”Tätä katumaasturia ei ole suunniteltu ensisijaisesti lapsiperheille”, toteaa Lexuksen Suomen maahantuonnin lehdistöpäällikkö Pekka Karvinen uuden UX 250h -mallin esittelytilaisuudessa Espanjan Barcelonassa. Väite on tosi, sillä lastenrattaiden taitteleminen piskuiseen tavaratilaan vaatisi taikurin kykyjä. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö täysin uusi Lexus UX voisi löytää paikkaansa esimerkiksi perheen kakkosautona.
Näyttävästi muotoillun ja pieteetillä viimeistellyn UX:n pääkohderyhmää ovat kuitenkin niin sanotut ensi-premiumin ostajat, jotka haluavat korottaa autoluokkaansa kertaheitolla. Toinen kohderyhmä löytyy puolestaan downgradingia harjoittavista, jo laatuautolla ajavista, jotka kaipaavat aiempaa pienempää katumaasturia.
Käytännöllistä 40 000 - 50 000 euron hintaluokkaan sijoittuvaa kompaktia katumaasturia etsivän kannattaa suunnata katse esimerkiksi Volvo XC40:n suuntaan, mutta Lexus UX:n valtteihin kuuluvat verrattain hyvä varustelu sekä poikkeuksellisen särmikäs muotoilu. Japanilaiseen käsityöperinteeseen nojaava Lexus on onnistunut UX-mallinsa muotoilussa, ja erityistä kiitosta voi antaa sisätilojen tasokkaasta viimeistelystä.
Hybridin neljäs tuleminen
Ulkomuodoiltaan Lexus UX 250h:sta tuntuu puuttuvan leikittely kokonaan, mutta samurai-miekan terävät ja insinöörimäisellä tarkkuudella hiotut kulmat vetoavat taatusti riittävän suureen yleisöön. Uutuuden ennustetaankin kohoavan Suomen myydyimmäksi Lexus-malliksi. Omalla tavallaan tinkimättömyyttä voi pitää sekä Lexuksen vahvuutena että heikkoutena. Yksityiskohdat ovat harkittuja ja hyvin viimeisteltyjä, mutta suunnittelusta saattaa ajoittain paistaa läpi liian suuri insinöörivetoisuus.
Toisaalta uuden UX 250h:n tekniikkapuoli on enemmän kuin kunnossa, ja kirkkaimpana yksityiskohtana loistaa uusi neljännen sukupolven itselataava hybriditekniikka. Lexus UX tuodaan Suomeen ainoastaan 250h-mallimerkintäisenä hybridinä, jonka polttomoottori sekä sähkömoottori tuottavat enimmillään 184 hevosvoiman yhteistehon. Kiihtyvyys on koeajon perusteella ainakin 140 km/h nopeuteen asti todella lineaarinen, eikä korkealta ja kovaa kiertävän polttomoottorin saa antaa hämätä.
Pelkkää polttomoottorin ääntä kuuntelemalla UX ei tunnu kiihtyvän, mutta vilkaisu nopeusmittariin korjaa käsityksen vääräksi. Hoosiannaa huutavan kaksilitraisen bensiinimoottorin ja hybridivoimalinjan salaisuus piilee siinä, että moottori käyttää mahdollisimman hyvää hyötysuhdetta polttoaineen säästämiseksi Atkinson-työkierrolla. Tästä syystä Lexuksen ja Toyotan itselataavien hybridiautojen moottorit saattavat tuntua käyvän ylikierroksilla myös tyhjäkäynnillä.
UX:n UX jakaa mielipiteet
Uuden Lexus UX:n voi ostaa sekä etu- että nelivetoisena. Molemmissa voimalinjoissa suorituskykyarvot ovat tehon ja väännön osalta samat, kiihtyvyydessä etuvetoinen vie muutamalla sekunnin kymmenyksellä nelivetoa. Käytännössä nelivedosta on hyötyä etenkin Etelä-Suomessa varsin vähän, joten noin kolmentuhannen euron lisähintaa kannattaa punnita omien tarpeiden pohjalta. Sinänsä nelivetoisuus on kyllä suunniteltu järkevästi ilman kardaania taka-akselille sijoitetun sähkömoottorin avulla.
