Pistokkeesta ladattavien plugin-hybridiautojen sekä täyssähköautojen suosion kasvaessa myös älykkäille latauslaitteille on kysyntää.
Sähköautojen ja perinteisten polttomoottoriautojen yksi merkittävimmistä eroista liittyy auton käyttötottumuksiin. Siinä missä polttomoottoriauto käydään tankkaamassa tarpeen mukaan huoltoasemalla, sähköauto ladataan tyypillisesti lähes aina kotona. Kotilataaminen on paitsi edullisin tapa autoilla, kiinteällä latausasemalla se on myös äärimmäisen vaivatonta.
Saksalainen Webasto on tullut tunnetuksi ennen kaikkea autojen esilämmittämiseen liittyvistä tuotteistaan, mutta nykyään yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu myös sähköautojen kotilataukseen soveltuvia tuotteita.
Webasto Pure on kotikäyttöön suunniteltu edullinen ja helppokäyttöinen latausasema, jonka tehoalue on kotitalouden sähköliittymästä riippuen 3,7-22 kW. Laitteessa on kiinteä 4,5 metrin pituinen Type 2 -latauspistoke, mikä helpottaa käyttöä entisestään kun kotiin tullessa auton tavaratilasta ei tarvitse etsiä erillistä latausjohtoa. Lähes kaikista markkinoilla olevista täyssähkö- ja pluginhybridiautoista löytyy Type 2 -pistoke.
”Webasto Puren ehdottomia etuja ovat sen joustavuus ja helppokäyttöisyys. Latausteho kasvaa mukana, jos pistokehybridin vaihtaa esimerkiksi jossain vaiheessa täyssähköautoon ja tehoa tarvitsee enemmän. Käyttö ei myöskään vaadi muuta kuin piuhan kytkemisen autoon”, Webaston tuotepäällikkö Juuso Pahlstén sanoo.
Webasto Pure -latausaseman suositusvähittäishinta on 795 euroa. Ammattilaisen suorittama asennuskustannus on tyypillisesti noin parinsadan euron luokkaa. Latausaseman käytöstä ei aiheudu ylimääräisiä palvelu- tai datamaksuja.
”Moneen omakotitaloon on jo valmiiksi vedetty autotalliin kolmivaihevirta. Helpoimmillaan ja edullisimmillaan päästään jos kolmivaihepistorasia vain korvataan latauslaitteella”, Pahlstén kertoo.
Myös etäohjaus mahdollista tulevaisuudessa
Webastolta on tulossa vielä kuluvan vuoden puolella myyntiin uusi Live-niminen latausasema, joka mahdollistaa latauksen etähallinnoinnin. Näin latauksen voi ajastaa esimerkiksi puhelimella käyttämään vain edullisinta yösähköä.
Laitteessa on myös valmius syöttää virtaa takaisin sähköverkkoon, jolloin V2G-teknologiaan (Vehicle-to-Grid) kykenevien autojen ominaisuuksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa täysimääräisesti.
Webaston latausasemien yksi tärkeistä ominaisuuksista liittyy turvallisuuteen. Latauslaite ei esimerkiksi syötä virtaa kuin vasta siinä vaiheessa, kun latausjohto on kytketty autoon kiinni. Näin ollen laitteesta ei aiheudu vaaraa, vaikka perheen lapset innostuisivatkin leikkimään laitteen johdolla.
Webaston latausasemat on suunniteltu ja valmistettu Saksassa.
Lue lisää Webaston latausratkaisuista.