Täyssähköautojen kalliimpaa hintaluokkaa on pitkään hallinnut yksinomaan yhdysvaltalainen Tesla, jonka Model S ja Model X -mallit ovat osoittautuneet menevän kaupaksi ripeään tahtiin.
Niin sanotut perinteiset premium-valmistajat tuntuivat usean vuoden ajan jääneen jälkeen sähköautojen kehityksestä, mutta vauhtia on otettu suunnittelupuolella ja automalleja alkaa vihdoin ilmestyä muun muassa Audilta, Mercedes-Benziltä sekä Jaguarilta.
Viimeksi mainittu ehti markkinoille ensimmäisenä uudella I-Pace -katumaasturillaan, ja auto onkin loistava osoitus siitä, millainen täyssähköauto voi parhaimmillaan olla, kun lähtökohtana on ollut tehdä auto kuluttajille, jotka ovat tottuneet tiettyihin premium-tason tuotteilta vaadittuihin standardeihin.
Vastakkainasettelu uuden ja perinteikkäämmän autosuunnittelun välillä on ehtinyt poikia I-Pacelle jo paljon kritiikkiäkin, erityisesti Teslan minimalistiseen filosofiaan uskovien suunnalta. I-Pacen prototyyppimallien koeajojen yhteydessä kritiikkiä on satanut niin auton suuresta sähkönkulutuksesta, hitaasti toimivasta multimediajärjestelmästä, hitaasta kotilatauksesta kuin Tesla Model X:ää pienemmästä tavaratilastakin.
Vaikka Tesla saattaa hyvin menettää asiakkaita Jaguar I-Pacelle, ja vastaavasti I-Pacea harkitsevat voivat lopulta päätyä hankkimaan Teslan, kohderyhmät näiden kahden autovalmistajan tuotteilla eroavat kuitenkin merkittävästi. Siitä syystä vertailu I-Pacen ja Model X:n välillä ei kaikilta osin ole mielekästä, mutta autojen suunnittelufilosofian eroja voi kuitenkin yrittää avata hieman enemmän.
Huolitellusti viimeistelty
Jaguar I-Pacea voi pitää ennen kaikkea hyvänä vaihtoehtona asiakkaalle, joka on tottunut ajamaan Audin, BMW:n, Jaguarin, Mercedes-Benzin tai Porschen kaltaisilla merkeillä. I-Pace täyttää kaikki laatuvaatimukset, jotka mille tahansa Jaguarin autolle voi asettaa. Käyttövoimana vain nyt sattuu olemaan sähkö.
Laatuvaikutelma I-Pacen ohjaamossa on huoliteltu ja ja moni kuluttaja arvostaa edelleen hallintalaitteiden suunnittelua, jossa kaikkia komentoja ei ole viety yhden suurikokoisen kosketusnäytön taakse. Itse asiassa Jaguarin toteutusta voi pitää eräänlaisena hybridinä, jossa painikkeille on varattu omat paikkansa, mutta ne ovat digitaalisia ja näin ollen myös muokattavissa.
Varsinaisen 12,3-tuumaisen virtuaalimittariston lisäksi keskikonsolista löytyy 10- ja 5-tuumaiset kosketusnäytöt, joihin saa samaan aikaan esille haluamansa sisällöt. Mittaristossa voi esimerkiksi pitää päällä nopeusnäytön ja kierroslukumittarin lisäksi suurta navigaattoria, 10-tuuman näytössä Spotifyta ja alemmassa 5-tuuman näytössä ilmastoinnin säätimiä. Sileäpintaisten kosketusnäyttöjen lisäksi keskikonsolista löytyy kaksi suurta pyörösäädintä, joiden toiminnot nekin muuttuvat tilanteen mukaan. Niistä voi säätää esimerkiksi ilmastoinnin lämpötilaa sekä etuistuinten lämmitys- ja ilmastointitoimintojen voimakkuutta.
Edelleen, tämä on makuasia, mutta Jaguarin hallintalaitteiden hybridimalli on käytettävyydeltään erinomainen, vaikkei se yhtä futuristiselta näyttäisikään Teslan vastaavan rinnalla.
