Volkswagen Golf kokoluokkaan sijoittuvan auto tulee Suomessa myyntiin syksyllä. Kokoluokka on vahvasti kilpailtu, eikä jalansijan saaminen ole välttämättä helppo. Kaikki avaimet menestykseen näyttäisi ainakin ulkoisesti olevan kunnossa. Uusi Mazda3 on erittäin menevän näköinen ilmestys, joka erottuu hyvällä tavalla monista kilpailijoistaan.
Sisätiloissa on hyvin viimeistellyn oloista. Kuskinpaikalla istuu mukavasti ja jotenkin kaikki hallintalaitteet tuntuvat kallistuvan kohti kuljettajaa. Ohjaajan näkökenttään tuulilasin alareunaan nousee heijastenäyttö, joka kertoo kolme tärkeintä ajamiseen liittyvää tietoa. Keskellä kojelautaa keskikonsolin yläpuolella nököttää 7-tuumainen kosketusnäyttö, jonka käyttöliittymällä ohjataan puolestaan viihde- ja viestintäominaisuuksia. Molempien näyttöjen toimintoja voidaan ohjata kuvissakin näkyvällä kiertosäätimellä, jonka viereen on näppärästi asennettu pienempi kiertosäädin, jolla puolestaan säädetään audiolaitteen äänenvoimakkuutta. Näitä laitteita ei kuitenkaan vielä päässyt kokeilemaan, joten niiden toiminta jää vielä teoriatasolle.
Kuljettajan penkin sai esittelymallissa säädettyä sähköllä ihan mukiinmenevän tuntuiseen ajoasentoon. Myös ohjauspyörän korkeus ja etäisyyssäädöt tuntuivat olevan riittävät moneen eri ajoasentoon. Istuin tuki reisiä ja selkää hyvin. Pitkäjalkaisen kuljettajan painajainen on pidemmillä matkoilla reisien pitkittäistuen puute, mutta Mazda3:ssa tukea tuntui olevan riittävästi tässäkin suhteessa. Istuimen keskellä on hieman penkin sivureunoja pidemmälle ulottuva kieleke, joka kyllä pelastaa pidempi koipisen kuljettajan kesämökkireissun.
Tavaratilaan mahtuu 350-litraa ja kun takapenkit taittaa muuttuu tila 1250-litraiseksi. Akseliväli on kasvanut edeltäjään nähden 60 mm ja on nyt 2,7 metriä. Pituutta autolla on 4,46 metriä ja leveyttä lähes 1,8 metriä.
Varustetasoja on kolme: Active, Premium ja Luxury. Premiumiin ja Luxuryyn on tarjolla myös lisämausteita sisältävät Plus paketit.
Moottorit ja vaihteistot
Uudessa Mazda3-mallissa on uuden Mazda6:n tapaan siirrytty Skyactiv-tekniikkaan, joka sisältää Skyactiv-D-dieselmoottoreita ja Skyactiv-G-bensiinimoottoreita (puristussuhde 14:1 on maailman korkein sarjatuotantomallissa) sekä käsivalintaisen ja automaattivaihteiston. Polttoainetaloudellisuutta parannetaan automaattisella moottorinsammutusjärjestelmä i-stopilla sekä i-Eloop-jarrutusenergian talteenottojärjestelmällä.
Suomessa saataville tulee kaksi bensiinimoottoria ja yksi dieselmoottorivaihtoehto.
Pienempitehoinen bensiinimoottori on 1,5-litrainen Skyactiv-G joka tuottaa tehoa 100 hevosvoimaa (74 kW) ja vääntöä 150 Nm. Toinen bensiinivaihtoehto on 2,0-litrainen Skyactiv-G, joka tuottaa tehoa 120 hv (88 kW) ja vääntöä 210 Nm. Kaksilitraisesta bensiinimoottorista on olemassa myös tehokkaampi 165 hevosvoimainen versio, mutta se ei kuulu Suomen moottorivalikoimaan.
Tuontimalliston tehokkain vaihtoehto on näin ollen kaksoisturboahdettu 2,2 -litrainen Skyactiv-D, joka tuottaa tehoa 150 hevosvoimaa (110 kW) ja vääntöä 380 Nm. Dieselmoottorin ja 2,0-litraisen bensiinimoottorin yhteyteen on 6-lovisen manuaalivaihteiston lisäksi myös 6-vaihteinen automaatti.
Automaattivaihteisto nostaa hieman kulutusta ja syö myös kiihtyvyyslukemia. Nollasta sataseen auto kiihtyy nopeimmin dieselmoottorin ja manuaalilaatikon yhdistelmällä eli 8,1 sekunnissa. Automaattilaatikko nostaa ajan 9,7 sekuntiin. Verkkaisin on 1,5-litrainen jolta samaan suoritukseen kuluu aikaa 10,8 sekuntia. Päästöarvojen kerrotaan liikkuvan alhaisimmillaan 105 grammassa (CO2 / km) ja korkeimmillaan 124 grammassa (CO2 / km).
Uuden Mazda kolmen hinnat tulevat julki elokuussa ja ensimmäiset autot saapuvat maahamme loppusyksystä. Hieman myöhemmin luvassa on myös Mazda3 sedan.