Vastaavia malleja ovat mm. Volkswagen Phaeton tai BMW:n 7-sarja. Ensimmäinen A8 tuli autokauppoihin vuonna 1994, ja toinen mallisukupolvi syntyi vuonna 2003. Sitä on jonkin verran muunneltu pariin otteeseen sen jälkeen.
Audi A8:aa markkinoidaan hienostuneella aistikkuudella, innovatiivisella tekniikalla ja tai huippuunsa viedyllä ajomukavuudella. Muotokieli pyrkii ylelliseen arvokkuuteen. Esimerkiksi keulan yksiosainen singleframe-maski kertoo tästä.
Ohjaamossa Keskeisissä rooleissa ovat korkea keskikonsoli, siihen yhdistetty MMI-käyttöyksikkö ja kojelaudasta esiin käännettävä näyttöruutu. Valcona-nahkaverhoilu on Suomeen tuotavissa autoissa vakiona.
Ohjaamossa on vakiovarusteena MMI-järjestelmä keskikonsolissa (Multi Media Interface), jolla kuljettaja voi hallita kaikkia auton toimintoja. Se mahdollistaa esimerkiksi ilmajousituksen, valaistuksen tai automaattisen ilmanpaineenvalvonnan asetusten muokkaamisen sekä navigointijärjestelmän tai puhelimen käytön ajon aikana. Keskikonsolin yläpuolella kojelaudassa sijaitsee MMI:n 7-tuumainen värikuvaruutu. Kuljettaja saa informaatiota myös mittariston keskellä olevasta näyttöruudusta.
Lisähinnalla saa erikoisvarusteita kuten tutkalla toimivan etäisyydenvalvonnan, joka pitää auton nopeutta ja etäisyyttä edellä kulkevaan ajotilanteeseen sopivana. DVD-navigointijärjestelmä mahduttaa koko Länsi-Euroopan tieverkoston yhdelle levylle.
A8:n konepellin alle voi valita järeäksi voimanlähteeksi jonkun kolmesta bensiinimoottorista: 2.8-litrainen V6 FSI (210 hv), 4.2-litrainen V8 FSI (350 hv) ja peräti 6.0-litrainen W-moottori (450 hv). Voimallisia dieseleitä on tarjolla kaksi: 3.0 V6 TDI (233 hv) ja 4.2-litrainen V8 TDI (326hv). Vakiona 6-portainen tiptronic-vaihteisto, jossa vaihteiden vaihto tapahtuu joko automaattisesti tai manuaalisesti erillisten vaihtokytkimien avulla. Se auttaa pääsemään pienempään polttoaineenkulutukseen. DSP (”Dynamic Shift Programme”) –järjestelmä mahdollistaa vaihteiston mukautumisen kuljettajan ajotapaan. Urheilullista ajamista varten käytettävissä on myös Sport –vaihtamisohjelma.
Ilmajousitus korvaa A8:ssa teräsjouset. Pyörissä on ilmajoustintuet ja tunnistimet, jotka välittävät tietoa keskusohjainlaitteelle auton ajotilanteesta. Tietokone ohjaa järjestelmässä ja yksittäisissä joustintuissa tarvittavia paineen muutoksia. Kuljettaja voi ajon aikana (MMI:n kautta) valita jonkin neljästä jousitusohjelmasta (Lift, Comfort, Dynamic ja Automatic). Ilmajousitus mahdollistaa myös nopeuden mukaan tapahtuvan korin laskeutumisen. Portaattomasti sopeutuva vaimennusjärjestelmä (CDC) täydentää ilmajousitusta.
Audi A8:n kevyt ja umpinainen ASF-alumiinikorirakenne (Audi Space Frame). Koko auton jäykkyys on suurempi kuin edeltäjämallissa. Korin etu- ja takaosassa sijaitsevat törmäysvyöhykkeet sitovat onnettomuustilanteessa törmäysenergiaa, jota vaimennetaan entisestään korin hallitulla muodonmuutoksella. Monivaiheinen törmäysvyöhyke toimii suhteessa törmäysvoimaan, joten korjauskustannukset pysyvät aina mahdollisimman pieninä.
Kilpailijavertailu