Rengaspaineet
Rengaspaineiden tarkistaminen sekä ilman mahdollinen lisääminen renkaisiin kuuluu auton ylläpidon tärkeimpiin yksittäisiin toimenpiteisiin. Rengaspaineet kannattaa tarkistaa kuukausittain.
Omaan autoon oikean rengaspaineen löytää autovalmistajan taulukosta, joka on tyypillisesti sijoitettu auton käyttöohjekirjaan, polttoainetankin luukun taakse tai esimerkiksi ovenkarmin sisäpuolelle. Rengaspaineet tulisi tarkistaa aina viilentyneistä renkaista. Pakkaskelillä kannattaa erityisesti varmistaa, ettei venttiili jää vuotamaan rengaspaineiden tarkistuksen jälkeen. Myös vararenkaan rengaspaine on syytä tarkistaa säännöllisesti.
Väärät rengaspaineet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja huonontavat auton ajo-ominaisuuksia. Liian alhainen rengaspaine lisää myös polttoaineenkulutusta, joten renkaiden oikealla paineella on suora vaikutus autoilun kuluihin. Lisäksi suositellut rengaspaineet vaihtelevat sen mukaan, kuinka raskaasti ajoneuvo on kuormattu. Suuremmalla kuormalla rengaspaineet tulisivat olla kevyttä kuormaa kovemmat.
Myös ulkolämpötila vaikuttaa rengaspaineisiin. Autonrenkaan paine laskee noin 0,1 baria jokaista 10 celsiusastetta kohden. Talvirenkaisiin suositellaankin tyypillisesti 0,2 baria korkeampia rengaspaineita.
Renkaan kuluminen väärillä ilmanpaineilla
Kaikki renkaat menettävät ilmanpainetta ajan myötä huomaamatta, minkä vuoksi rengaspaineet on hyvä tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa. Rengas, jossa on liian matala rengaspaine kuluu normaalia nopeammin, mutta myös liian korkea rengaspaine voi kuluttaa rengasta epätasaisesti.
Rengaspaineiden lisäksi ajotavalla on suuri vaikutus renkaan kulumiseen. Paljon kiihdytyksiä, voimakkaita jarrutuksia ja nopeaa mutka-ajoa sisältävä ajotapa kuluttaa myös renkaita tavanomaista nopeammin. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä suurempi polttoaineenkulutus omalla ajotavalla on, sitä suurempaa ja nopeampaa on myös renkaiden kuluminen. Uusissa autoissa laadukkaat ajonvakautusjärjestelmät mahdollistavat ajamisen aiempaa lujempaa esimerkiksi tiukkoihin mutkiin, mutta rivakka ajotapa kuluttaa renkaita salakavalan nopeasti.
Renkaiden vierintävastus
Renkaan vierintävastuksella on suora vaikutus auton polttoaineenkulutukseen.
EU-rengasmerkintöihin kuuluu renkaan polttoainetaloudellisuutta symboloiva vierintävastusmerkintä. Mitä suurempi vierintävastus, sen suurempaa on myös polttoaineenkulutus. Renkaan vierintävastusta kuvaa rengasmerkinnoissä tarra, jossa renkaan vieressä on bensapumpun kuva. Vierintävastus ilmoitetaan kirjaimilla A-G, joissa A on polttoainetaloudellisin.
Eri luokkien välillä säästö polttoaineessa on noin 0,1 litraa sataa kilometriä kohden. Luokkien A ja G välillä on noin 7,5 prosentin suuruinen ero polttoaineenkulutuksessa, joten renkailla on merkittävä vaikutus auton polttoaineen kulutukseen. Nokian Renkaat on laskenut, että parhaimman ja huonoimman luokituksen saaneiden renkaiden välillä vuodessa voi säästää 90 litran verran polttoainetta.
Pyöränkulmat ja aurauskulmat
Mikäli autonrenkaat tuntuvat kuluvan epätasaisesti, syy saattaa löytyä pyöränkulmista. Pyörien ohjauskulmat vinoutuvat tyypillisesti voimakkaista tärähdyksistä esimerkiksi suuriin kuoppiin ajettaessa. Ohjauskulmat saattavat vääristyä myös hitaasti ajan saatossa, jolloin pyörät eivät ole enää suhteessa toisiinsa oikeassa asennossa.
Myös ajoneuvon aurauskulmat vaikuttavat renkaiden kulumiseen. Aurauskulmilla tarkoitetaan renkaiden pitkittäistä asentoa suhteessa auton koriin. Tavallisesti autonrenkaat ovat hieman sisäänpäin käännettynä edessä ja takana. Vääränlaiset aurauskulmat kuluttavat rengasta sisä- tai ulkoreunasta.
Renkaiden kantavuus ja raskas kuorma
Renkaiden kantavuusluokka ilmoitetaan rengasmerkinnän viimeisessä numerossa. Oheisessa taulukossa on ilmoitettu kantavuusluokat ja niiden enimmäiskuormat yhtä rengasta kohti kilogramoissa. Esimerkiksi kantavuusluokan 90 rengas kantaa 600 kilogramman kuorman, jolloin neljän renkaan kuorma voi olla enimmillään 2400 kg. Katso kantavuusluokka taulukko täältä.
