Polestar tunnetiin pitkään ruotsalaisen Volvon tehokkaampien automallien alabrändinä ja ”virityspajana”, kunnes tähtilogo irrotettiin täysin omaksi sähköautoihin keskittyväksi merkikseen.
Sukulaisuus Volvoon näkyy luonnollisesti vielä vahvana Polestarin mallistossa. Autot suunnitellaan Ruotsissa ja kootaan Kiinassa, muotoilullisesti Volvolle tyypilliset vasara-päiväajovalot loistavat myös Polestarin keulalla ja suuri osa myös sisätilojen hallintalaitteista muistuttaa merkin perimästä.
Mutta se ei ole lainkaan huono juttu. Volvot ovat olleet jo pitkään suomalaisten asiakkaiden mieleen, ja samansuuntainen skandinaavinen ote miellyttää myös Polestarissa silmää ja tuntoaistia.
Koeajoimme Polestar 2 -mallin tehokkaimman lippulaivatuotteen Performance Pack -lisävarusteilla, sisältäen muun muassa tehokkaammat Brembon jarrut ja manuaalisesti säädettävän iskunvaimennuksen.
Artikkelin kuvissa valkoinen auto on nelivetoinen Dual Motor -malli, harmaa auto puolestaan etuvetoinen Single Motor.
Polestar 2 Long Range Dual Motor -malli sijoittuu premium-sähköautojen joukossa tehokkaampaan päähän. Suorituskykyarvot ovat paitsi paperilla komeat, sitä ne ovat myös käytännössä. Etu- ja taka-akseleille sijoitetut sähkömoottorit tuottavat 300 kW:n yhteistehon neljälle vetävälle pyörälle, huippuvääntöä muhkeat 660 newtonmetriä. Auto pinkaisee paikoiltaan satasen nopeuteen 4,7 sekunnissa.
Polestar 2 pävittyy uusilla ominaisuuksilla
Ensifiilis autoon istuessa on hyvällä tavalla raskas ja jämäkkä, auto tuntuu samalla tavoin turvalliselta kuin Volvot. Tumman sisustuksen kanssa valaistu vaihteenvalitsin ja kattoikkunaan heijastettava Polestar-logo ovat tyylikkäitä yksityiskohtia.
Polestar 2 lähtee liikkeelle todella tasaisesti, ja ensimetreistä alkaen täysin yhden polkimen ajotila vakuuttaa. Moottorijarrutus on miellyttävän voimakas ja voimansäätely luonnollisen tuntuista. Lappu lattiaan polkaistaessa naama vääntyy hymyyn ja vatsanpohjassa tuntuu. Kokemus tuo elävästi mieleen ensimmäiset ajokerrat Teslan automalleilla.
Hienosti toteutetun ajotuntuman kääntöpuolella on se, että Polestar 2:lla on verrattain vaikeaa ajaa taloudellisesti. Vapaasti rullaavaa asentoa on hankala löytää kaasupolkimella, ja keskikulutus huiteleekin koko ajan yli kahdessakymmenessä kilowattitunnissa sataa kilometriä kohden.
Onneksi sähkönkulutus ja energiatehokkuus on yksi niistä asioista, joihin myös autovalmistaja pystyy vaikuttamaan jälkikäteen ohjelmistopäivitysten avulla. Polestariin päivitykset tulevat etänä niin sanottuina OTA-päivityksinä (over-the-air). Polestar 2 päivittyykin uusilla ominaisuuksilla tasaiseen tahtiin. Viimeisimmässä ohjelmistopäivityksessä auto sai muun muassa akun automaattisen esilämmityksen lähestyttäessä pikalatausasemaa.
Edullisempi etuvetoinen
Tiloiltaan Polestar 2 on jopa yllättävän suuri. Tavaratilan luukku aukeaa takalasia myöten, ja tila on jaettavissa Volvoista tutulla esiin taittuvalla väliseinällä, joka helpottaa ostoskassien asettelua. Myös edestä konepellin alta löytyy käyttökelpoinen tavaratila, johon mahtuu vaivatta esimerkiksi auton tilapäislatauslaite sekä Type 2 -latausjohto.
Edessä matkustamossa massiivinen keskikonsoli ja urheilullisesti muotoillut penkit tekevät istuma-asennosta varsin poteromaisen. Säätövaraa on kuitenkin hyvin myös pidemmälle kuljettajalle. Takana tunnelma on melko ahdas. Lapsille tilaa on mukavasti, mutta keskimittaisellakin aikuisella saattaa pää hipoa kattoa ja polvitila ahdistaa. Keskipaikalla käytettävyyttä syö kookas keskitunneli. Suuri panoraamalasikatto eittämättä syö pääntilaa, mutta pimeällä ajaessa lasin läpi viuhuvat valot luovat myös yllättävän paljon tunnelmaa.
