Katumaasturi, kaupunkimaasturi, SUV, crossover – koko ajan suosiotaan kasvattavalla ajoneuvosegmentillä on monta nimeä. Mutta mihin laajan kokoskaalan omaavan autotyypin suosio perustuu? Kysyimme Vehon henkilöautoryhmän lehdistöpäälliköltä Pekka Koskelta, onko katumaasturi turhake, kuten se vuonna 2015 nimettiin.
SUV-markkinat ovat kasvaneet huimaa vauhtia. Mikään ei ole enää pyhää, kun jopa luksusmerkki Rolls-Royce on lähtenyt katumaasturikisaan. Auton valmistajat eivät ilmeisesti voi pärjätä ilman SUV-malleja?
SUV-auto ei ole missään tapauksessa turhake. Nimityksen ovat antaneet tahot, jotka eivät ilmeisesti ole koskaan ajaneet SUVilla, mutta ovat perisuomaiseen tapaan kykeneviä kadehtimaan sellaisella ajavia. Läntisissä maissa auton ostajien keski-ikä on nousussa, ja suht korkealla sijaitseva istuin helpottaa autoon nousemista ja poistumista. Valmistaja voi pärjätä ilman SUV-malleja, mutta niistä on etua.
Kulkeeko katumaasturin ja maasturin raja ulkonäössä, ovathan SUV-mallit pyöreitä ja oikeat maasturit yleensä kulmikkaita? Tai näin on aikakin Mersulla, jonka SUV-mallit ovat ihan erinäköisiä kuin G-Mersu, todellinen maasturi.
Muotoilu seuraa brändin strategiaa, josta voi olla sääntöä vahvistavia poikkeuksia. Mercedes-Benz G on ikoni, jonka kulmien pyöristäminen ei tule kysymykseen. Pyöreälinjainen G ei olisi enää G.
Mikä tarkkaan ottaen erottaa oikean maasturin katumaasturista?
Alennusvaihteistoa pidettiin ennen ”oikean maasturin” merkkinä, mutta nykyään raja on liukuvampi. Sanoisin, että maastureita ovat autot, joissa on joko alennusvaihteisto tai maastoajoon tarkoitettu off road -paketti.
Vallitseva trendi tuntuu olevan, että nelivetoiset SUVit myyvät ainakin Suomessa selvästi heikommin kuin kaksivetoiset. Eivätkö asiakkaat ymmärrä nelivedon merkitystä?
Usein SUV-auton valinnan perusteena on istuma-asento. Kaksi- ja nelivetoiset ovat tässä kohdin samalla viivalla, mutta eurot ohjaavat valintoja. Kaksivetoisten etuna on edullisempi hinta ja pienemmät päästöt.
Suomen tiet ovat paikoitellen heikossa kunnossa, mutta ei kai SUVien vain hieman korkeammasta maavarasta ole käytännön hyötyä?
SUV-auton pidemmät joustovarat ovat aina etu huonokuntoisella tie- ja katuverkollamme. Etuvetoinen SUV hyötyy myös etenemiskyvyssä, koska niissä on henkilöautoa kookkaammat renkaat. Niiden kyky pitää kulutuspinta puhtaana nuoskalumesta on pienempää rengasta etevämpi. Tämä auttaa etenemisessä.
Onko SUV-kuskeilla tarvetta kasvattaa egoaan istumalla muita korkeammalla?
Tuskinpa vaan. Korkeammalla oleva istuin antaa paremman näkymän, josta on etua myös kaupunkiliikenteessä. Myös lapsiperheet ovat huomanneet korkealla istumisen edut: lapset viihtyvät paremmin autossa, josta näkee hyvin ulos.
Sorapintainen mökkitie on ilmeisesti heikoin ajoalusta, mihin katumaasturilla voi mennä, ja oikeaan maastoajoon siitä ei ole?
Ei pidä paikkaansa. Katumaasturi pärjää hyvin vaikka motocrossradalla nykyaikaisten pidonhallintajärjestelmien ansiosta. Aika harvalla autoilijalla on kuitenkaan tarvetta poiketa pois tieltä, varsinaiseen maastoon.
Lue artikkelisarjan kaikki jutut täältä
Lue myös:
Oman tiensä kulkija - Suzuki Jimny on edullinen aito maasturi
Tässä tulee järisyttävän suuri ja ylellinen BMW X7 - malliston huipulla M50d moottori
Suomalaisten suosikki-SUV saa uuden moottorin - Nissanin ja Mercedes-Benzin yhteistuotos
Koeajossa Kia Sportage kevythybridinä - etuna parempi ajomukavuus
Hyvä vaihtoehto katumaasturille: Mercedes-Benz uudisti B-sarjan perusteellisesti
Kaksi vai neljä vetävää pyörää - kumman valitsisit katumaasturiin?
Teksti: Pekka Virtanen
Kuva: Daimler/Mercedes-Benz