Tänä päivänä on tavallista, että melkein valmistajasta ja valmistusmaasta riippumatta henkilöautomallin elinkaari on seitsemän vuotta. Tästä neljä ensimmäistä vuotta mennään olemattomilla tai hyvin pieneillä muutoksilla, jonka jälkeen esitellään niin kutsuttu facelift -malli. Tällä jälkimmäisellä painoksella mennään sitten kolme seuraavaa vuotta, jonka jälkeen on yleensä kokonaan uuden mallin aika.
Joidenkin automallien tapauksessa tosin näin nuorennusleikkauksia saattaa tulla useampia: esimerkiksi mallistosta jo jokunen vuosi sitten poistunut Toyota Avensis sekä äskettäin unholaan painettu edellisen sukupolven Mitsubishi ASX olivat tällaisia.
Synkronoidaanko kellot?
Toyotan tapauksessa tuo neljä vuotta oli sen verran tarkka aika, että Espanjan Malagassa tapahtuneessa faceliftin esittelyssä kansainväliselle lehdistölle pystyimme toteamaan Facebookista kyseisen auton ensimmäisen version olleen esittelyssä päivälleen neljä vuotta aiemmin, silloin Mallorcalla.
Pääsimme ensimmäisten joukossa ajamaan uudistunutta Corollaa jo viime kesänä, mutta tuolloin kyseessä oli vielä lievästi prototyyppistatuksella ollut esituotantoauto, josta osa muodoista oli esimerkiksi piilotettu maskiteippien alle. Nyt tarjottiin mahdollisuutta ajaa siis tuotantoautoa.
Corolla on Suomen ylivoimaisesti myydyin automalli. Sen ylivoimaa markkinoilla havainnollistaa hyvin se, että kyseisen nimikkeen markkinaosuus suomalaisesta automyynnistä oli viime vuonna 5,8 prosenttia ja 4668 kappaletta. Se on enemmän kuin kaikkia Fordeja, tai enemmän kuin Opelin ja Hyundain mallistoja yhteensä.
Uutta virtaa
Corollan kohdalla on neljän vuoden aikana mukaan tullut neljäs korimalli, viime vuonna esitelty Corolla Cross. Se perustuu samaan TGNA-perusrakenteeseen kuin muutkin Corollat, samoin sen tekniikkavaihtoehdot ovat identtisiä henkilöautoversion kanssa. Tämä toki tarkoittaa sitä, että Toyotan viidennen sukupolven hybridivoimalinja löytyy nyt myös kaikista matalammista Corolloista.
Corollan kahden hybriditekniikkavaihtoehdon kohdalla 92 prosenttia asiakkaista valitsi 1,8-litraisen hybridin, kun vain 8 prosenttia päätyi isompaan kaksilitraiseen versioon.
Toyotan maahantuonnin pr-päällikkö Pekka Karvinen antaa tälle yksinkertaisen syyn: hinta. Samalla varustetasolla melkein 60 hevosvoimaa (ja pari grammaa pienempi kulutus) maksaa esimerkiksi farmariversion kohdalla kolmisen tuhatta euroa.
Farmari on erinomainen esimerkki Corollan kohdalla myös siksi, että peräti 81 prosenttia asiakkaista Suomessa halusi sellaisen alleen. Lyhyemmällä akselivälillä ja sitä kautta ahtailla takatiloilla varustettuun hatchbackiin päätyi 11 prosenttia asiakkaista ja kahdeksan prosenttia päätyi takavuosikymmenten suosikkiin, porrasperäiseen koriversioon.
Olennainen juttu on, että myös isomman version akku on nyt Li-Ion -tekniikalla toteutettu. Toyota on saanut tällä tehostettua sekä energian talteenottoa rekuperaatiossa, että hyödynnettyä akun antamaa tehoa paremmin. Kulutusta on pudottanut myös uuden, aiempaa matalampiviskositeettisen öljyn käyttö.
Corolla-asiakkaalle melko usein melko merkityksettömiä lukuja, mutta pienempi hybridi kiihtyy sataseen 9,1 sekunnissa, isompi 7,4 sekunnissa. Pienemmän moottorin tapauksessa parannus on peräti 1,8 sekuntia, suurempikin on bodannut itseään puolen sekunnin verran.
