Yksityiskäyttöön ostettaessa pakettiauton pohjalle rakennetut pikkubussit ovat olleet Suomessa totutusti hervottoman hintaisia, johtuen suurelti autoveron osuudesta kokonaishinnassa.
Autoveron poistuttua täyssähköautoilta, myös Peugeot e-Travellerin kaltaiset tilaihmeet ovat yhä useamman ulottuvissa, jos kuluja tarkastelee kokonaisuutena hankintahinnan lisäksi käyttökulujen osalta.
Vaikka e-Travellerin ilmeisin ostajakunta lieneekin ammattiautoilijoiden puolella, automallia voi tarkastella myös vaihtoehtona täyttämään suuremman perheen kuljetustarpeet.
Peugeot Traveller on tarjolla kolmella eri koripituudella, mutta täyssähköinen e-Traveller on aina pisintä XL-korimallia. Kahdeksanpaikkainen ja 5,3 metriä pitkä auto on toki ulkoakin katsottuna suuren näköinen, mutta sisällä tilaa on siitä huolimatta jopa yllättävän paljon.
Toisen penkkirivin jalkatilat ovat ruhtinaalliset, kolmannellekin riville mahtuu tarvittaessa aikuinen, minkä lisäksi tavaratilaa on kaikki istuimet käytössä vielä hillittömät 912 litraa (3. rivin istuinten yläosaan mitattuna).
Käytännössä tavaratilaan mahtuu heittämällä matkarattaat kokoontaittamatta, monet suuremmatkin yhden lapsen rattaat mahtuvat ilman kasaamista.
Peugeot e-Travellerin tilojen monikäyttöisyyttä lisää se, että 2. ja 3. penkkirivien istuimet ovat yksitellen liikuteltavissa, taitettavissa kokoon sekä irrotettavissa. Jos autoa käyttää viisipaikkaisena kolmas rivi irrotettuna, tavaratilaa on käytössä kattoon asti lastattuna keskikokoisen pakettiauton verran 2,25 kuutiometriä. Kaksipaikkaisena auto muuntuu täysiveriseksi pakettiautoksi 4,55 kuutiometrin kuljetuskapasiteetillaan. Toki vaihtoehtona on myös mikä tahansa määrä paikkoja kahden ja kahdeksan välillä.
Moneen tarpeeseen e-Travellerin tilat saattavat olla jopa turhan väljät, ja mielenkiintoinen vaihtoehto saattaakin löytyä lähitulevaisuudessa samalta merkiltä täyssähköisen e-Rifterin rantautuessa Suomeen.
Suuri akku ja suuri kulutus
Peugeot e-Travellerissa hyödynnetään samaa 100 kW:n sähkömoottorilla varustettua voimalinjaa kuin konsernin muissakin täyssähköautoissa. Suurimpana erona on kuitenkin akkukoko, joka on e-Travellerissa 75 kilowattituntia.
Kookas akku tulee tarpeeseen, sillä suuri ja korkea auto ahmii energiaa melkoisella vauhdilla. Automallin yhdistetyksi WLTP-kulutukseksi ilmoitetaan 27,8 kWh/100 km, ja koeajolla lukemat pyörivät ajonopeudesta ja ulkolämpötilasta riippuen kolmenkympin molemmin puolin.
Pikalataus onnistuu CCS-laturilla 100 kW:n huipputeholla, e-Travellerin sisäinen AC-laturi on kolmivaiheinen ja teholtaan 11 kW. Tyypillisellä esimerkiksi Webaston kotilatausasemalla pääseekin näin ollen hyödyntämään suurinta mahdollista 11kW:n lataustehoa varsin monessa suomalaisessa kotitaloudessa.
Etuakselille sijoitettu 100 kW:n tehoinen sähkömoottori tuottaa 260 Nm:n huippuväännön, ja suorituskyvyn puolesta e-Traveller on täysin riittävän tehokas suomalaisiin nopeuksiin.
Ajoergonomiasta Peugeotille voi antaa varsin varauksettomasti kehuja. Täyssähköisen e-Travellerin ratissa viihtyy helposti pidemmänkin matkan. Hallintalaitteet ovat helposti omaksuttavissa, joskin tietoviihdejärjestelmä on varsin niukka toiminnoiltaan.
Mitä e-Traveller maksaa?
Peugeot e-Travellerista on tarjolla kaksi eri varustevaihtoehtoa. Molempien akkukoko sekä voimalinja ovat samat, mutta korkeampi Allure-varustelu tuo suuren määrän ennen kaikkea mukavuusvarusteita edullisempaan Shuttle-vaihtoehtoon nähden.
Edullisempi e-Traveller Shuttle maksaa 55 600 euroa ja kalliimpi Allure-varustetason auto 64 600 euroa. Matkustamossa näkyvimpiä eroja näiden varustetasojen välillä on suuri panoraamakattoikkuna, sähköllä toimivat sivuovet sekä istuinten nahkaverhoilu. Lisäksi matkustamoon tulee Allure-varustelussa lisälämmitin ja kattoon asennetut ilmastointisuuttimet.
Etumatkustajille Allure-varustelu tarjoaa muun muassa sähkösäätöiset istuimet hierontatoiminnolla. Myös HUD-tuulilasinäyttö on mukava lisä.
Vaikka hankintahinnaltaan noin 65 000 euron auto tuntuu äkkiseltään arvokkaalta, aidosti tilavasta ja monikäyttöisestä pikkubussista se ei ole erityisen paljon.
Suuresta, noin 30 kWh sadalla kilometrillä, sähkönkulutuksesta huolimatta käyttökulut jäävät huomattavan edullisiksi. Kotona ladattaessa sadan kilometrin kulut jäivät koeajossa hieman reiluun kolmeen euroon. Vastaavalla diesel-mallilla sadan kilometrin kulut olisivat olleet noin kymmenen euroa enemmän.
Erityisen näppäräksi matka-autoksi Peugeot e-Travellerista ei korkean sähkönkulutuksen, ja näin ollen pienen toimintamatkan, takia ole. Lyhyempään pyörittelyyn auto tarjoaa kuitenkin erittäin houkuttelevan monitoimiratkaisun.
Tarkastele uusia myytäviä Peugeot e-Traveller -mallisarja autoja tai pyydä autosta leasingtarjous.