Renkaan paikkaus
Renkaiden paikkaus onnistuu turvallisesti tietyntyyppisissä rengasrikoissa. Mikäli renkaaseen on tullut pistomainen vaurio esimerkiksi ruuvista tai naulasta, paikkaus tavallisesti onnistuu. Jos autonrenkaaseen on tullut viiltomainen vaurio, korjaus ei tavallisesti onnistu. Varmin tapa pelastaa pistovaurion saanut rengas on viedä se ammattilaisen paikattavaksi rengasliikkeeseen, mutta automarketeissa myydään myös renkaan paikkaukseen soveltuvia työvälineitä omatoimisille autoilijoille.
Renkaiden pesu
Huolellinen renkaiden pesu on kaikista helpointa suorittaa renkaanvaihdon yhteydessä. Painepesuri soveltuu hyvin vanteiden pesuun, mutta kovin pistemäistä vesikuviota tulee välttää erityisesti renkaissa. Hellävaraisemmalla sumutusasennolla myös renkaita uskaltaa pestä painepesurilla riittävän etäisyyden päästä. Pistemäinen kovalla paineella ruiskutettava vesi voi vaurioittaa renkaan kumia.
Erityisesti vanteisiin tarttuu likaa voimakkaasti, joten vanteiden pesuun suunnitellun liuotinaineen käyttäminen on suositeltavaa. Myös erillinen vanneharja helpottaa hankalasti saavutettavien kolojen puhdistamista ja samalla pyöriin kertynyt kivipöly ja piki ei joudu kosketuksiin auton maalipinnalle käytettävän pesusienen kanssa.
Huolellisen pesun jälkeen renkaille sekä vanteille voi levittää tarkoitukseen soveltuvaa hoitoainetta, joka säilyttää renkaan kyljet pidempään kunnossa ja hyvännäköisinä.
Rengaspussit
Renkaiden säilytys rengaspusseissa suojaa niitä säilytyksen aikana valolta ja kosketukselta mahdollisiin vieraisiin aineisiin. Toisaalta renkaiden kausisäilytys muovisissa rengaspusseissa ei ole välttämättä paras ratkaisu, sillä renkaanvaihdon jäljiltä renkaat saattavat olla kosteita pusseihin laitettaessa.
Tasapainotus
Renkaiden tasapainotus tehdään tyypillisesti liimaamalla lyijypainoja vanteiden sisäpuolelle. Epätasapainossa olevat renkaat tunnistaa helpoiten, jos auto täristää ajossa. Talvella epätasapainon ja tärinän voi aiheuttaa myös pyöränvanteisiin kertynyt jää ja lumi, joten ennen renkaiden tasapainotukseen viemistä pyörät kannattaa pestä huolellisesti vanneharjalla lämpimässä tilassa. Myös pöly ja hiekka voi aiheuttaa renkaiden epätasapainoisuutta.
Vanteiden lyijypainot myös irtoilevat ajan myötä, joten tasapainotus kannattaa tehdä aika ajoin renkaanvaihdon yhteydessä rengasliikkeessä. Tasapainotus kotikonstein ei ole helpoimmasta päästä.
Renkaiden säilytys
Renkaat tulee säilyttää mieluiten tasaisen viileässä ja pimeässä tilassa, jossa ei ole kosteutta. Renkaiden paras säilytyslämpötila on noin +15 celsiusastetta. Yli 25 asteen ja alle 0 asteen lämpötilat voivat muuttaa renkaiden kumin ominaisuuksia ja lyhentää renkaiden käyttöikää.
Renkaiden säilytyksessä tulisi välttää kosteita tiloja erityisesti sateelta ja roiskevedeltä. Varastointitilan ilmankosteus ei saisi myöskään olla niin suuri, että vesi tiivistyy renkaan pinnalle. Valon suhteen renkaat vierastavat erityisesti suoraa auringonvaloa sekä keinovaloa, jonka ultraviolettipitoisuus on suuri.
Auton renkaat tulisi varastoida niin, että ne saavat levätä mahdollisimman luonnollisessa muodossa ilman, että niihin kohdistuu jännitystä, puristusta tai vääntymistä. Jos rengasta säilöö pitkään niin, että rengaspaineet laskevat ja kumi jää epämuodostuneeseen asentoon, rengas voi murtua kun se paineistetaan jälleen käyttöä varten.
Renkaiden varastoiminen suoraan esimerkiksi autotallin lattialle saattaa altistaa ne kosteudelle sekä erilaisille öljyille ja rasvoille.
Renkaita käsiteltäessä ja siirrettäessä tulee käyttää varovaisuutta, sillä pudottaminen ja heittely voi vaurioittaa renkaan jalkaosan.
Lue aiheesta lisää:
Autonrenkaat - vinkit renkaanvaihtoon, rengasmerkinnät, rengasturvallisuus ja renkaiden säilytys