Akkukapasiteettia Polestar 2:sta löytyy 78 kWh, josta käytettävissä on 75 kWh. Auton WLTP-toimintamatkaksi ilmoitetaan 480 kilometriä, mutta realistisempi lukema löytyy olosuhteista riippuen 300-400 kilometrin väliltä.
Nelivetoisen Polestar 2 Dual Motor -mallin hinnat alkavat 54 100 eurosta, minkä päälle varusteluun kannattaa varata 5 000-15 000 euroa. Mielenkiintoinen vaihtoehto tehomallille löytyykin 50 100 euron lähtöhintaisesta Single Motor -etuvetomallista, jollaista pääsimme ajamaa myös lyhyesti.
Vääntöä Polestar 2 Single Motorissa on puolet nelivetoversiosta, eli 330 Nm, ja tehoa puolestaan 170 kW. Etuvetoisella Polestarilla ei todellakaan jää jalkoihin, mutta rajoitetumpi suorituskyky tarkoittaa myös pidempää toimintamatkaa, autossa kun on sama 78 kWh:n ajoakku. Valmistajan ilmoittaman mukaan etuvetoinen malli kuluttaa keskimäärin noin kaksi kilowattituntia vähemmän sähköä sadalla kilometrillä, jolloin WLTP-toimintamatka on 515-540 kilometrin väillä.
Ei tinkivaraa
Siinä missä Polestar 2 muistuttaa kokemukseltaan vahvasti Tesla Model 3:a, myös auton ostoprosesseissa on yhtäläisyyksiä. Aivan kuten Teslan kohdalla, myös Polestar hankitaan verkon kautta.
Polestar on avaamassa pian virallisen näyttelytilan Helsingin Herttoniemeen, mutta varsinaista automyyntiä sieltä ei löydy. Asiakas voi toki tilata auton näyttelytilassa sijaitsevan tietokoneen kautta, mutta automyyjä on tällöin vain asiakkaan tukena, ei täyttämässä tilauslomaketta asiakkaan puolesta.
Verkon kautta tapahtuvassa kaupassa yksi haaste on vaihdossa tarjottava auto. Sellaisia Polestar ei ota vastaan, vaan asiakkaan tulee hankkiutua mahdollisesta vaihtoautosta eroon muita kanavia pitkin. Auton hinnasta ei myöskään pääse tinkaamaan, mikä saattaa olla monelle oman elämänsä palsanmäelle pitkä miinus.
Polestar 2:n voi hankkia myös yksityisleasing-sopimuksella, jolloin esimerkiksi edullisin Single Motor -malli kustantaa 657 euroa kuukaudessa sisältäen huoltosopimuksen (0 euron käsiraha, 36 kk sopimus ja 15 000 km/vuosi).
Polestarin huoltoverkosto on järjestetty yhteistyössä Volvon kanssa. Tämä saattaa hyvinkin olla monelle Tesla Model 3:n ja Polestar 2:n välillä harkitsevalle ratkaiseva tekijä, sillä Teslan huoltoverkosto on Suomessa tällä hetkellä sanalla sanoen onneton.
Julkisen kunniamaininnan voi antaa myös Polestar Suomea pyörittävälle organisaatiolle, joka vaikuttaa olevan aivan poikkeuksellisen vilpittömästi ja aidosti innostunut tuotteistaan sekä siitä, että autonhankinta on asiakkaalle elämyksellinen. Toiminnassa on hyvällä tapaa startup-henkinen ote, vaikka taustalla onkin autoalan vahva toimija sekä kokeneet tekijät.
Polestar 2 osoittautui koeajossa monella tapaa puhuttelevaksi automalliksi. Tehokas ja ajettavuudeltaan vaivaton auto on myös silmää miellyttävä, jopa katseita kääntävä. Samasta hintaluokasta löytyy myös tilavampia täyssähköautoja, mutta onnistuvatko ne herättämään yhtä vahvaa ostohalua. Toistaiseksi katukuvassa harvinaisen Polestar 2:n voi veikata myyvän Suomessa hyvin, kaikki edellytykset menestykselle tuntuvat olevan kasassa.
Katso Polestar 2 -malliston hinnat sekä tarkemmat tekniset ominaisuudet Autotalli.comista.