Ja se paljon puhuttu kosketusnäytön viive, jota I-Pacen kohdalla on kritisoitu. Teslan uusimman sukupolven malleissa järjestelmä tuntuu tuntuu kyllä nopeammalta, mutta arkikäytettävyyden kannalta ero ei ole merkittävä. Uusissa verkkoon liitetyissä autoissa latausnopeudet kun riippuvat suuresti myös käytettävissä olevan mobiiliverkon nopeudesta. I-Pacen mittariston grafiikka jättää hieman kahtiajakoisen fiiliksen. Suurin osa animoinneista ja toiminnoista on sulavia ja tyylikkäitä, mutta esimerkiksi moottorin energiankäyttöä kuvaavan eräänlaisen kierroslukumittarin viisari tuntuu liikkeissään töksähtelevältä.
Tavaratila farkku-Octaviaa suurempi
Tavaratilan koosta valittaminen tuntuu jopa hieman huvittavalta, sillä Jaguar I-Pacen takaloosteriin uppoaa perusasennossaan 656 litran edestä kuljetettavaa. Tavaratilaa voisi verrata suomalaisen suosikkiauto Skoda Octavian farmarimallin 610 litraan, joka tunnetusti on monen mielestä valtavan kokoinen. Kyllä, Tesla Model X:ssä tilaa on vieläkin enemmän, mutta auto on myös kolmisenkymmentä senttimetriä I-Pacea pidempi.
Jaguarin kohdalla huomiota täytyy kiinnittää myös tilojen hyvään käytettävyyteen. Kuljettajan kyynärnojaan on piilotettu suuri 10 litran säilytystila ja keskikonsolin kansien alta löytyy hyvin tilaa pikkutavaroille. Tämä on saavutettu pitkälti sillä, että I-Pacen nelivetoisuus on toteutetu kahdella sähkömoottorilla, joista toinen on etuakselilla ja toinen takana, eikä tarvetta tilaa vievälle kardaaniakselille ole. Auton latausjohdot voi halutessaan säilyttää ”konepellin” alta löytyvässä 27 litran erillisessä tavaratilassa. Myös takatavaratilan välipohjan alla on tilaa lataustarvikkeille.
Kuinka paljon I-Pace kuluttaa?
Jaguar I-Pacen ehkäpä suurimmat haasteet liittyvät sähkönkulutukseen ja lataukseen. Kahdella moottorilla toteutettu jatkuva neliveto on toki tehokas ja turvallinen, mutta se ahmii samalla myös auton toimintasädettä melkoisella vauhdilla. Tilanne oli hieman vastaava Tesla Model X:n kanssa. Auton julkistamisen aikoihin moottoreiden toimintaa ei oltu vielä onnistuttu optimoimaan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta pidemmän käyttökokemuksen myötä myös vanhojen autojen kulutusta pystyttiin tiputtamaan yksinkertaisesti ohjelmistopäivityksen avulla.
Kokeilimme Jaguar I-Pacen kulutusta kaupunkiajossa sekä 80, 100 ja 120 km/h nopeuksissa, kussakin testipätkä oli reilut kymmenen kilometriä. Testipäivänä tienpinta oli pääosin kuiva ja lämpötila 10 astetta plussan puolella. Runsaasti pysähtelyä sisältäneessä kaupunkiajossa keskikulutus asettui 21,8 kWh/100 km. Ilman ruuhkia 40-60 kilometrin tuntinopeuksissa kulutuksesta tipahtaisi todennäköisesti reilusti pois, sillä kyseisissä nopeuksissa vauhdin ylläpitäminen kulutti reilusti alle 20 kWh/100 km.
Myös tasainen maantienopeus 80 km/h oli positiivinen yllätys, sillä auton keskikulutukseksi tuli 21,4 kWh/100 km. Maltillisilla nopeuksilla I-Pacella voi näin ollen päästä noin 400 kilometrin toimintasäteeseen. Sen sijaan moottoritienopeus 120 km/h osoitti jälleen sen, että nopeus on sähköauton suurin vihollinen. I-Pace kulutti 120 km/h nopeudella sähköä 28,1 kWh/100 km. Tiputtamalla nopeuden 100 km/h:iin kulutuskin laski 24,3 kWh:iin sadalla kilometrillä.
