Audin pienimmäinen on suunnattu nuorekkaille kaupunkilaisille. Se on muita pikkuautoja hienostuneempi ja tuntuvasti kalliimpi. Teknisesti A1 on VW Polon lähisukulainen, mutta muoto on selvästi menevämpi.
A1:n 3,95 metrin pituus on muiden pikkuautojen kanssa samaa luokkaa. Takaistuintilat eivät ole olleet suunnittelussa etusijalla, mutta aikuinenkin mahtuu kohtuullisesti taakse, kunhan etumatkustajien kanssa saavutetaan yksimielisyys tilojen jakamisesta. Suurempi ongelma on takapenkille kulkeminen. Siihen saatiin apua 5-ovisesta mallista vuoden 2011 lopussa.
Ambition-mallin etuistuimet ovat urheilullisesti muotoillut. Sivutuet ovat voimakkaat, leveäselkäisille liiankin korostuneet. Muuten istuimet ovat ilahduttavan reilusti mitoitetut ja tukevat. Myös säätövarat ovat runsaat. Vasemmalle kädelle kyynärnoja on liian alhaalla ja ikkunan reuna liian korkealla. Lisävarusteinen keskikyynärnoja on hyvin sijoitettu, mutta häiritsee hieman turvavöiden ja käsijarrun käyttöä. Kokonaisuutena edessä on yhtä väljät oltavat kuin luokkaa suuremmissakin autoissa.
Tavaratila on perusasennossaan samaa suuruusluokkaa muiden pikkuautojen kanssa. Laajennettuna takaselkänojat jäävät selvästi tavaratilan pohjaa korkeammalle.
Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus
Vakiovarustelu ei ole erityisen runsas, mutta lisävarustevalikoima on laaja. Vakiona Attraction-mallissa on mm. ajonvakautus ja muut tavanomaiset turvavarusteet, radio/CD, kauko-ohjattava keskuslukitus ja manuaali-ilmastointi.
Ambition-mallissa on lisäksi mm. urheiluistuimet, urheilullinen alusta, sumuvalot, ajotietokone ja 16" alumiinivanteet. Lisävarustelistalle jäävät mm. (verottomin hinnoin) metalliväri (580 euroa), keskikyynärnoja edessä (140 euroa), sade- ja valotunnistin (140 euroa), vakionopeussäädin (300 euroa) ja automaatti-ilmastointi (420 euroa).
Sisustus on laadultaan totuttua Audi-tasoa. Koeajetun Ambition-mallin sisustus on 2-värisenä myös näyttävä. Hallintalaitteet ovat kevytkäyttöiset ja selkeät. Säilytystilat ovat melko pienikokoisia. Vakionopeussäätimen käyttö on perinteisessä viiksessä selkeämpien rattinappien sijaan. Myöskään radion kanavan vaihto ei ole optimaalisen helppoa. Turvavöissä ei ole korkeussäätöä ja ne jäävät varsin alas.
Moottori ja suorituskyky
A1:n moottorit ovat 1.2 TFSI (63 kW/86 hv), 1.4 TFSI (90 kW/122 hv) ja 1.6 TDI (77 kW/105 hv).
Koeajetussa autossa oli monesta muusta mallista tuttu 1.4 TFSI ja 7-portainen DSG-vaihteisto eli Audin kielellä S tronic. Suorituskyky on tällä yhdistelmällä varsin ripeää. 7. vaihteella veto on puhdasta 60 km/h:sta eli 1300 kierroksesta lähtien ja puhtia löytyy mainiosti myös kierroslukualueen yläpäässä ilman turhaa äänenkäyttöä. Vaikutelma on jopa parempi kuin 8,9 sekunnin kiihtyvyyslukema antaa odottaa. Vaihteisto vaihtaa kohtuullisen mukavasti, mutta parhaiden automaattien nykäyksettömyyteen DSG ei edelleenkään pääse. Ilahduttavasti Start-Stop-järjestelmä on myös automaattiversiossa.
Kilpailuasetelma
A1 on täysipainoinen Audi pienessä koossa. Parempaa kaupunkiautoa kuin automaattivaihteinen A1 ei ole helppo nimetä eikä auto vierasta maantieajoakaan. Polo on ollut hyvä lähtökohta ja urheilullisuutta ja tyyliä parantamalla on saatu aikaan korkeatasoinen auto, joka saattaa esim. Minin häpeään. Tiloille A1:n ostaja ei voi asettaa kovin suuria vaatimuksia. Hinta nousee kokoon nähden erittäin korkeaksi. Koeajetun auton hinta varusteineen oli 30 000 euron tuntumassa eikä sen varustelussa ollut juurikaan tarpeetonta.
Vertailuun otettiin Alfa Romeo MiTo ja Mini, joiden haastajaksi Audi A1 on maailmallakin nimitetty.