Teknologiaa perusautoon
Toyotan jo aiemmin esittelemä ja aiemmsta Corollasta löytynyt Toyota Safety Sense -järjestelmä on nyt naitettu osaksi uutta avustinjärjestelmää, joka on nimeltään T-Mate. Se sisältää toki sellaisia tärkeitä ominaisuuksia kuten kuolleen kulman varoitusjärjestelmää hyödyntävän systeemin, joka autosta poistumistilanteessa antaa selvän varoituksen, jos auton vierestä on lähestymässä polkupyörä.
Systeemin toinen uutuus on ajoavustinjärjestelmä, joka auttaa ajamista muun liikenteen mukana vaikka adaptiivinen vakionopeudensäädin ei olisi edes käytössä. Corolla siis jarruttelee edellä menevän auton liikkeiden mukaan tai antaa rullata vapaammin, mikäli väljää riittää kaistalla. Samalla tavalla systeemi avustaa kaarreajossa, ja kevyesti vihjaa kuljettajalle mihin suuntaan rattia pitäisi kääntää.
Systeemi on Corollassa täysin uusi, ja lainaa tytärmerkki Lexukselta. Järjestelmän toimivuutta tuli kokeiltua kaikenlaisessa liikenteessä aamuruuhkasta moottoritielle, ja se osoittautui hyvin toimivaksi. Auto hidasteli ja samalla lataili ajoakkua oikeastaan ilman että sen toimintaan tuli kiinnitettyä mitenkään huomiota.
Samaan aikaan kannattaa toki muistaa, että tästä puoliautonomisesta liikkumisesta huolimatta systeemi ei ole sama kuin adaptiivinen vakionopeudensäädin, eikä se jarruta pysähdyksiin asti vaan kaipaa kuljettajalta panostusta hölkkävauhdista alaspäin. Järjestelmä hyödyntää sekä tutkaa että kamerajärjestelmää ja Toyota ilmaisi sen kykenevän näkemään kaksi kertaa pidemmälle kuin aiemman järjestelmän.
Perusauton perusta
Toyota Corollan myydyin moottoriversio on siis 1.8-litrainen hybridi, ja todennäköisesti se tulee myös näin pysymään. Varustetasoista pääsimme vertaamaan nyt Launch Editionia malliston huippupaikalta tai sen tuntumasta löytyvään GR Sportiin, tosin kaksilitraisena farmariversiona.
Näistä lähempänä perusversiota olevan Launch Editionin rengasmelu oli jopa espanjalaisilla, vaihtelevalla karkeusasteella olevilla maaseututeillä kuitenkin korvinkuultavasti miellyttävämpi sekä sävyltään että äänenpaineeltaan. Tämä on hieman erikoista siihen nähden, että GR Sportin rengaskoko on tänä päivänä vielä varsin maltillinen 18”, kun esimerkiksi Style-varustetasossa vakiovannekoko on 17”.
Toki alla oli kesärenkaat jotka lähtökohtaisesti ovat kaikilla pinnoilla kovaäänisemmät kuin esimerkiksi kitkarenkaat, mutta yleensä rengasmelusta ei ulkomailla tapahtuvien koeajojen perusteella voi sanoa juuta eikä jaata. Nyt pystyi: GR Sport ei ole suositeltava vaihtoehto, jos rengasmelu ei kuulu suosikkiääniraitoihin.
Ajettavuus Corollassa on oikeastaan samalla tasolla kuin ennen kasvojenkohotusta. Ohjaus on terhakka ja auto reagoi ratin pyöritykseen ihan riittävän rivakasti, mutta hillittömästä tunnokkuudesta ei Corollan kohdalla voi valitettavasti vieläkään oikein puhua. Alusta ei ole kivikova, mutta ei myöskään kallistele holtittomasti.
Tuikitavalliseen arkiajoon elementit ovat kuitenkin kohdallaan: Corolla ei aiheuta oikein minkäänlaisia tunteita – ei negatiivisia eikä positiivisia. Se vain on, tekee tehtävänsä kuten siltä odotetaan.
Toyota Corolla vaihtoautot
Toyota Corolla uudet autot