Jaguar I-Pacen ajoakun kapasiteetti on 90 kWh ja auton WLTP-normin mukaiseksi toimintasäteeksi ilmoitetaan 480 kilometriä. Lukema on melkoisen ylioptimistinen, sillä siihen päästäkseen keskikulutuksen tulisi olla 18,75 kWh/100 km. Pitkää matkaa ajettaessa todellinen käyttösäde lienee jossain 350 kilometrin hujakoilla, lyhyemmässä kaupunki- ja taajama-ajossa on mahdollista päästä lähemmäs luvattua.
I-Pace on Jaguarin ensimmäinen sähköauto, joten kulutuksen minimoimiseen kiinnitetään tuotekehityksessä taatusti huomiota. Se millaisia päivityksiä autoon on mahdollisesti tulossa on arvailujen varassa, mutta ilmeisesti kulutusta on pystytty jo tiputtamaan ensimmäisiin esituotantosarjan autoihin nähden. Kesällä kansainvälisistä autotoimittajista koostuva Autobest-raati ajoi kattavan kulutustestin kaikilla myynnissä olevilla sähköautoilla ja I-Pacen keskikulutukseksi saatiin 27,5 kWh/100 km. Tämä viittaisi vahvasti siihen, että kulutusta on onnistuttu jo syksyn aikana uusimmissa autoissa laskemaan.
Hidas vai nopea lataus?
Jaguar I-Pacen latausta on moitittu siitä, että auton sisäinen laturi on vain 7 kW:n tehoinen. Tämä tarkoittaa kotilatauksen kannalta noin 13 tunnin latausaikaa tyhjästä täyteen. Asiaa mutkistaa vielä se, että lataus on yksivaiheinen ja harvaa suomalaista kotitaloutta on varustettu sulakkeilla, jotka pystyisivät antamaan virtaa yhdestä vaiheesta I-Pacen maksimiteholla. Käytännössä auton lataaminen tyhjästä täyteen kestää kotona 20-10A:n virralla noin 20-40 tuntia.
Kuulostaa paljolta, mutta tärkeää on muistaa myös se, ettei sähköautolla ole arkikäytössä tarkoitus ajaa akkua tyhjäksi ja vasta siinä vaiheessa miettiä latausta. Tavallisessa käytössä auto kytketään aina yöksi ja työpäivän ajaksi lataukseen, jolloin I-Pacella pärjää hyvin vaikka joka päivä ajelisi useamman sataa kilometriä.
Pidemmillä matkoilla I-Pace hyödyntää CCS-standardin pikalatausta, eli esimerkiksi Fortum Charge & Driven kattavaa pikalatausverkostoa pystyy hyödyntämään sen 50 kW:n maksimiteholla. Sähkö-Jaguar kykenee enimmillään 100 kW:n lataustehoon, eli tuleva suurteholatausverkosto tulee olemaan myös I-Pacen hyödynnettävissä. Ensimmäinen 100 kW:n tehoon kykenevä latauspiste löytyy Lohjan ABC-liikennemyymälän yhteydestä.
Jaguar I-Pace EV400 – tekniset tiedot
Moottori:kaksi sähkömoottoria
Moottoreiden suurin yhteisteho:400 hv
Suurin vääntö:700 Nm
Vetotapa: Neliveto
Akun kapasiteetti:90 kWh
Toimintasäde: 480 km (WLTP)
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,8 s.
Huippunopeus:200 km/h
Tavaratila:656 litraa
Mitat:Pituus 4682 mm, leveys 2011 mm, korkeus 1565 mm, akseliväli 2990 mm
Lue myös Tesla Model X:n koeajo ja katso myytävät Jaguar I-Pace -mallisarjan uudet autot.
Teksti ja kuvat: Teemu Granström