Ajettavuudeltaan Lexus UX 250h osoittautui Barcelonan ympäristön mutkittelevilla vuoristoteillä hyvin ketteräksi ja tunnokkaaksi. Pitkälle kuljettajalle säätövarat ovat riittävät, mutta eivät yllä erinomaiselle tasolle, kuten vaikkapa BMW:n tai Volvon vastaavan autoluokan malleissa.
Lexus UX:n nimen kerrotaan tulevan Urban Crossover -sanoista. Ehkäpä hyvä, ettei valmistaja ole viitannut nimellä yleisesti UX-lyhenteestä käytettyyn User Experienceen, eli käyttäjäkokemukseen, sillä hallintalaitteiden ja tietoviihdejärjestelmän käyttäminen ei ole täysin mutkatonta.
Jollain tasolla Lexuksen toivoi jo tuovan käyttäjäkokemukseen enemmän uutta, onhan kyseessä täysin uusi automalli. Muiden Lexus-mallien taakka tuntuu kuitenkin painavan hieman haastavassa tietoviihdejärjestelmässä, jonka näyttö on kyllä kookas, mutta käyttäminen kannettavan tietokoneen kosketuslevyä muistuttavalla touchpadilla on ajon aikana haastavaa. Yksityiskohtiin on panostettu, mutta yleisvaikutelma jää hieman sekavaksi.
Kokonaisuutena uusi Lexus UX 250h herättää himon lähteä syheröisille vuoristoteille kohti auringonlaskua. Auto on tyylikkäästi muotoiltu ja viimeistelty, mutta käytettävyyttä ja auton kohderyhmää olisi pystynyt helposti laajentamaan aavistuksen suuremmalla tavaratilalla. Tämä auto ostetaan enemmän intohimon kuin järjen ohjailemana.
Lexus UX 250h tiivistetysti:
Mikä auto?
Lexuksen täysin uusi kompakti katumaasturi, jonka valtteina on hienosti toimiva itselataava hybridivoimalinja sekä tyylikäs viimeistely.
Mikä tekniikka?
Teknisesti Toyota-konsernin 4. sukupolven hybridivoimalinja on helppo- ja varmatoiminen. UX on tarjolla sekä etu- että nelivetoisena hybridinä. Molemmissa vaihtoehdoissa sähkömoottoria avustaa kaksilitrainen polttomoottori.
Varustelu?
Lexus UX 250h on tarjolla Suomessa viidellä eri varustetasolla (Comfort, Premium, F Sport, F Sport S ja Luxury). Jo edullisimpaan Comfort-tasoon kuuluu kattava turvallisuusvarustelu. Suosituimmaksi vaihtoehdoksi voi ennustaa Comfort-tasoa, joka tuo autoon mm. nahkaverhoilun, sähkötoimisen takaluukun, avaimettoman järjestelmän sekä pysäköintitutkan. Kaikkiin varustetasoihin on tarjolla Lexukselle poikkeuksellisen kattavasti lisävarustepaketteja.
Hinnat ja milloin Suomeen?
Lexus UX:n myynti on alkanut jo Suomessa, ensimmäiset autot saapuvat huhtikuussa maahan. Hinnat alkavat 40 424 eurosta ja päättyvät 60 118 euroon. Etuvetoisen UX 250h Premium -mallin hinta on 46 355 euroa.
Katso Lexus-malliston uudet autot
Katso Lexus UX-mallisarjan uudet autot
Katso Lexus UX UX 250h Premium mallin uudet autot
Katso myytävät Lexus vaihtoautot
Katso myytävät Lexus UX vaihtoautot
Teksti ja kuvat: Teemu Granström