kiinnityskiskot ja tavaratilan väliverkon. Metallivärin lisähinta on noin 800 euroa.
Alhambrassa on vakiona Run Flat -kesärenkaat eikä auton varustukseen sisälly varapyörää, tunkkia tai paikkaustarvikkeita.
Hallintalaitteet ja kilpailijat
Sisustus noudattelee muista konsernin tuotteista tuttuja linjauksia. Yllätyksiä ei löydy sen enempää kuin auton ulkomuodostakaan. Esimerkiksi vakionopeussäätimen viiksi on konsernin kehittyneempää mallia, mutta mittarien välissä oleva monitoiminäyttö on resoluutioltaan yhtä karkea kuin halvemmissakin autoissa käytetty, eikä oikein vastaa Alhambran hintaluokkaa. Navigaattorilla varustetussa koeajoautossa oli keskikonsolissa kosketusvärinäyttö, jonka käyttö on selkeää.
Säilytyslokeroita on matkustamossa kohtalaisesti, mutta enemmänkin on tila-autoissa nähty. Sisätilojen viimeistely on normaalia, laadukasta VW-tasoa. Alhambran ja Sharanin sisustuksissa ei eroa ole juuri muussa kuin ohjauspyörässä.
Alhambra ja Sharan ovat olemukseltaan varsin vaatimattomia autoja. Yksinkertaisen ulkokuoren alla on kuitenkin korkeatasoisia ominaisuuksia tilaa tarvitseville. Alhambra ja Sharan ovatkin ominaisuuksiltaan luokkansa ykköset. Lähimmäksi pääsee Ford Galaxy, joka jää kaksikkoa jälkeen etenkin äänieristyksen ja viimeistelyn laadun osalta. Portugalissa valmistettavasta kaksikosta Alhambra on jopa 4 000 euroa halvempi. Muutamat lisävarusteet ovat kuitenkin Volkswageniin halvempia. Seatin mallivalikoima on huomattavasti laajempi ja siitä on helppo löytää täsmälleen haluamansa vaihtoehto.