Merkki leimautuu vahvasti Englantiin, vaikka sen suurin omistaja Tata Motors on kotoisin Intiasta. Tata on tehnyt oman osuutensa auton kehityksessä ja selkeästi tähtäin on entistäkin ylellisempään suuntaan.
Discovery 4 on täynnä maastoajo ominaisuuksia, joita ei lyhyen koeajon takia päästy kokeilemaan. Pientä tuntumaa kuitenkin saatiin, kun kuvauspaikalla auton eturenkaat upposivat joutomaan mutaan. Vähäisestä upotuksesta auto selvisi leikiten. Tapahtuneen jälkeen mieli olisi vienyt autoa kunnon maastoreitille, mutta ajatus täytyi aikataulun vuoksi siirtää tulevaisuuteen.
Ulkoa ja sisältä
Ulkopuolelta auto on helppo tunnistaa merkkinsä edustajaksi. Edelliseen versioon verrattuna uudistuksia on tullut esimerkiksi etusäleikköön ja valoihin niin edessä kuin takana. Etulyhdyt ovat mallia Bi-Xenon ja takana on käytetty mm. lediteknologiaa. HSE mallinen koeajoauto on varustettu myös etu ja takaparkkitutkilla. Varustetasot ovat S, SE ja HSE.
Sisätilat ovat tilavat ja kolmannellekin penkkiriville mahtuu aikuinen istumaan vaivatta. Keskirivillä istuville on tarjolla myös penkinlämmittimet. Molemmat takapenkkirivit alas taitettuna tilaa on pienen pakettiauton verran. Kahdessa osassa aukeava takaluukku helpottaa lastausta.
Kuskinpaikalla Discovery 4 tarjoaa hyvää näkyvyyttä sekä hintansa edestä teknologiaa, kuten integroidun 7-tuumaisen kosketusnäytöllisen navigaattorin sekä mittaristossa sijaitsevan 5-tuuman infonäytön. Kojelaudasta löytyy mutterin muotoinen ohjain, jolla voi valita tilanteeseen sopivan ajo-ohjelman.
Koeajoauton istuimet ovat nahkaa ja varustettu sohvamaisilla kyynärnojilla. Sähkösäädöillä saa aikaan ihan mukiinmenevän ajoasennon, mutta reisi ja sivuttaistukea saisi olla hieman enemmän. Keskikonsolissa on jostain syystä kolme juomatelinettä.
Turvallisuus ja moottorit
Tavanomaisten modernien autojen turvallisuusvarusteiden lisäksi autossa on vakiona kierähtämissuojajärjestelmä (RSC) sekä perävaunun vakautusjärjestelmä (TSA). Maasto-ominaisuuksista johtuen autossa on myös läjä erilaisia pidonhallintajärjestelmiä.
Auto on saatavilla kahdella eri tehoisella 3.0-litraisella V6 dieselmoottorilla. TDV6 moottorin teho on 211 hevosvoimaa ja SDV6:n 256 hevosvoimaa. Maahantuojan mukaan moottorit kuluttavat 8,5 – 9,8-litraa yhdistetyssä ajossa. Päästöjä kertyy 224-230g CO2/km.
Automaattivaihteinen maasturi kiihtyy 0-100 km/h 9.3 sekunnissa ja huippunopeutta molemmille moottoreille luvataan 180 km/h. SDV6 moottori tarjoaa vääntöä 600Nm ja sen kyllä huomaa kun kaasua painaa. Vaihteistona on vuodelle 2012 päivitetty 8-vaihteinen automaatti.
Maasturiunelma
Land Rover Discovery 4 on auto, joka korkean hintansa vuoksi jää monelle kuluttajalle kaukaiseksi unelmaksi. Maasto-ominaisuudet ovat epäilemättä erinomaiset, mutta onko auto hintansa arvoinen? Se selviäisi maastokoeajossa.
Vastaavat Mersu, Bemari ja Audi maksavat tällä varustuksella vähintään saman verran. Eli jos harkitsee tosi maasturin hankintaa, joka oikeasti kykenee hoitamaan tehtävänsä, niin Land Rover on näin lyhyenkin testin perusteella varteenotettava vaihtoehto.
Auton verolliset hinnat lähtevät vähän päälle 81.500 eurosta ja päättyvät noin 104.000 euroon (ilman lisävarusteita).
Vertailussa Toyota Landcruiser ja Mercedes G-sarja.