Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autoesittely Fisker Karma 2010-2012

Fisker Automotive esitteli Pariisin autonäyttelyssä vuonna 2010 ensimmäisen "tehdasvalmisteisen" Karman. Varsinaisten sarjavalmisteisten plug-in-hybridien valmistus Valmetin Uudenkaupungin tehtaalla alkoi maaliskuussa 2011. Tuotanto jouduttiin kuitenkin pysäyttämään vuoden 2012 loppupuolella huonon kysynnän vuoksi. Autoja rekisteröitiin Suomessa kokonaisuudessaan yhteensä 3 kappaletta, jotka kaikki vuonna 2012.
Autoesittely Fisker Karma 2010-2012

Fisker Karma kuluttaa yhdistetyssä ajossa 2.2l/100 km ja CO2-päästöjä syntyy 53g/km. Fisker Karma plug-in hybridi edustaa merkin mukaan ”tulevaisuuden autoa, joka saa inspiraationsa luonnon harmonisesta tasapainosta”. Hieman erilaista harmoniaa tarjoilevat autonvoimanlähteet, joiden yhteisteho on 403 hv (300 kW). Karma kiihtyy 0-100 km/h 5,9 sekunnissa ja saavuttaa huippunopeuden 200 km/h.

Fisker Karma on sarjavalmisteinen pistoke-hybridiauto, jolla voi ajaa 80 km (50 mailia) sähkökäyttöisesti ilman muita voimanlähteitä. Autoon voi polttomoottorin lisäksi saada lisävarusteena aurinkopaneelin, jolla voidaan ladata akkua ja käyttää ilmastoinnin teholähteenä kun auto on parkissa. Litiumioniakun lataaminen kestää 230 voltilla noin 3 tuntia ja 115 voltilla noin 6 tuntia (vastaava latausvirta 35A ja -teho 230 V jännitteellä noin 8kW).



Autossa on 2 kpl 150 kW sähkömoottoreita, jotka pyörittävät takapyöriä, kokonaisteho on siis 403 hv ja maksimivääntö 1300 Nm. Bensiinimoottorin maksimiteho on 260 hv.

Bensiinimoottoria käytetään ns. sport-moodissa lisätehona, akkujen teho kun ei yksin riitä sähkömoottoreiden maksimisuorituskykyyn. Lisäksi akkujen tyhjennyttyä n. 80 km ajon jälkeen bensiinimoottoria käytetään kutakuinkin normaalin hybridin tapaan, kuitenkin voima siirretään takapyöriin aina sähkömoottoreiden avulla.

Autossa ei ole vaihteita (paitsi tietenkin eteen/taakse valinta), mutta sen sijaan kuljettaja voi vaihdella kahden toimintatavan välillä.



Stealth Mode käyttää ainoastaan akkuja ja sähkömoottoreita. Tällöin auto kulkee lähes äänettömästi korkeintaan n. 150 km/h maksimissaan 80 km matkan, kiihtyvyys on myös hieman huonompi, n. 7,9 sekuntia 0-100 km/h.

Sport Mode käyttää polttomoottoria akkujen lisäksi, jotta päästään täyteen n. 5,9 sekunnin 0-100 km/h kiihtyvyyteen sekä 200 km/h huippunopeuteen. Huippunopeus on rajoitettu, tehoreservit varmasti mahdollistaisivat suuremmankin huippunopeuden.

Auto painaa suurehkon akkukapasiteetin vuoksi n. 2200 kg. Painoa on hieman enemmän kuin esimerkiksi Porsche Panameralla ja Aston Martin Rapidella, jotka molemmat painavat alle 2000 kiloa. Mitoiltaan Karma on Porschen ja Astonin jalanjäljillä, sillä näiden kolmen mitat ovat hyvin lähellä toisiaan. Ulkoiselta ilmeeltään Henrik Fiskerin muotoilemaa Karmaa ehdittiin useaan otteeseen kehua jopa yhdeksi maailman kauneimmista automalleista.



Karman pituus on n. 5 metriä ja leveys n. 2 metriä, mutta korkeus vain 133 cm. Akseliväli on 316 cm, jonka pitäisi mahdollistaa melko hyvät jalkatilat takamatkustajillekin, vaikkakin auton mataluus tehnee istuma-asennosta makaavan. Akkupaketti vie tilaa auton keskeltä, joten kolmatta ei takapenkille mahdu auton suuresta leveydestä huolimatta.

Suomessa Fisker Karman hinta Suomessa lähti hieman yli 121 000 eurosta. Varustetasot ovat EcoStandard, EcoSport ja EcoChic. Hinta kasvoi uutena noin 10 000 eurolla kun varustetasossa noustiin ylöspäin. Kallein varustetaso EcoChic maksoi näin ollen yli 141 000 euroa.

Valmistaja lupasi autolle neljän vuoden tai 100 000 kilometrin takuun. Myös huoltojen luvattiin olevan maksuttomia vastaavan ajanjakson verran.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin