Edellinen Sonata oli olemukseltaan voimakkaasti Kaukoidän tuote. Mallin elinkaaren puolivälissä vaatimaton keula tosin korvattiin mahtipontisemmalla, johon otettiin piirteitä kalliimman luokan eurooppalaismalleista. Uusi Sonata on sen sijaan kokonaisuutena yleiseurooppalaisen näköinen. Siinä voi nähdä piirteitä esim. Mondeosta, Opelista ja Audista. Perä taas tuo lähinnä mieleen Toyotan.
4,8-metrinen Sonata tarjoaa varsin hyvät sisätilat. Polvitilaa takapenkillä on runsaasti, mutta tavanomaiseen sedanien tapaan pääntilaa on rajoitetusti. Leveyssuunnassa tilaa on myös melko paljon.
Etuistuimet ovat laimeasti muotoillut ja tuki jää vajaaksi ainakin nahkaverhoiltuna. Tilannetta heikentävät myös portaallinen selkänojan säätö ja alhaalla oleva istuimen etureuna. Ohjauspyörässä on ilahduttavasti myös pituussäätö GLS-mallissa - ilmeisesti ensimmäisenä Hyundaina. Takaistuin on samoin muotoilultaan niukka, mutta ajaa asiansa. Myös keskikyynärnoja löytyy.
520-litrainen tavaratila on pitkä ja luukkukin suurempi kuin monessa kilpailijassa. Takaistuimen selkänoja on taitettavissa kahdessa osassa.
Näkyvyys Sonatasta on hyvä. Keula näkyy kuljettajan paikalta, ulkopeilit ovat suurikokoiset ja taaksekin näkyy melko hyvin. Kääntöympyrän halkaisija on suurehko.
Sonatan perusmoottori on 2,4-litrainen nelonen. Rinnalle tulee 3,3-litrainen V6 ja syksyllä 2,0-litrainen diesel 135-hevosvoimaisena. Mitsubishin ja Chryslerin kanssa kehitetty uusi 2,4-litrainen osoittautui miellyttäväksi. Käytännön ajotilanteissa suorituskykyä löytyy yllättävän hyvin.
Voimaa on tarjolla jo pienillä kierroksilla, vaikka huippuvääntö on 4250 r/min kohdalla. Moottorin käynti on värinätöntä ja käyntiääni sivistynyt. Ilmoitetut kulutuslukemat ovat 0,5-1,0 litraa 2,0-litraisia kilpailijoita suuremmat. Moottorissa on alumiininen sylinteriryhmä, muuttuva venttiilien ajoitus ja ketjukäyttöinen jakopää.
Vaihteensiirto vaikuttaa paikallaan hieman takertelevalta, mutta ajossa vaihdot sujuvat ongelmattomasti. Vaihtoehtona oleva automaattilaatikko on valitettavasti vain nelivaihteinen.
Sonatan alusta on edeltävää mallia jämäkämpi. Samalla on menetetty jousitusmukavuutta: Pienet epätasaisuudet ja poikittaissaumat tulevat jousituksesta läpi, suuret heitot menevät kimmoisammin. Terävissä koloissa takapää myös kolahtaa. Yllättävää sen sijaan oli joustoliikkeiden äänettömyys kevätroutaisella, kuoppaisella soratiellä. Irtokivet sen sijaan kolisevat pyöränkoteloissa poikkeuksellisen voimakkaasti.
Ajo-ominaisuudet eivät ole Sonatan vahvuus ellei pidä autosta, jolla matkustetaan ajamisen sijasta. Tietystä jämäkkyydestä huolimatta kuljettaja on varsin etäällä tapahtumista. Vaste ohjausliikkeisiin ei ole välitöntä ja ohjaus on hieman tunnoton. ESP on vakiona GLS-mallissa ja toimii asiallisesti.
Melutaso on Sonatan vahvuuksia. Rengasäänet ovat tavanomaista vaimeampia eikä moottorin ääni häiritse. Sen sijaan vastaan tulevien autojen ääni kuului huomiota herättävän voimakkaana, mikä kielii kevyestä ovitiivistyksestä.
Sonatan perusmalli on nimetty perinteiseen tyyliin GL:ksi. Vakiona on 4 turvatyynyä, matkustajan turvatyynyn poiskytkentä, sähkölasit kaikissa ovissa, varashälytin, CD/MP3-radio, manuaali-ilmastointi ja kauko-ohjattu keskuslukitus, joka on Hyundaissa harvinaisuus.
3000 euron GLS tarjoaa lisää mukavuus-, mutta myös turvavarusteita. Turvaverhot löytyvät myös takapenkkiläisille ja lisäksi GLS:ssä on ESP ja aktiiviset pääntuet, mistä voisi ottaa oppia vaikkapa edellinen koeajoauto, BMW 320i. Aktiivisten pääntukien merkitys turvallisuuteenhan on Folksamin tutkimuksissa todettu merkittäväksi.
Mukavuusvarusteista GLS tarjoaa mm. radion säätimet ratissa, raitisilmasuodattimen, ajotietokoneen, nahkaratin, sumuvalot ja kevytmetallivanteet. Puutelistalle jäävät lähinnä automaatti-ilmastointi (650 euroa) ja vakionopeussäädin (600 euroa), jotka löytyvät lyhyeltä lisävarustelistalta.
Hallintalaitteet ovat esimerkillisen selkeät. Hyundai (ja maahantuoja) on vihdoinkin havainnut myös integroidun audiojärjestelmän edut. Myöskään sisustus ei häpeä saman hintaluokan kilpailijoita.
Sisälläkin näkyy muotoilijan kädenjälki ja pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta muoviosatkin tuntuvat laadukkailta. Ilahduttavaa on myös nähdä konepellin kaasujouset korealaisautossa. Ohjauspyörään korealaiset ovat jälleen löytäneet liukasta nahkaa.
2,4-litraisen Sonatan vaihtoehtona ovat monessa tapauksessa 2,0-litraiset kilpailijat. Niihin verrattuna moottori tuntuu ilahduttavan voimakkaalta. Myös kulutus on kuitenkin suurempi ja vakuutusmaksut selvästi korkeammat. Hyundain etuna on myös 5 vuoden takuu.
Vertailu